Klaus Iohannis: Guvernantii din ultimii ani au avut ca prioritate zero acapararea legii si a institutiilor, promovarea imposturii! Guvernarea actuala a mers pe contrasens fata de asteptarile societatii romanesti!

19

Presedintele Klaus Iohannis a lansat un nou atac la adresa guvernarii PSD cu ocazia discursului din cadrul venimentului de lansare a proiectului „Romania TechNation”. Klaus Iohannis a subliniat ca guvernantii din ultimii ani au avut ca prioritate zero acapararea legii si a institutiilor, promovarea imposturii si asaltul asupra statului de drept, economiei de piata si bunei guvernari.

Loading...

”Ma astept ca sprijinirea sectorului digital din Romania sa se afle, cu titlu de prioritate zero, pe agenda oricarei guvernari. Din pacate, guvernantii din ultimii ani au avut ca prioritate zero acapararea legii si a institutiilor, promovarea imposturii si asaltul asupra statului de drept, economiei de piata si bunei guvernari”, a declarat presedintele in cadrul evenimentului de lansare a proiectului „Romania TechNation”.

Discursul integral al presedintelui

„Stimati invitati,

Imi face mare placere sa particip la lansarea proiectului Romania TechNation, un demers care, asa cum ii spune si denumirea, tinteste catre o natiune de secol XXI, ancorata in tehnologie digitala, inovare si spirit antreprenorial.

Am acordat inaltul Patronaj acestei initiative in virtutea convingerii mele ca schimbarea in bine a Romaniei nu poate sa vina doar din decizii politice. Este nevoie de implicarea tuturor in modernizarea tarii noastre, iar proiectul lansat astazi reprezinta o contributie semnificativa a comunitatii de afaceri.

Felicit initiatorii pentru obiectivele ambitioase pe care si le-au propus pentru urmatorii ani.

si pentru ca suntem in cel mai potrivit loc pentru a vorbi despre tehnologie si dezvoltare, salut si implicarea Universitatii Politehnica Bucuresti, un veritabil centru de excelenta care promoveaza inovarea tehnologica.

Romania TechNation reprezinta proiectul de care Romania moderna are nevoie, nu doar pentru mesajul dedicat importantei inovarii si tehnologiei pentru economie, dar si pentru apelul de mobilizare pe care antreprenorii il adreseaza tinerei generatii.

Dumneavoastra, intreprinzatorii prezenti pe scena, oferiti mediului antreprenorial autohton povesti de succes si modele sanatoase de dezvoltare. Este cel mai bun imbold pentru tanara generatie si viitorii oameni de afaceri.

Doamnelor si domnilor,

in sectorul digital, Romania este astazi o tara a paradoxurilor. in ultimul deceniu, industria IT&C a ajuns la 6% din PIB. Valoarea actuala a pietei autohtone de profil este de circa 4,5 miliarde de euro, iar capitalul uman include peste 140 de mii de profesionisti angajati in domeniu.

Cu toate acestea, digitalizarea economiei a ramas in urma, in conditiile in care mai mult de o cincime dintre romani nu au utilizat niciodata internetul si mai putin de o treime are competente digitale elementare, iar intre zonele urbane si cele rurale decalajele digitale se adancesc de la an la an.

Avem, din pacate, cea mai scazuta performanta din Uniunea Europeana in privinta serviciilor publice digitale, desi au trecut doua decenii de cand informatizarea administratiei a fost declarata prioritate guvernamentala.

Va aflati aici numerosi reprezentanti ai mediului de afaceri si foarte multi tineri implicati direct, in diferite forme, in inovare si in cercetare. Cunosc valoarea muncii si a ideilor dumneavoastra si stiu ca dumneavoastra sunteti motorul dezvoltarii Romaniei ca natiune digitala.

Tocmai de aceea, ma astept ca sprijinirea sectorului digital din Romania sa se afle, cu titlu de prioritate zero, pe agenda oricarei guvernari.

Din pacate, guvernantii din ultimii ani au avut ca prioritate zero acapararea legii si a institutiilor, promovarea imposturii si asaltul asupra statului de drept, economiei de piata si bunei guvernari.

intr-o Romanie normala, inovarea tehnologica trebuie privita ca un varf de lance in dezvoltarea economiei si a societatii, atat prin liderii consacrati, cat si prin companiile intrate recent pe piata.

Transformarea digitala a statului nu este doar despre digitalizare, ci despre transformarea profunda a functionarii institutiilor prin eficienta, integritate si transparenta.

in toate aceste privinte, guvernarea actuala a mers pe contrasens fata de asteptarile societatii romanesti, aratand ca este o guvernare paralela cu nevoile de modernizare ale unei societati de tip european, in secolul XXI.

Doamnelor si domnilor,

Natiunile viitorului sunt natiuni tehnologice.

Spuneam saptamana trecuta, tot in cadrul unui eveniment dedicat importantei tehnologiei, ca cea mai puternica forta este forta ideilor transformate in realitate.

De aceea trebuie ca liderii comunitatii de afaceri sa devina un exemplu, un punct de sprijin pentru tinerii intreprinzatori.

Parteneriatele strategice dintre companii si mediul universitar, bursele private acordate pentru proiecte de tehnologie digitala, facilitarea accesului la finantari si promovare, invatare prin puterea exemplului, toate acestea sunt povesti de succes despre care auzim din ce in ce mai mult in ultimul timp.

imi doresc ca si proiectul Romania TechNation sa devina ceea ce si-a propus: o poveste de succes despre antreprenoriat, inovare si modernizare nationala.

Romania TechNation poate fi acel simbol al modului in care inovarea bazata pe tehnologie si investitiile in educatia digitala ajung sa contribuie la cresterea Romaniei.

Va felicit inca o data pentru initiativa si va doresc mult succes!

Multumesc!

Exista un plan real de sustinere a companiilor de tech sau vom reactiva legi precum introducerea taxelor la programatori?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Cred ca ati retinut cateva date concrete din scurta mea interventie. in aproximativ un deceniu sectorul a ajuns cvasi de la 0 la 6% din PIB. 6% din PIB este foarte mult. Acest lucru a fost posibil fiindca avem doua ingrediente importante. Primul l-ati mentionat si e foarte bine – sunt tinerii antreprenori, si unii mai putini tineri, dar majoritatea sunt tineri care au profitat de aceste oportunitati si au contribuit la o dezvoltare senzationala a intregului sector. Celalalt ingredient este totusi din partea statului – nu din partea acestui guvern – din partea statului, acele incentives care au fost create. Aici, dupa parerea mea, nu numai ca nu trebuie mers inapoi, trebuie mers mult mai departe. Daca avem acest sector care se dezvolta fara ca statul sa se agite peste masura, atunci ar fi cazul ca orice guvern care va veni sper ca de saptamana viitoare sa inteleaga aceste lucruri si sa inteleaga nu numai ca nu trebuie sa reducem incurajarea spre sector, ci trebuie sa-l dezvoltam. Parerea mea este ca aici s-a gresit profund tot din partea statului, fiindca acest sector care se dezvolta senzational nu a fost corelat cu institutiile statului. Nu este nici timpul, nici locul pentru a dezvolta aceasta chestiune. Dar este pur si simplu pacat sa ai un sector extrem de performant si sa nu-l folosesti mi se pare o irosire a unei sanse si cred ca de aici trebuie sa vina si urmatoarele masuri de incurajare care, evident, vor duce si la mai multe oportunitati de afaceri in acest domeniu.

Ce parere aveti despre folosirea asistentilor virtuali vocali in administratia publica?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Eu cred ca ar fi foarte bine sa-i convingem impreuna pe cativa conducatori de institutii sa implementam asa ceva. Vedeti, aici avem o evolutie rapida, globala, si avem doar doua variante de a reactiona. Ori ramanem in frunte si atunci, sigur, trebuie sa acceptam aceste provocari si sa incercam sa fim intre cei care implementeaza sau sa dormim pe noi, ceea ce mie, personal, imi displace profund. Deci, haideti sa incercam!”