Klaus Iohannis: La acest moment nu am de gand sa refuz promulgarea dublarii alocatiilor!

9

Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi ca pana in prezent, interesele Romaniei nu au fost in mod direct afectate de situatia din Orientul Mijlociu.

Loading...

Declaratiile integrale ale presedintelui

„In ultimele zile am asistat la agravarea situatiei de securitate din Orientul Mijlociu, evolutii care afecteaza in mod special stabilitatea din Irak si din regiune.

Amplificarea tensiunilor nu este in interesul regiunii si nici al comunitatii internationale. Institutiile de baza ale statului irakian trebuie sa poata functiona in conditii de stabilitate si securitate, pentru a putea fi identificate solutii pasnice in beneficiul cetatenilor.

Aceste evolutii recente au un impact la nivel international si sunt relevante pentru securitatea Europei si a cetatenilor nostri, nu doar pentru securitatea statelor direct implicate.

Pana in prezent, interesele Romaniei nu au fost in mod direct afectate. Ma refer, in primul rand, la securitatea cetatenilor romani, inclusiv securitatea militarilor nostri aflati in Irak.

Va asigur ca Romania se coordoneaza permanent, in cadrul NATO si UE, precum si la nivel bilateral cu partenerii sai strategici, in primul rand, sigur, cu Statele Unite ale Americii, in ceea ce priveste obiectivele fundamentale de securitate, atat cele nationale, cat si cele ale comunitatii transatlantice.

Romania a condamnat escaladarea tensiunilor, cauzata de atacul asupra Ambasadei Statelor Unite ale Americii de la Bagdad si ne-am exprimat pozitia inclusiv in raport cu atacul cu rachete impotriva bazelor irakiene care gazduiesc forte americane si personal al coalitiei anti-Daesh.

in context, doresc sa salut ultima declaratie, cea de ieri, a Presedintelui Statelor Unite ale Americii.

Romania sustine unitatea, independenta, suveranitatea si integritatea teritoriului irakian.

De-a lungul anilor, Romania a avut un rol important in eforturile de stabilizare si reconstructie din aceasta tara, in cadrul unor demersuri internationale colective. Aceste procese trebuie sa continue, in primul rand, in interesul cetatenilor irakieni si pentru a nu irosi eforturile substantiale in acest sens. Lupta noastra comuna, a partenerilor internationali si a institutiilor si cetatenilor din aceasta tara, impotriva terorismului trebuie sa continue cu fermitate.

Nu este nevoie de noi focare de conflict, ci de coagularea eforturilor pentru a aduce pacea in regiune si a oferi siguranta necesara reconstructiei.

Prin convocarea unui consiliu extraordinar al ministrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene, maine, la Bruxelles, Uniunea Europeana poate fi parte la gasirea solutiilor de reducere al tensiunilor si calmare a situatiei.

Romania va transmite valorile si mesajele ferme pe aceasta linie, alaturi de disponibilitatea de a contribui la solutii comune constructive. De asemenea, se pot examina cai pentru ca NATO sa se implice mai mult in regiune si in combaterea terorismului. Este, cu siguranta, nevoie de prevenire a unei spirale a instabilitatii.

Cred ca si noi, si aliatii nostri, organizatiile internationale relevante, dar si toate statele din regiune, trebuie sa actionam in favoarea acestui obiectiv.

Calmul si reluarea dialogului pentru detensionarea situatiei, alaturi de respectarea angajamentelor internationale asumate, sunt conditii esentiale pentru identificarea unor solutii pe termen lung.

Daca dumneavoastra aveti intrebari legate de aceasta tema sau de alte teme, poftiti!”

Sesiune de intrebari si raspunsuri:

Jurnalist: Buna seara! Domnule Presedinte, in cadrul intalnirilor cu Presedintele american s-a pus vreodata problema relocarii a noi trupe in Romania, dupa ce Presedintele Erdoğan a amenintat in cateva randuri ca doreste sa inchida cele doua baze americane din Turcia?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Au existat diferite discutii cu partenerul american pentru a evalua cum putem sa continuam cooperarea si colaborarea. insa nu s-a discutat in concret despre relocarea unor baze din alte tari in Romania.

Jurnalist: Sambata, cancelarul german va face o vizita la Moscova. in opinia dumneavoastra, care ar fi asteptarile in urma dialogurilor care vor fi purtate sambata?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Acum, vom vedea care este agenda bilaterala, dar asta vom afla dupa ce se incheie vizita. insa eu cred ca ar fi foarte de dorit sa se avanseze pe negocierile care privesc Ucraina de Est si calmarea in zona Ucraina.

Jurnalist: Buna seara. Presedintele Trump a spus ca isi doreste de la aliati o implicare mai mare a NATO in Orientul Mijlociu. Aceleasi cuvinte le-ati folosit si dumneavoastra. Ati primit niste indicii de la partea americana ce ar putea sa insemne asta?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Aceasta discutie a fost antamata si cred ca este o abordare foarte constructiva. Ce anume ar insemna asta, vom vedea in discutiile care urmeaza, si intre ministrii afacerilor externe, si, in continuare, intre specialistii NATO. Dar este clar ca trebuie sa se lucreze, cel putin in planul securitatii, unde, sigur, NATO se poate implica mai mult, prin personal de instruire, de exemplu, dar trebuie sa avem in vedere si al doilea plan, cel al reconstructiei, si aici, sigur, si Romania este interesata sa faca parte din statele care se ocupa si de actiuni de reconstructie.

Jurnalist: Domnule Presedinte, as dori sa va intreb cum vedeti amenintarile lansate de garzile revolutionare, care au anuntat ca vor lua in vizor toate tarile care ofera facilitati fortelor americane? Considerati ca tara noastra ar trebui, in vreun fel, sa se simta vizata de aceste amenintari?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Eu nu consider ca Romania este vizata de aceste amenintari, insa lucrurile trebuie luate foarte in serios si, dupa cum am vazut ieri, astazi, majoritatea actorilor internationali au luat lucrurile foarte in serios. Se poate constata, evident, o oarecare calmare a situatiei, dar, evident, acum este momentul sa intervina toate diplomatiile pentru a consolida aceasta calmare.

Jurnalist: Avand in vedere situatia tensionata din Irak, considerati oportuna ramanerea militarilor romani in acea zona, dar si a oficialilor romani?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Oficialii romani sunt acolo, in reprezentantele noastre diplomatice, si deocamdata nu avem semnale ca sunt sub vreo amenintare directa. Militarii nostri care sunt implicati in proiectele de instruire a fortelor irakiene au fost temporar relocati intr-o locatie sigura, unde asteapta calmarea aceste situatii, dupa care, probabil, si in viziunea NATO, isi vor relua activitatea. Iar cei care nu sunt direct implicati in actiuni, dar sunt in contingente in asteptare, vor ramane in aceasta situatie.

Jurnalist: si o ultima intrebare, pe plan intern. La inceputul saptamanii, au fost primiti in Partidul National Liberal parlamentari care au votat motiunea de cenzura si Guvernul Orban – unii dintre acestia, fosti social-democrati sau fosti membri ai Guvernului Grindeanu, primind functii in conducerea partidului. Cum vedeti aceasta decizie a PNL?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Acum, este evident ca au fost politicieni care au sprijinit activ demersurile Partidului National Liberal si cred ca este la fel de evident ca aceste lucruri s-au facut in baza unor negocieri politice, care acum, sigur, s-au finalizat cu actiunile pe care am putut sa le vedem.

Jurnalist: Buna seara! Domnule Presedinte, daca ne permiteti sa continuam cu intrebari pe teme de politica interna.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Poftiti!

Jurnalist: As vrea sa va intreb ce veti face cu dublarea alocatiilor, care ar fi trebuit deja sa ajunga la dumneavoastra. Daca le veti promulga, daca veti face acest lucru, si daca da, daca ati discutat cu Guvernul despre posibile surse de finantare?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Proiectul de lege a ajuns la mine si are termen de promulgare 18 ianuarie. La acest moment, nu am de gand sa refuz promulgarea acestei legi, dar ea inca se afla in analiza si, intr-adevar, se afla in analiza si in asteptarea unor lamuriri suplimentare din partea Guvernului, fiindca aici vorbim despre niste sume care nu sunt prinse in buget si atunci Guvernul va trebui sa vina cu solutii pentru a vedea cum se poate continua. Dar repet, la momentul acesta, nu intentionez sa refuz promulgarea.

Jurnalist: Ministrul de finante spunea ca nu va creste deficitul, nu vor creste taxe, pentru ca aceste alocatii sa fie dublate. Vi s-a explicat de unde ar putea sa fie taiate cheltuieli, pentru ca aceasta pare a fi singura solutie?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Exista variante, cu siguranta, insa trebuie sa fim foarte realisti. Prima rectificare de buget, deci o rectificare inseamna sa se mute bani de la un capitol la altul, se poate face abia la mijlocul anului.

Jurnalist: Referitor la PNL, s-a constituit, luni, in sedinta BEx o comisie care este responsabila de ceea ce inseamna alegeri anticipate. Ati discutat in ultima perioada cu premierul Ludovic Orban despre acest lucru si daca intr-adevar considerati ca sunt posibile aceste alegeri anticipate?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Eu cred ca sunt posibile si ma voi implica pentru a promova conceptul de alegeri anticipate. Da, imi doresc alegeri anticipate.

Jurnalist: Daca PSD nu va depune o motiune de cenzura, ii veti sugera Premierului Ludovic Orban sa isi depuna mandatul? Ar accepta?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Asta este o chestiune pe care nu am discutat-o. Este evident ca pentru a ajunge la anticipate cunoastem prevederea constitutionala. Este nevoie ca Guvernul sa fie demis sau sa se retraga si dupa aceea este nevoie de doua incercari nereusite de formare a unui nou guvern. Este evident motiunea de cenzura o varianta prin care se poate initializa acest proces. Dar, tehnic, si demisia este o metoda prin care se poate initializa acest demers. Aceste chestiuni le voi discuta, si cu Premierul, si cu altii. Chiar maine voi avea, aici, la Cotroceni, o discutie cu Premierul Ludovic Orban si vom aborda aceste chestiuni.

Jurnalist: O ultima intrebare pe aceasta tema, daca imi permiteti. Considerati ca domnul Ludovic Orban este la fel de determinat ca anul trecut cu privire la convocarea unor alegeri anticipate? isi doreste alegeri anticipate?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Domnul Orban, din cate stiu eu, isi doreste alegeri anticipate, asa cum le doresc si eu.

Jurnalist: Domnule Presedinte, as vrea sa va intreb in legatura cu intentia EXXON de a vinde participatia din Marea Neagra, pentru ca s-a discutat despre acest subiect, ca ar putea sa vanda catre rusii de la Lukoil. si aceasta intrebare, pusa in contextul in care am vazut zilele trecute inaugurarea unui nou gazoduct care aprovizioneaza pe o ruta alternativa Europa cu gaze din Rusia – este o problema pentru securitatea energetica a Romaniei?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Inaugurarea gazoductului TurkStream nu este o problema pentru Romania, fiindca noi nu ne aprovizionam pe aceasta filiera. si oricum aprovizionarea Romaniei nu este o problema, este o chestiune rezolvata si care functioneaza foarte bine. Pe de alta parte, sigur, vanzarea participatiei Exxon la Marea Neagra este o chestiune care ne preocupa. insa, dupa opinia mea, aceasta informatie, ca sa zic asa, care circula in ultimele zile nu este una reala. Nu cred ca putem sa vorbim despre o astfel de posibila tranzactie. Oricum, aici este vorba de o tranzactie care ne priveste, evident, si pe noi, si Romania va avea un cuvant greu de spus aici.

Jurnalist: Ministrul energiei sugera, intr-o postare pe Facebook, ca ar trebui, aceasta tranzactie, sa se faca printr-o hotarare de guvern de transfer a licentei, nu prin vanzarea directa. Ati discutat cu ministrul energiei? Va veti implica in aceste discutii cu cei de la Exxon?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Orice tranzactie se face in conditiile legii si atunci, evident ca se va aplica legislatia in vigoare.

Jurnalist: si daca imi mai permiteti o intrebare in legatura cu o scrisoare pe care v-au transmis-o sindicalistii din invatamant din Iasi, care reclama faptul ca Guvernul PNL numeste inspectori scolari judeteni din interiorul Partidului National Liberal, tocmai lucrul pe care dumneavoastra si cei din PNL l-au reprosat guvernelor anterioare, ca se fac numiri politice in educatie.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Voi verifica situatia foarte concret, dar, din cate stiu eu pana acum, nu se fac numiri, ci se fac numiri de interimari, care trebuie sa functioneze pana la sfarsitul anului scolar. Daca aceste persoane corespund sau nu postului respectiv este, sigur, o chestiune care trebuie verificata de Ministerul Educatiei si voi solicita aceste informatii.

Jurnalist: Nu ar trebui organizate concursuri pentru ocuparea posturilor respective pentru a se vedea daca sunt competenti sau nu pentru pozitia respectiva?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Dar evident ca trebuie organizate concursuri, dar se lucreaza, chiar in aceasta perioada, la o metodologie de concurs pentru inspectorii scolari generali si, cu siguranta, cand ea va fi finalizata se vor organiza aceste concursuri.

Jurnalist: Domnule presedinte, voiam sa va intreb daca impartasiti aceeasi ingrijorare ca a ministrului muncii privind sustenabilitatea sistemului de pensii, si ministrul muncii spunea ca romanilor nu le place munca, isi doresc sa iasa mai devreme la pensie, motiv pentru care nu exista aceasta sustenabilitate pentru sistemul de pensii.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Eu am spus-o de mai multe ori si am avertizat, probabil va amintiti, in toti anii care au trecut, in primul meu mandat, ca este nevoie de o abordare foarte serioasa si de elaborarea unei legislatii pentru pensii care garanteaza o sustenabilitate si o stabilitate. PSD bineinteles ca a ignorat aceste avertismente si suntem in situatia in care au aparut inechitati intre pensionari, si atunci devine din ce in ce mai clar ca legea in vigoare trebuie imbunatatita. Deci, da, legea trebuie imbunatatita. si cu aceasta ocazie, cu siguranta, se vor face noi calcule si se va verifica cum se imbunatateste sistemul ca sa fie si echitabil, si sustenabil, si sa creasca pensiile.

Jurnalist: si voiam sa va mai intreb daca impartasiti si parerea Premierului si a Guvernului ca nu ar trebui platite majorarile de salarii la cadrele didactice, majorari din septembrie inainte de 2022, asa cum prevede legea, pentru ca premierul Ludovic Orban spunea ca nu ar trebui date acum, ci in 2022, pentru ca se creeaza discriminari intre diverse categorii de salariati.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Cresterile care sunt prevazute prin lege sunt prevazute si in bugetul pe 2020.

Jurnalist: Apropo de pensii, as vrea sa va intreb, domnule Presedinte, daca Guvernul v-a consultat cumva, cu privire la plafonarea pensiei minime la 704 lei si daca impartasiti aceasta idee.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Este o discutie pe care trebuie sa o purtam si o vom purta.

Jurnalist: Dar ati sustine o asemenea varianta, ca pensia minima sa fie plafonata, bineinteles pentru acest an, la nivelul anului 2020?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Auziti, nu vreau sa dau eu acuma niste indicatii prin televizor cum trebuie sa calculeze Guvernul pensiile. Este o discutie foarte serioasa cea in jurul pensiilor. Discutia se va purta cu argumente si, evident, obiectivul final este sa se gaseasca solutii care sunt sustenabile, platibile si prin care se elimina inechitatile si, evident, se cresc pensiile. Toata lumea intreaba: „cresc pensiile?”. Da, vor creste pensiile. Este un lucru evident, fiindca ne dorim acest lucru, nu din alt motiv.

Jurnalist: si considerati ca acea modificare pe care o ia in calcul Guvernul, cu privire la majorarea varstei de pensionare, dar pentru cei care doresc sa lucreze mai mult, pentru educatie si pentru sanatate, ar trebui sa fie aplicata din acest an sau de anul urmator?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: in primul rand, mi se pare o idee foarte buna, fiindca noi ne confruntam cu un deficit de forta de munca, mai ales un deficit de forta de munca calificata si, pe de alta parte, sunt foarte multi angajati, mai ales in sistemele mari publice, care ar dori sa continue munca lor. Cunosc personal multe persoane care ar vrea sa continue, daca ar fi posibil, sa lucreze peste varsta de pensionare. si atunci a aparut discutia, la care recunosc ca am participat, sa se dea, in perspectiva, posibilitatea acestor persoane sa ramana mai mult timp in sistem. in acest fel, in primul rand, s-ar atenua deficitul de forta de munca. in al doilea rand, persoanele apte si disponibile sa lucreze mai mult, si care sunt, de regula, foarte bine calificate, vor avea posibilitatea sa o faca.

insa vreau sa subliniez un lucru foarte, foarte important: nu vorbim de cresterea varstei de pensionare. Am vazut ca de la PSD, imediat, au sarit unii in sus ca noi vrem sa crestem varsta de pensionare.

Nu este adevarat! Noi nu dorim sa crestem varsta de pensionare, ea ramane asa cum este stabilita. insa pentru persoanele care doresc sa munceasca mai mult se va crea posibilitatea legala pentru a face acest lucru. inca o data, este o optiune, nu este o obligatie.

Jurnalist: Pana in acest moment, avand in vedere activitatea de anul trecut a Guvernului si activitatea prezenta, sunteti multumit de Executiv? Considerati ca s-ar impune si unele remanieri?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Eu sunt foarte multumit de Guvernul PNL si recomand sa ramana in functie un guvern PNL mult si bine.

Jurnalist: Domnule Presedinte, tot in legatura cu sistemul public, la unul dintre cele mai mari si importante spitale din tara, Floreasca, in ultima perioada am asistat la un incident care s-a soldat cu demiterea sefului de sectie, Mircea Beuran, dar si cu o reactie de protest din partea unor medici. Cum apreciati actiunea Ministerului Sanatatii in acest caz, dar si reactia corpului medical, chiar si a Colegiului Medicilor?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: in primul rand, este un eveniment catastrofal, trist, inadmisibil, dar el s-a produs, regretabil. Ministerul a reactionat si a reactionat prompt si ferm. Mi se pare, in concluzie, ca reactia ministrului si a Ministerului Sanatatii au fost adecvate. Am auzit de acea scrisoare, o atitudine care este regretabila si ciudata, si sper ca se datoreaza unei atitudini nefericite de moment, care a trecut. Mai mult nu as comenta in acest moment.

Jurnalist: in ce masura credeti ca este posibila o reforma a sistemului sanitar, care era una dintre prioritatile dumneavoastra pentru acest mandat, avand in vedere acest tip de reactii din partea medicilor?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Se vede cu atat mai mult ca este nevoie de o reforma profunda si in acest domeniu si reforma se va produce.

Jurnalist: Domnule Presedinte, ii puteti oferi o garantie publica Premierului Ludovic Orban ca, in cazul in care va demisiona. il veti numi tot pe el premier dupa alegerile anticipate?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: O intrebare un pic ciudata, mi se pare. Nu stiu de ce ma intrebati dumneavoastra daca pot sa ofer garantii cuiva, insa pot sa va spun ca sunt foarte multumit de felul in care Ludovic Orban isi face treaba ca si premier. in continuare, si asta v-am spus-o si in informalele noastre, eu cred ca Ludovic Orban este in acest moment cea mai buna solutie de premier, fie premier plin, fie premier interimar.

Jurnalist: Exista aceasta discutie in PNL cum ca domnul Orban ezita sa demisioneze tocmai pentru ca exista aceasta temere, ca ati putea desemna ulterior pe altcineva premier.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Nu cunosc ca ar exista o astfel de discutie si nu cred ca ar avea sens o astfel de preocupare. V-am spus, sunt foarte multumit si imi doresc sa continue Ludovic Orban.

Jurnalist: Deci daca maine domnul Orban isi da demisia si se va ajunge la anticipate, tot Ludovic Orban e prima optiune pentru functia de premier a dumneavoastra?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Daca aveti si alte intrebari.

Jurnalist: Da, mai am. Angajarea raspunderii pentru alegerile in doua tururi ar trebui sa fie o prioritate a Guvernului luna aceasta? Pentru ca am intrat deja in an electoral, mai e jumatate de an doar pana la alegerile locale?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Eu imi doresc alegeri in doua tururi pentru primari si o sa incurajez Guvernul sa gaseasca cea mai rapida si cea mai buna cale pentru a legifera in acest sens.

Jurnalist: Asta o sa ii transmiteti si maine domnului Orban, sa insiste pentru angajarea raspunderii in Parlament, pe doua tururi?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Tocmai v-am raspuns la aceasta chestiune.

Jurnalist: Ca sa fim mai clari, pentru ca ulterior exista interpretari de ambele parti.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Da.

Jurnalist: Şi ultima intrebare, daca imi permiteti. Guvernul a acceptat un amendament la Legea bugetului, prin care au oferit finantare de la stat Partidului PRO Romania, desi, conform legii, partidul condus de Victor Ponta nu avea acest drept. Din moment ce ati promulgat legea fara obiectii, sa intelegem ca sunteti de acord cu acest amendament acceptat de Guvernul Orban?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Promulgarea nu se poate face cu obiectii. Promulgarea ori se face, ori nu se face.

Jurnalist: Puteati sa o intoarceti in Parlament.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Eu am considerat ca bugetul este suficient de bun pentru a fi promulgat si am considerat ca este nevoie de o promulgare urgenta. stiti foarte bine ca am promulgat bugetul in prima zi in care a fost posibil acest lucru. Iar in ce priveste finantarea partidelor, am vazut ca s-a modificat felul in care sunt finantate partidele, si in acest sens as avea doua observatii. Prima ar fi ca, suma summarum, subventia pentru partide a scazut.

Jurnalist: Cu 30%.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Ceea ce este corect, fiindca se ajunsese la finantari un pic prea mari. Doi, in vechea forma principalul beneficiar al unor finantari exagerate a fost PSD, dupa cum stim cu totii, iar prin aceasta forma, propusa in Legea bugetului, PSD pierde sume din finantare, si acest lucru, din punctul meu de vedere, nu este regretabil.

Jurnalist: Acest lucru nu, cand privim inspre PSD, dar cat priveste PRO Romania, un partid care nu avea dreptul sa primeasca bani si, iata, acum primeste in jur de 200.000 de euro lunar, vi se pare corect?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Este o abordare care a fost negociata cu ocazia legii bugetului si, dupa ce am promulgat-o, va dati seama ca am acceptat-o asa cum a venit ea la promulgare.

Jurnalist: Domnule presedinte, ati spus ca veti avea maine o intalnire cu premierul Ludovic Orban. Ne puteti da si ora la care va veti intalni?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Maine, inainte de masa, ma voi intalni cu Premierul Orban.

Jurnalist: Am inteles. in contextul crizei din Orientul Mijlociu, Romania poate avea un timp de raspuns mai mic, dupa astfel de evenimente? Considerati ca Romania a avut un raspuns intarziat?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Romania a avut un raspuns absolut onorabil si in timp util. Acum, trebuie sa vedem de fapt ce inseamna un raspuns. Cam dupa 10 minute dupa primul incident, eu am discutat cu ministrii de resort, la al doilea incident am discutat dupa cred ca cinci minute, si asa mai departe. Deci nu vreau sa se creeze impresia ca, daca am fost in deplasare sau daca au fost sarbatori, nu am stiut sau nu am actionat. Noi suntem tot timpul pe faza si reactionam foarte bine si foarte, foarte repede, suntem dintre cei care reactioneaza cel mai repede. insa asta nu inseamna ca trebuie sa dam comunicatul dupa doua minute. Un comunicat, in astfel de situatii de criza internationala, se da dupa discutii si cu alte state si dupa ce ne facem o imagine generala. Adica a se disocia un pic reactia institutionala si felul in care ne-am ingrijit de oamenii nostri si comunicatul oficial al Romaniei, dat prin Ministerul Afacerilor Externe. Din fericire, suntem in situatia in care nu mai este nevoie sa dam cinci comunicate ca sa stim care e pozitia Romaniei. Suntem in situatia in care un comunicat este pozitia Romaniei.

Jurnalist: Dar poate avea Presedintele o reactie mai rapida, sa asigure lumea ca nu este cazul de panica, spre exemplu?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Nu a fost in niciun moment cazul de panica.

Jurnalist: Am inteles. in privinta rechemarii ambasadorului Romaniei in SUA, George Maior, ati mai luat vreo decizie?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Nu am discutat chestiunea. N-am mai discutat chestiunea in ultimele zile.

Jurnalist: Am inteles. Iar, in contextul in care domnul Presedinte al Americii, Donald Trump, a spus ca NATO ar trebui sa se implice mai mult, considerati ca Romania ar trebui sa se implice cu trupe sau cu alt fel de efective, daca a fost luata decizia de relocare a trupelor existente acolo?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Discutia despre implicarea NATO in regiune este la inceput. Nu s-a luat nicio decizie si nu exista inca niciun proiect. Exista o intentie si noi sprijinim aceasta intentie, vom fi parte la discutii si vom hotari impreuna cu aliatii cum va arata, in cea mai buna varianta, aceasta noua implicare.

Jurnalist: Voiam sa va intreb despre blocajul privind pensiile speciale. in Parlament nu a existat un vot la sfarsitul sesiunii trecute, iar PNL insista pentru o sesiune extraordinara pentru eliminarea acestor pensii speciale, mai putin pensiile militarilor si ale celor din sistemul de Aparare si de Interne. PSD insa spune ca este o capcana si ca, daca s-ar adopta aceasta lege, ar fi neconstitutionala. Cum vedeti rezolvata problema eliminarii acestor pensii speciale, cerute si de societate?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Aceasta chestiune trebuie rezolvata pe cale parlamentara. Dar pot sa va spun ca mi se pare cam lunga vacanta parlamentara. Deci, daca exista in PNL dorinta de a accelera demersurile parlamentare, ii voi sprijini.

Jurnalist: si in acest context, credeti ca ar trebui, Partidul National Liberal sau Guvernul, sa isi asume raspunderea si pe acest proiect, care este extrem de important? Pentru ca nu exista majoritate.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Evident ca variantele, daca am spus ca trebuie rezolvata prin procedura parlamentara, sunt doua. Angajarea raspunderii este o procedura parlamentara si discutarea in regim normal in Parlament este evident calea uzuala parlamentara. Dar am vrut sa reiterez acest lucru, fiindca a aparut asa, la unii, impresia ca angajarea raspunderii este o cale neparlamentara de legiferare. Este o cale parlamentara de legiferare si nu este o legiferare delegata.

Jurnalist: si in legatura cu alegerile locale care vor fi anul acesta, Partidul National Liberal dadea semnale, prin liderul de la Bucuresti, Violeta Alexandru, ca ar trebui sa vina cu un candidat unic, candidat al PNL. Cum vedeti acest lucru? Ar trebui dreapta sa se uneasca, cel putin pentru Primaria Capitalei?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Nu exclud unele negocieri intre partide, dar, ca si principiu, un partid care guverneaza si care are o reactie foarte pozitiva in populatie – in sondaje, vedem ca Partidul National Liberal a urcat semnificativ – un astfel de partid ar trebui sa mearga, de regula, singur in alegeri, pentru a-si dovedi si puterea, si curajul.

Jurnalist: Varianta Rares Bogdan, vehiculata in spatiul public, cum o vedeti?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Acum este cam repede sa discutam, intr-o conferinta de presa, despre nume de candidati. Aceste chestiuni se lamuresc in interiorul partidului.