Klaus Iohannis: Fara mine statul de drept din Romania s-ar fi rupt! PSD trebuie inlaturat din decizia statului, dar nu oricum, ci in mod democratic: prin vot!

17

Presedintele Klaus Iohannis a avut o dezbatere cu politologii si formatorii de opinie inaintea turului doi de la alegeri prezidentiale 2019.

Loading...

Klaus Iohannis: Am intalnit un PSD puternic ostil. Un PSD care mai ales dupa decembrie 2016 a venit cu o abordare care ne-a aruncat pe toti in haos. A aruncat Romania in haos. Pentru ce? Pentru a salva cativa penali.

PSD a dorit sa acapereze si sa distruga nu doar statul de drept, nu doar lupta anticopruptie ci si marile sisteme. si a facut-o perfid. si-a insurubat gastile de partid. M-am opus acestor demersuri, m-am opus incercarilor psdiste de a acapara intreg statul roman. M-am opus folosint instrumentele oferite de Constitutie. De multe ori, surprinzator pentru ei, am avut succes. Mandantul meu nu s-a rezumat doar la atat.

Am avut realizari care vor influenta parcursul Romaniei ani si ani. Acea intelegere cu toate partidele pentru a aloca 2% din PIB pentru Aparare ne-a pus in situatia unui partener apreciat in NATO si ne permite sa oferim romanilor o siguranta. Am avut spre sfarsitul mandatului acel Summit European la care au participat toti liderii europeni in care am creionat parcursul european pentru urmtorul mandat de 5 ani. Am avut un mandat care a inceput ca un mandat de constructie, dar pe parcurs am ajuns de multe ori sa am un mandat care de fapt trebuia sa mentina Romania iin marile coordonate dorite de romani opunandu-ma PSD-ului.

Am reusit sa ma opun PSD-ului suficient de mult pentru a mentine Romania pe traiectoria europeana. Am reusti sa salvez imaginea Romaniei prin politica externa pe care am facut-o. Am reusit sa contracarez efectele toxice in exterior ale guvernarii PSD-iste. Timp de 30 de ani PSD a inhibat dezvoltarea Romaniei si cred ca acum lucrurile trebuie sa se schimbe fundamental.

PSD trebuie inlaturat din decizia statului, dar nu oricum, ci in mod democratic: prin vot. si votul pentru prezidentiale este extrem de important. Este modalitatea prin care noi toti putem sa schimbam lucrurile in Romania. Putem sa avem un presedinte care lucreaza cu guvernul si impreuna poate reseta Romania. Sa duca la prosperitate pentru romani, sa duca la siguranta pentru oameni. Aceste lucruri sunt posibile. Dar pentru asta trebuie votat.

Ma bazez acum, la votul din 24 noiembrie, evident pe alegatorii liberali, dar le atrag atentia, proiectul nostru comun nu e finalizat. Ma adresez in aceasta seara si electoratului USR si PLUS. inca din 2018 am luptat impreuna. Suntem de aceeasi parte a baricadei. Ma adresez electoratului PMP, care a vorbit in campanie de educatie. Suntem de aceeasi parte. Ma adresez si electoratului maghiar care isi doreste o tara faina. Putem face acest lucru.

Ma adresez si electoratului PSD. Electoratul PSD are dreptul sa fie reprezentat de un partid democratic. si de asta trebuie trimis in opozitie sa se reformeze. Dar noi care ramanem nu taiem pensii, nu taiem salarii. Vom avea grija ca ele sa creasca. in final ma adresez in mod special tinerilor. Foarte multi au mers la vot si au votat. Multi au votat in primul tur alt candidat, le multumesc si lor. si celor care nu au votat ma adresez in aceasta tara, votul este vital. Mergeti pe 24 noiembrie la vot.

Despre situatia economica

Cristina Sincai: Ce garantii le dati romanilor ca o vor duce mai bine, daca veti fi ales presedinte? Sunt deja institutii financiare care vorbesc despre posibilitatea unei noi crize.

Klaus Iohannis: Ma voi implica total pentru Romania normala, e mai mult decat un slogan, e o dorinta. Ce inseamna acest normal? inseamna prosperitate, crestere economica, locuri de munca bine platite, scoli bune, pacientul in centrul sistemului de sanatate. Ma voi implica pentru a lucra impreuna cu guvernul pentru prosperitatea economica.

Lucrurile arata bine, avem solutii, este un guvern nou, care stie cum trebuie abordate lucrurile si va garantez ca vom merge spre mai bine. Acum suntem intr-o situatie care trebuie tratata cu mare atentie. Politica economica a guvernului esuat a fost axata pe consum, a pus un accent prea mare pe consum si asa s-a ajuns sa intram intr-o zona nesanatoasa, dar aceste lucruri pot fi corectate.
Despre legile justitiei si referendum

Moise Guran: Rolul de mediator al presedintelui – in 2014 ati primit un mandat puternic, de 6,2 milioane de voturi pentru apararea justitiei si statului de drept. Ultimii 3 ani ai primului mandat au stat sub acest semn. in 2017 ati avut cateva actiuni, e cert ca s-a cascat o prapastie intre o parte a populatiei si guvernul PSD si majoritatea parlamentara. Ati dat a treia sansa PSD odata cu guvernul Dancila. Ati amanat 2 ani referendumul pe justitiei. Legile justitiei au trecut. Ati sacrificat justitia pentru interesul electoral?

Klaus Iohannis: Am amanat referendumul pana cand am considerat ca produce efecte maximale. Cred ca a produs. Am alungat elefantii din sedinta de guvern, am coborat printre demonstranti, am retrimis legile justitiei l Parlament, le-am trimis la CCR, am solicitat punct de vedere de la Comisia de la Venetia. Am reusit sa anulez 70% din masurile care ar fi compromis legile justitiei. Nu sunt perfecte, sunt in vigoare, au trebuit promulgate pentru ca mi s-au terminat prerogativele constitutionale. Voi avea grija ca guvernul sa reia aceste chestiuni, vom repara ce a mai ramas de reparat.

Am inceput campania din 2014 cu promisiune ca voi intari statul de drept si voi incuraja lupta anticoruptie si m-am tinut de aceste lucruri. Fara mine, statul de drept din Romania s-ar fi rupt.

Klaus Iohannis: Studiile succesive sociologice mi-au aratat ca s-a apropiat momentul cel mai potrivit pentru referendum impreuna cu alegerile europarlamentare. Va reamintesc ca un referendum poate fi validat doar daca rata de participare poate fi suficient de mare. Ce am analizat anterior mi-a aratat ca nu ar fi fost validat.

Moise Guran: De ce ati luat decizia sa faceti anuntul demiteri doamnei Kovesi prin purtatorul de cuvant?

Klaus Iohannis: Asa mi s-a parut cel mai potrivit la momentul respectiv

Ramona Avramescu: Sunteti ingrijorat ca mediul online va este mai degraba ostil din cauza faptului ca ati refuzat dezbaterile?

Klaus Iohannis: intr-o campanie electorala exista opinii pro si opinii contra. Eu mi-am pus in practica strategia pe care mi-am gandit-o pentru aceasta campanie si aceasta strategie este in desfsurare. Am urmarit impactul pe Facebook si in esenta numarul urmaritorilor este in crestere, inseamna ca lucrurile au fost bine intelese si ma bucura acest lucru.
Despre un eventual boicot in turul al doilea

Klaus Iohannis: Vorbim despre un tur doi intre candidatul Klaus Iohannis care a fost presedinte, romanii stiu ce am facut si o candidata care reprezinta PSD care a guvernat impotriva romanilor si atunci cred ca multi dintre cei care nu si-au format o opinie o vor forma in perioada urmatoare. Eu sper ca prin aparitiile mele si prin luarile de cuvant eu sper sa fie convinsi ca vor merge la vot. Eroul alegerilor nu este candidatul este alegatorul cu stampila de vot in mana.
Despre reforme si modificarea Constitutiei

Cristian Parvalescu, politolog: Cum veti reusi sa grabiti acest ritm al reformelor si care ar fi reformele la care va ganditi?

Klaus Iohannis: O adevarata reforma institutionala se poate face modernizand constitutia. Momentan e imposibil pe actuala configuratie din Parlament. Sper dupa parlamentare sa avem alta configuratie. Pana atunci pot fi lucruri facute. in Parlamentu am vazut ca s-au gasit majoritati pentru a repara lucruri care au fost facute gresit. De asta am spus, legile justitiei, procedurile de numire a procurorilor sefi. in Parlament se poate discuta daca ne alegem primarii intr-un singur tur sau in doua tururi. Aceste lucruri pot fi incepute. Ma astept de la noul guvern sa fie proactiv. Dupa alegerile parlamentare sper sa avem o noua majoritate sa putem vorbi pe refacerea marilor sisteme.
Despre alegerile anticipate

Klaus Iohannis: Eu cred ca se pot realiza alegeri anticipate, dar asta nu doar eu imi doresc. Vom vedea dupa prezidentiale si dupa ce se termina discutiile pe bugetul de anul viitor daca putem sa concretizam aceasta discutie. Multe lucruri pot fi rezolvate pana atunci si multe discutii pot fi incepute.
Despre recursul compensatoriu

Clarice Dinu: Vorbeati despre instrumentele constitutionale cu care v-ati opus PSD. As discuta situatia unei legi care nu a fost trimisa la CCR, nu a fost retrimisa in Parlament, dar care a avut efecte grave. De ce ati promulgat direct legea recursului compensatoriu?

Klaus Iohannis: E o situatie mai speciala cu aceasta lege: a ajuns la CCR, a fost verificata si gasita constitutionala. CCR s-a exprimat prin decizie inclusiv pe oportunitate. Este o abordare neuzuala, care practic facea caduca retrimitere in Paralament, pentru ca s-a exprimat si pe constitutionalitate si pe oporturinitate, iar Parlamentul nu mai avea marja de manevra. Am ajuns la conculzia ca, chiar daca nu ne convine, nu avem alta solutie. si aceasta lege trebuie corectata.

Clarice Dinu: Regretati ca nu ati lansat avertismente?

Klaus Iohannis: Am lansat cate si cate avertismente pe legile legate de justitie. Cred ca au fost intelese de romani, pentru ca referendumul pe justitie a fost un succes imens. in acest fel, practic, dupa referendum s-au intors lucrurile in evolutia statului de drept si sunt optimist ca impreuna cu noul guvern vom reusi sa corectam lucruri.
Despre numirea Vioricai Dancila in functia de premier

Cristian Leonte: As vrea sa va referiti la momentele ianuarie 2018, cand ati spus ca veti acorda PSD o noua sansa.

Klaus Iohannis: PSD a dispus de o larga majoritate la vremea respectiva. A fost sprijinit activ si de ALDE si de UDMR, au controlat 60% din Parlament. Daca o coalitie controleaza de 60% in Parlament si propune un premier, acea persoana va fi acceptata.

Cristian Leonte: De ce nu v-ati implicat si mai devreme in formarea unei coatitii?

Klaus Iohannis: Conditiile au aparut dupa alegerile europarlamentare si referendumul pe justitie. Abia atunci a fost posibila construirea unei majoritati care a reusit sa dea jos prin motiunea de cenzura acest guvern esuat.

Cristian Leonte: Regretati ca in 2009 ati stat la un scaun distanta de Liviu Dragnea, la dezbatere, in cealalta tabara?

Klaus Iohannis: Asa am vazut lucrurile atunci, acum le vad astfel.
Despre independenta justitiei si drepturile omului

Radu Tudor: Sunteti un politician de factura liberala. in mandatul dvs, aerul a devenit mai respirabil din punct de vedere al respectarii drepturilor cetatenilor. Dar ICCJ, CCR, CSM, Inspectia judiciara au scris de abuzuri savarsite de unii magistrati. De ce atat de putine sanctionari ale abuzurilor din partea dvs? De ce nu iesiti mai des sa aparati drepturile fundamentale?

Klaus Iohannis: Este vorba despre independenta justitiei. As fi putut sa merg in CSM si sa incerc sa impun un punct de vedere, as fi putut sa fac presiuni. M-am abtinut pentru ca cred in independenta justitiei. Daca au existat abateri, aceste chestiuni trebuie lamurite unde spune Constitutia – in CSM, fara presedintele Romaniei. Cred ca daca reclam de la politicieni sa nu se amestece in independenta justitieie, cu atat mai mult acest lucru il cer de la mine.

Radu Tudor: Nu mi-am dorit sa aveti imixtiuni, ma gandeam la un discurs pentru apararea drepturilor fundamentale.

Klaus Iohannis: Nu putem pune in balanta drepturile omului contra independentei jusitiei. si unele si altele trebuie aparate.
Despre interesele economice ale Chinei

Silviu Manastire: in anul 2015 a trecut prin CSAT un memorandum privind realizarea reactoarelor 3 si 4 cu o companie chineza despre care SUA a dovedit ca facea spionaj. Mai avem chestiunea legata de licitatia pentru 5G, acolo o alta companie acuzata in SUA. Ce opinii aveti in legatura cu aceste chestiuni?

Klaus Iohannis: Am o parere foarte clara. Vreau sa va spun foarte clar: locul nostru e in spatiul euroatlantic, acolo apartinem noi. Punct. Trebuie sa observam ca exista si alte state cu care putem sa avem interese comerciale. Cu China putem sa avem schimburi comerciale, economice, dar nu ne consideram parte din spatiul de valori promovat de ei. Noi avem obligatia de a pune in practic dorinta romanilor de a fi parte din valorile din spatiul euroatlantic si acolo trebuie sa tintim. Asdar, nu cred ca putem sa ignoram anumite semnale, nu trebuie sa mergem prea departe in zona colaborarii cu state din Asia. Atunci cand pentru noi e convenabil putem sa avem relatii comerciale.

Vom analiza cu foarte mare atentie in CSAT impreuna cu noul guvern si se vor lua deciziile de rigoare in asa fel incat sa fie garantata securitatea nationala.

Silviu Manastire: Ati avut discutii cu presedintele Trump pe aceste chestiuni care vizeaza China?

Klaus Iohannis: Da, am avut discutii pentru ca pe noi ne intereseaza parteneriatul cu SUA cel mai mult. si exact ce v-am spus acum i-am spus si presedinteului Trump. Dorim sa intarim inclusiv partea economica a acestui parteneriat.

Ion M. Ionita: Tudore Toader a declarat ca modificarea legilor justitiei au fost elaborate in centre de reflectie. Ati avut acces la aceste informatii si daca se verifica daca centre obscure au facut asta?

Klaus Iohannis: Nu am auzit despre astfel de centre, nu am inteles despre ce a vorbit fostul ministru. insa legile au fost elaborate in Parlament intr-o forma extrem de discutabila. Am reusit sa aduc lucrurile intr-o zona de viteza rezonabila. Le-am trimis la Curte, le-am retrimis in Parlament. Despre aceste centre nu am avut cunostinta. Daca ar fi fost, as fi stiut.
Despre mutarea ambasadei din Israel

Klaus Iohannis: Avem de a face cu o gandire obscura. E tipic psdista. S-au trezit in incercarea de a se prolifera prin atributii de politica externa pe care nu le au. Presedintele camerei nu are, iar presedintele Romaniei nu are atributii de a muta ambasada. Eu mi-am exprimat apunctul de vedere foarte clar. Aceste lucruri nu se pot face acum pentru ca nu sunt indeplinite conditiile care au fost cerute atunci cand s-au mutat ambasadelor. Pot sa consider acest lucru drept un diletantism. Acel memorandum a fost folosit pentru a da impresia unei legalitati. Memorandumul ne-a fost trmis dupa mult timp, care memorandum propunea sa se faca mutarea conform legii. Adica decide presedintele. si a decis ca ramane cum am stabilit.

A doua parte a dezbaterii

Klaus Iohannis: Primul tur al alegerilor a adus o noutate. Un record de participare din partea romanilor care au votat in diaspora. Este o premiera si abordez aceasta tema din doua puncte. in primul rand le multumesc. Este extraordinar de mine ca ati mers la vot, dar indiferent ce ati votat, participarea in sine este notabila. Al doilea aspect, este cu siguranta si datorita modificarilor legislative pe care si eu le-am promovat. S-au diversificat procedurile de vot si in acest fel am reusit sa ii punem si pe romanii din diaspora sa isi eprime opinia cu ocazia alegerilor.

Cristina Sincai: Ce le transmiteti romanilor? E greu sau usor sa fi presedintele Romaniei?

Klaus Iohannis: Nu cred ca este relevant, dar pot sa spun tuturor ca pentru mine personal este o mare onoare si este munca care imi place si careia ma dedic 100% si trup si suflet.

Cristina Sincai: Care este cel mai mare regret al mandatului dumneavoastra?

Klaus Iohannis: in mod natural un mandat are cateva reusite si are cu siguranta si cateva chestiuni unde se putea face mai bine. Ce as face altfel in al doilea mandat, cred ca as comunica mai mult. Poate partea de comunicare nu a ajuns inca la nivelul asteptat sau optim. Eu sunt decis sa comunic mai mult, mai intens.
Despre OUG 114 si gazele din Marea Neagra

Moise Guran: OUG 114 a fost un act deliberat de atentat la siguranta nationala?

Klaus Iohannis: Cu siguranta poate fi interpretat si asa, dar, sincer, eu am vazut in aceasta ordonanta o smecherie pesedista de a face rost de bani. Eu am avertizat ca felul in care PSD abordeaza finantele publice nu este sustenabil. De fiecare data am primit replici din partea activistilor PSD dar s-a vazut ca eu am avut dreptate si s-au terminat banii. si au crezut ca vor face in acest fel rost de bani si sa pacaleasca romanii. Ordonanta a produs foarte mult deranj si solutia cea mai simpla de anulare nu e fezabila. Efectele acestei ordonante nu sunt pur si simplu reversibile. stiu ca noul guvern s-a apucat deja si noi la administratie ne-am facut planuri despre ce s-ar putea face pentru revenirea la normalitate si ii asigur pe romani ca aceasta chestiune va fi rezolvata.

Despre intentia Exxon de a se retrage din Marea Neagra si securitatea energetica:

Moise Guran: Nu ar fi trebuit sa va implicati mai mult?

Klaus Iohannis: M-am implicat in aceasta discutie, insa evident fiind vorba de o lege, chestiunea s-a discutat in Parlament si acolo s-a ajuns la o forma care nu a satisfacut nicio parte, nici investitorii, nici finantele publice si chestiunea nu e transata. Trebuie reluata discutia si trebuie reluata sub doua aspecte. Primul: Romania first. Trebuie sa stim ce vrem noi cu aceste resurse. Ce vrea Romania, cum se relationeaza cu securitatea nationala, cu oportunitatea si atunci sa zicem OK, si investitorii vor garantii. Pana se ajunge la exploatare e nevoie de o investitie mare. Dupa ce ne lamurim noi, putem sa abordam chestiunea a doua si sa gasim o forma de legislatie care e corecta. Chestiunea cu Exxon-ul, sunt multe zvonuri, eu am intrebat direct, si mi s-a spus politica mare a Exxon-ului s-a schimbat si Exxon-ul se va retrage in cateva proiecte din Europa si se va muta in alta zona.

E o problema de abordare. E posibil ca in cele din urma Exxon-ul sa nu se retraga. E posibil sa se schimbe decizia. Oricum ar fi, pentru noi e important sa avem un cadru legislativ care permite unui investitor serios sa intervina.
Despre colaborarea dintre Guvern si Presedinte

Moise Guran: in ultimii trei ani nu a existat o colaborare in aceasta chestiune intre Guvern si presedinte. in conditile actualei Constitutii, presedintele este sau nu responsabil de ceea ce face Guvernul?

Klaus Iohannis: Constitutional nu e responsabil. Constitutia prevede un guven bicefal. Asta a dus la situatia pe care am avut-o cu guvernele PSD-iste care au refuzat comunicare cu presedintele. si simptomatic pentru acest fel obtuz, nedemocratic de a guverna, au fost chiar ultimele doua ocazii de discutie. Va amintiti cand a devenit acuta tema comisarului european, am invitat, constitutional, pe doamna prim ministru la consultari pe aceasta chestiune. A chiulit, nu a venit, a refuzat discutia. Dupa ce guvernul a fost demis am convocat consultari cu partidele politice. Ce sa vezi, PSD sub conducere contracandidatei mele a chiulit. Cam aceasta a fost desfasurarea si pe teme economice. Aceste lucruri se vor schimba radical. Exista ceva ce se denumeste colaborare loiala. Nu incerc eu sa imi impun puncte de vedere cum nu incearca guvernul sa isi impuna un punct de vedere. Sunt discutii foarte bune si ne dorim sa gasim solutiile cele mai bune, care mai apoi sunt puse in practica de guvernul Romaniei.

Moise Guran: L-ati mai numi pe domnul Dacian Ciolos prim-ministru?

Klaus Iohannis: L-am numit atunci pentru ca mi s-a parut o solutie, acum solutia mi s-a parut Ludovic Orban.

Moise Guran: Nu mi-ati raspuns la intrebare.

Klaus Iohannis: Cred ca v-am raspuns exhaustiv.
Despre interimatele de la sefia principalelor parchete

Ramona Avramescu: Avem o situatie fara precedent in justitie, toate marile parchete sunt conduse de interimari. Cat de repede intentionati sa faceti numirile si pe ce criterii?

Klaus Iohannis: La mijlocul lui decembrie expira si aceste interimate, plus posturi care sunt vacante. E o chestiune care trebuie rezolvata, dar nu fara a gasi solutia buna. in rapoartele MCV ni s-a spus sa gasim o metodologie robusta, transparenta. Ministrul Predoiu lucreaza asa ceva. Dupa alegeri vom vedea cat de repede e MJ pregatit de a prezenta aceasta metodologie si sa o puna in practica, asftfel incat in cateva saptamani, cel mult luni, sper ca pana la sfarsitul lui februarie, sa fie pusa in practica si sa se ocupe aceste functii.

Ramona Avramescu: Ce pondere ar trebui sa aiba criteriile de integritate? Procurorul general are o problema cu un plagiat.

Klaus Iohannis: Nu am de gand sa fac rabat de la integritate.

Ramona Avramescu: si in raport cu justitia, Traian Basescu se autodefinea presedinte jucator. Dancila v-a numit presedinte spectator. Cum v-ati defini?

Klaus Iohannis: Va las dvs. sa evaluati ce fel de presedinte am fost in primul mandat, dar de la PSD mi se spune ca am fost inactiv, dupa jumatate de ora mi se spune ca vreau sa acaparez totul. Sunt un presedinte care vine cu solutii.
Despre combaterea discriminarii si a inegalitatii

Cristian Pirvulescu: Statul de drept si independenta justitiei nu sunt posibile fara democratie. Romania este considerata o insula liberala intr-o mare iliberala, desi teme nedemocratice devin tot mai dese, cum e atacarea minoritatilor. Una dintre organizatiile romilor a adresat un memorandum prin care cere ca presedintele sa se implice activ in combaterea discriminarii.

Klaus Iohannis: Documentul a ajuns la colegul meu Sergiu Nistor si ne vom apleca asupra acestei chestiuni. Cred ca a fost destul de vizibila intentia mea si rezultatele in combaterea discriminarii de orice fel, poate chiar am deranjat zona pesedista, altfel nu inteleg de ce PSD insista pe discriminarea de tip xenofob, comparandu-ma cu personaje abominabile. E o dovada ca PSD are nevoie sa stea in opozitie, pentru a abandona acest discurs al urii xenofobe.

Sunt etnic german, dar sunt cetatean roman 100%.

Cristian Pirvulescu: Exista o mare tulburare, un mare protest in Europa privind inegalitatile sociale. Am putea preintampina acest lucru?

Klaus Iohannis: Avem nevoie de politici coerente pe foarte multe zone pentru a diminua inegalitatile si pentru a crea sanse egale. Ca sa ajungem la rezolvari practice e nevoie nu doar de interventia presedintelui, ci si de guvern care vine cu politici coerente. Sunt optimist ca vom putea sa miscam lucrurile.

Cat priveste egalitatea de gen, amintesc ca am fost unul dintre primii presedinti care am inceput la ONU un proiect care promoveaza egalitatea de gen.
A vrut Iohannis sa mearga in Piata Victoriei in 10 august?

Clarice Dinu: Momentul 10 august. Ati avut informatii ca se intentioneaza ca lucrurile sa degenereze?

Klaus Iohannis: Nu am avut informatii dinainte, se pare ca s-au pregatit in mare secret pentru aceasta interventie in forta si pot sa spun ca acea interventie impotriva demonstrantilor a fost cea mai grava interventie a statului asupra cetatenilor de la mineriade incoace.

Filosofia cu care s-a intervenit a dovedit ca PSD este antiroman si antidemocratic.

De asta nu pot sa am o dezbatere cu cineva care reprezinta un sistem represiv. Statul care actioneaza voit impotriva propriilor cetateni este un sistem represiv.

Clarice Dinu: Ati incercat sa luati legatura cu premierul in 10 august?

Klaus Iohannis: Premierul a fost plecat, nu stiu daca intentinat sau nu. Am luat legatura cu institutiile din domeniul securitatii nationale, dar paguba se produsese. A fost o catastrofa. Statul trebuie sa existe pentru cetateni.

Clarice Dinu: La protestele din 2017 ati iesit in piata. in 10 august ati luat in calcul sa faceti acest lucru?

Klaus Iohannis: Da, dar nu am facut-o, pentru ca lucrurile au fost asa de tensionate, ca prezenta mea ar fi tensionat si mai mult lucrurile. Contracandidata inca umbla prin studiori si vorbeste de lovitura de stat.
Despre defrisari si cazul padurarilor ucisi

Cristian Leonte: in ianuarie 2016 ati promulgat o completare la legea sigurantei nationale referitoare la taierile de paduri. Din pozitia de presedinte ce ati facut ca aceasta prevedere sa fie aplicata?

Klaus Iohannis: Am facut tot ce poate sa faca presedintele. Am dezbatut chestiunea in mai multe sedinte CSAT, am cerut strategii sectoriale coerente. Unele au functionat, unele nu. Cred ca suntem cam la 15%. Mai este foarte mult de lucru. Exista controale, exista norme, insa lucrurile trebuie duse mult mai departe. impreuna cu Guvenrul trebuie sa imbunatatim situatia.

Aceste mecanisme au inceput sa functioneze, dar suboptimal. Vom face nu doar presiuni ci si politici. in ceea ce priveste padurarii, pot sa va spun ca e un profund regret ca autoritatile nu au putut sa faca mai mult. Din aceste autoritati ma exclud. Presedintele nu are atributii executive in supravegherea anumitor sectoare. Dar voi accelera prezenta mea in spatiul public pe aceasta zona.
Despre autostrazi si infrastructura rutiera

Radu Tudor: Cat faceti pana la Sibiu?

Klaus Iohannis: Cam patru ore.

Klaus Iohannis: Dupa 30 de ani de tranzitie si dispute profunde intre diferitele formatiuni este cazul sa ajungem in situatia in care un presedinte care stie ce e de facut, impreuna cu un guvern care vrea sa faca, sa se apuce de treaba. si am spus ca am o colaborare buna cu guvernul, insa o spun, aici, de fata cu toti, eu voi fi foarte ferm, ca sa nu spun intransigent. Aceste discutii trebuie sa produca rezultate. Nu avem timp sa ne pierdem in discutii de complezenta. Ceea ce discutam VREAU si trebuie sa duca la rezultate practice. Despre infrastructura am discutat intr-o prima runda, este vorba despre autostrada intre Sibiu si Pitesti, este vorba de drumul expres spre Craiova, este vorba de autostrada din Moldova, sa avem odata si odata legaturi intre provinciile istorice. Aceste lucruri nu vreau sa le promit, pentru ca au promis toti, eu vreau sa le facem.
Despre amenintarile la adresa securitatii Romaniei

Klaus Iohannis: impreuna cu institutiile din domeniul securitatii lucram foarte serios. Partea de armata se vede cel mai bine pentru ca am pus 2%. Noi suntem dintre tarile care aloca din banii pusi la dispozitie o cota foarte mare pentru dotare. Nu prajim banii, ii folosim pentru a moderniza real si dotarea armatei. Lucram foarte aplicat si cu rezultate foarte bune. Multe din aceste chestiuni nu pot fi facute publice din masuri lesne de inteles.
Despre desfiintarea Sectiei Speciale

Silviu Manastire: Va mentineti opinia de a desfiinta Sectia Speciala?

Klaus Iohannis: Da. Personal nu sunt specialist, dar opinia mea de la inceput a fost ca aceasta sectie nu trebuie infiintata. Dar, pentru a fundamenta o opinie pertinenta, am solicitat si primit opiniile unor specialisti in materie. Comisa de la Venetia spune ca nu este buna aceasta sectie, GRECO spune ca nu e nevoie si trebuie desfiintata, MCV care spune ca nu trebuie. Daca toti spun, eu sunt de parere ca asa nu. Eu sunt de parere ca aceasta sectie nu trebuie sa existe. E un instrument care prea usor poate fi transformat in ceva ce poate duce la controlul magistratilor.
Despre proiectul armatei europene:

Silviu Manastire: Ce parere aveti despre armata europeana, propusa de Emmanuel Macron?

Klaus Iohannis: Noi am creionat un proiect pe aparare europeana care se numeste PESCO, e un proiect la care suntem parte, e destinat industriei de aparare, cercetarii. Nu se refera la armate si armament. Exista mai multi politicieni relevanti care spun ca in Europa trebuie sa avem sisteme de aparare proprii, eficiente, dar in viziunea mea si a altora acestea nu trebuie sa fie in afara NATO, ci complementare. Crearea unui paralelism cu NATO nu ar ajuta pe nimeni.

Silviu Manastire:: Daca veti castiga un al doilea mandat, cum vreti sa ramaneti in cartea de istorie? Cum ii vedeti pe presedintii din ultimii 30 de ani?

Klaus Iohannis: Ma feresc de astfel de categorisiri si de judecati de valoare. Pe mine ma preocupa sa reprezint Romania bine, sa contribui la realizarea Romaniei normale si dupa aceea vom vedea ce vor spune cei de dupa noi dupa acest mandat. Partea cu scrierea istoriei este partea altora.

Silviu Manastire: Vreti sa ramaneti ca presedintele care a adus normalitatea.

Klaus Iohannis: E o varianta buna.
Despre educatie:

Ion M. Ionita: Am inteles ca Dancila a fost intrebata care e aria cercului, pentru ca a dat meditatii la matematica. Asistam la o prabusire de calitate in ceea ce priveste clasa politica, cu exceptiile de rigoare. Sunt inalti demnitari care pot fi banuiti de analfabetism functional. Credeti ca programul Romania educata este un succes?

Klaus Iohannis: Nu ramane in sertar. Romania educata e proiectul meu prezidential si promit sa il duc mai departe. A intrat intr-o faza de mai putina atentie publica, pentru ca nu am dorit sa discutam chestiuni atat de importante in campanie. Sunt ferm convins ca Romania fara un astfel de proiect va avea o reala problema si in viitor. Romania are numai o sansa: sa creeze un sistem de educatie performant care sa educe oameni. Proiectul nu e finalizat, nu e sertarizat, e pregatit sa mearga mai departe.

Ion M. Ionita: Legea educatiei e cea mai modificata.

Klaus Iohannis: Are 64 de modificari pesediste.

Ion M. Ionita: Ministrul Citu a spus ca sanatatea si educatia nu sunt prioritate. impartasiti aceasta viziune?

Klaus Iohannis: Sunt prioritare si o sa impartaseasca aceasta viziune.

Ion M. Ionita: Emmanuel Macron a spus ca NATO este in moarte cerebrala.

Klaus Iohannis: Nu o sa ma inscriu in lunga lista a comentatorilor a ceea ce a declarat Macron. Noi discutam permanent, inclusiv aceste chestiuni legate de NATO, securitate europeana. Nici nu vreau sa iau partea unora sau altora. NATO este pentru noi garantia securitatii. Nu trebuie sa incercam sa exacerbam declaratii politice.
Despre relatia cu Rusia:

Ion M. Ionita: Cum vedeti relatia cu Rusia?

Klaus Iohannis: Foarte complicata, Rusia incearca sa castige sferele de influenta pierdute, incearca sa se militarizeze din ce in ce mai mult, vedem masarile de trupe pe flancul care pentru noi este flancul estic, pentru ei este flancul vestic, aici se incadreaza Crimeea, situatia foarte complicata din Donbass. Abordarea noastra este cea pe care o impartasim cu NATO in domeniul securitatii si cea europeana in ceea ce priveste comertul si sanctiunile.

Citeste mai mult pe Digi24