Oreste Teodorescu, despre Romania de dupa 1989: „Saracita, vanduta, mutilata economic, tara noastra a fost ca o feuda predata de la un mandat la altul unei clase politice, in ansamblul ei, nereformata si profund deprofesionalizata!”

5

Jurnalistul Oreste Teodorescu face o succinta analiza a sefilor de stat care au condus Romania dupa 1989. Oreste trece in revista mostenirea lasata de cei patru presedinti ai Romaniei alesi democratic, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Basescu si Klaus Iohannis. Jurnalistul sustine ca, din 1992 pana in prezent, ”tara noastra a fost ca o feuda predata de la un mandat la altul unei clase politice, in ansamblul ei, nereformata si profund deprofesionalizata”.

Loading...

„Romania celor patru presedinti. Mostenirea lor si perspectiva viitorului normal

Ion Iliescu 1992-1996 / 2000-2004:

Primul presedinte ales prin vot democratic, un produs perfect al ideologiei comuniste, reformat in laboratoarele Kremlinului de principiile gorbacioviste, a avut misiunea de a permite transferul economiei centralizate catre principiile economiei de piata! A spart monolitul partidului stat si cu ajutorul serviciilor secrete rebotezate dupa momentul 1989 a penetrat partidele politice noi cu cadre vechi, activisti si securisti! Acestia au preluat apoi activele statului, devenind principalii beneficiari ai privatizarilor! Care a fost mostenirea celor doua mandate ale sale? O Romanie dezorientata, condusa prost de esalonul doi al fostilor demnitari comunisti imbolnaviti de coruptie, transformati in prosperi patroni de media si de afaceri, abonati la contracte din banul public.

Emil Constantinescu 1996-2000

A fost un presedinte slab, lipsit de putere, in ciuda dorintei sale de a deveni un lider regional, pro occidental, intr-o lume debusolata si acaparata politic de fosti activisti comunisti si securisti fideli paradigmei post sovietice, un intelectual sters, ce abia iesise din lumea rocilor, timid si fara autoritate, incapabil sa opreasca Capusarea economica a tarii. Prin deciziile sale de a permite interventia aviatiei NATO, in razboiul din fosta Iugoslavie, aseaza Romania la masa negocierilor pentru intrarea tarii in clubul nord-Atlantic. Se declara invins de Sistem, pierzand rusinos sansa celui de al doilea mandat. Ce a ramas in urma sa? O Romanie mai saraca, cu mai putine bogatii si resurse strategice, vulnerabila si instabila politic…

Traian Basescu 2004-2009 / 2009-2014

Abil si temerar, cel de-al treilea presedinte isi incepe mandatul schimband directorii serviciilor secrete, procurorul general si sefii principalelor parchete in urma scenariului “jurnalistilor rapiti in Irak”. Preia incet dar sigur fraiele puterii in Sistem, inlocuind mafia pesedista cu cea pedelista…intelege dezideratul pro occidental al Romaniei, dar nu face nimic pentru dezvoltarea economica si administrativa a tarii, permitand grupurilor de interese sa capuseze in continuare bugetele publice. Practic, a adancit dramatic dezastrul economic, iar prin firea sa conflictuala a elaborat si aplicat un plan sinistru de razboi civil intre membrii societatii, vrajba care ne urmareste si azi.
Ce a ramas dupa el? A ramas ideea ca se poate fura, minti si complota fara a plati, fara consecinte personale. A ramas o Romanie invrajbita, cu justitia aservita politicului.

Klaus Iohannis 2014-2019

Candidatul cu sanse mari la al doilea mandat, presedintele in functie, desi nu a avut experienta politica a lui Iliescu, nici osatura universitara a lui Constantinescu, nici perfidia jucatorului Basescu a impus un portret de lider de stat constitutional, dedicat restabilirii relatiilor internationale si redobandirii statutului de partener regional pentru Romania europeana si membra NATO! Cu o determinare specific teutona, s-a incapatanat sa impuna in Sistem noi principii si valori comune tarilor civilizate si cu adevarat democratice! Primul sau mandat a fost marcat de atacul politic al PSD-ului care a mutilat atributiile si puterile presedintelui in plan intern! Sfarsitul primului sau mandat gaseste functia rezidentiala golita efectiv de putere in relatiile cu societatea, guvernul si parlamentul!

Unde se afla Romania acum?

Saracita, vanduta, mutilata economic, tara noastra a fost ca o feuda predata de la un mandat la altul unei clase politice, in ansamblul ei, nereformata si profund deprofesionalizata!

Singura sansa a unei Romanii normale este punerea in aplicare de urgenta a unui proiect de tara care sa implice toate fortele creative ale societatii civile, partidelor politice si a oamenilor de afaceri”, scrie Oreste pe Facebook.