Robert Sighiartau, Secretar General al PNL: Trebuie sa producem cat mai mult la noi acasa. Sa sprijinim produsele fabricate in Romania

17

„Una dintre directiile revenirii Romaniei va fi sa producem la noi acasa tot ceea ce inseamna nevoie strategica. Sa stam cat mai putin la mana altora, fara lozincile pe care clasa politica romaneasca le tot spune de 30 de ani”, indeamna Robert Sighiartau, Secretarul General al PNL.

„Incepem cu Sanatatea pentru ca este obiectivul numarul unu acum. Continuam, in paralel, cu toate domeniile unde avem, de bine, de rau, capete de pod si cu cele unde romanii au creativitate, talent si determinare sa conteze pe piata internationala. Trebuie sa producem cat mai mult si divers la noi acasa. Sa sprijinim produsele fabricate in Romania. Sa le cumparam cu prioritate fiecare dintre noi”, a precizat liberalul.

Loading...

Acesta a mai adaugat ca marile investitii publice trebuie scoase din blocajele existente prin masuri soc in regim de urgenta, cu pedepse foarte aspre pentru fraude si deturnari de fonduri, cu asumarea raspunderii pentru licitatii simplificate, cu angajari masive si pe salarii consistente si punerea CNAIR in regim de lucru cvasi-militarizat.

„Exista un potential imens aici. Dupa criza coronavirusului vor fi multi care vor dori sa lucreze si sa aiba contracte. De aceea, lucrurile trebuie pregatite serios inca de pe acum. Pe scurt, actiunea statului in marile investitii publice trebuie sa fie in regim de forta majora pentru construirea in ritm foarte rapid a tot ce ii lipseste Romaniei in momentul de fata”.

Sighiartau a atras atentia asupra faptului ca fara autostrazi, fara o retea de cai ferate rapide, fara spitale regionale vom fi in subdezvoltare si victime sigure ale viitoarelor dezastre.

„Va trebui sa depunem un efort comun, sa muncim cu totii ca in vremurile de dupa un razboi ca sa recuperam, sa punem la loc, sa construim. Vom avea sansa istorica de a construi, in regim rapid, ceea ce nu s-a facut in ultimii 80 de ani. Piata muncii va fi tot mai flexibilizata si adaptata la noile tehnologii, dar santierele nu vor fi inlocuite cu nimic altceva, dimpotriva vor fi vitale pentru supravietuirea economica a Romaniei. De aceea, munca productiva si creativa trebuie incurajata si sprijinita cu toata forta de catre stat, prin toate parghiile pe care le are la indemana. Romanii inteleg si vor intelege tot mai mult ca fara munca sustinuta si solidara nu ne putem reveni dupa o asemenea criza”, a mai adaugat Sighiartau.

Statul trebuie sa injecteze bani, foarte multi bani in economie, in sectorul privat autohton

„Faptul ca Dacia, Ford si alte mari companii straine si-au suspendat productia in timpul crizei coronavirusului trebuie sa fie un semnal de alarma. Ne arata cat de fragili suntem daca nu producem noi insine mare lucru in vremuri grele”.

De asemenea, Sighiartau a subliniat faptul ca statul trebuie sa injecteze bani in economie si totodata sa fie cat mai retinut cu interventiile birocratice in sectorul privat.

„Statul trebuie sa injecteze bani, foarte multi bani in economie, in sectorul privat autohton. Sa sprijine firmele romanesti care sunt capabile sa se reprofileze rapid si sa produca cele necesare acum in combaterea coronavirusului si pe viitor.

Dupa terminarea crizei, statul trebuie sa actioneze ferm, cu comenzi in sectoarele strategice, dar si sa fie cat mai retinut cu interventiile birocratice in sectorul privat, sa reduca drastic toata reglementarea stufoasa si arbitrara”, a mai adaugat liberalul.

In acest context, Sighiartau ne invita sa ne punem doua intrebari esentiale: „Ce ar fi de facut? De unde putem incepe redresarea? ”

„Cea mai importanta este evitarea cu orice pret a recesiunii morale, a declinului sufletesc al natiunii. Sa nu avem cu niciun chip o criza sociala profunda cu categorii intregi la marginea supravietuirii. Aceste preventii sunt cruciale. Economia isi poate reveni daca luam masuri ample, foarte curajoase”, a mai declarat Sighiartau, Secretarul General al PNL.