Frăția cătușelor, episodul 3: Florin Bercea și schema penală prin care a sifonat 7 milioane de euro din buzunarele angajaților OMV Petrom

155

Miniseria dezvăluirilor continuă cu dovezi concrete care arată cum s-au furat banii Petromservice (PSV Company), prin companii suveică spre offshore-uri cipriote, direct în buzunarele tripletei Vântu-Luca-Bercea. O închidem cu o cronologie a furtului și cu un minichestionar pentru Florin Bercea, singurul dintre cei trei rămas în libertate.

Anul 2003: se înființează compania X-OIL Group SRL, cu un capital social de puțin peste un miliard de lei vechi. Capitalul social se constituie prin absorbția în X-OIL a companiei NEFER PROD SRL. Atenție! X-OIL este în acest moment o firmă de apartament cu sediul în București, cu un clasic capital social de 200 de lei (în banii de astăzi).

Loading...

Anul 2005: doi ani mai târziu intră în asocierea X-OIL controversatul om de afaceri moldovean, Ghenadie Nipomici (apare de altfel în multe dintre afacerile fondate de cel supranumit „părintele FNI”, Sorin Ovidiu Vântu). Presa vremii l-a prezentat pe Nipomici drept omul de încredere a lui Vântu, prin care acesta din urmă controla acțiuni importante în instituții media sau în diverse alte companii. Interesant este că liderul BNS, Dumitru Costin declara în 2006 – „să nu mi-l vindeți mie așa”. Apoi tot el – “Da, off-shore-ul era al lui Vântu”.

Nipomici este asociat în X-OIL alături de offshore-ul TABOR PROJECTS LIMITED (UK).

La nici o lună de la schimbarea asociaților și de la intrarea în schemă a rețelei SOV, administrator X-OIL este numit nimeni altul decât Florin Bercea, un sindicalist paravan pentru Luca și Vântu. Și uite așa Florin Bercea încasează lunar 5000 de dolari americani (un apt. in centrul Bucureștiului costa 15.000 de dolari) pentru a pregăti, din timp, un mare tun. 7 milioane de euro dispăruți din conturile angajaților OMV Petrom, pe care, în mod ipocrit, Bercea Florin pretinde că îi reprezintă.

RAPORT FALS DE EVALUARE. FURTUL CELOR 7 MILIOANE DE EURO DIN PETROMSERVICE

În septembrie 2005 o companie din Băicoi face un raport FALS de evaluare pentru X-OIL GRUP din care reiese că valoarea de piață a societății este de 7-8 milioane de euro, asta în condițiile în care aproape 80% din afacerile societății X-OIL sunt chiar cu Petromservice.

Tot în 2005 în Petromservice intră ca acționar Elbahold, offshore-ul lui Vântu. Rețineți pentru că este important. În același moment, Asociația Salariaților din Petrom își pierde din participația în Petromservice, ajungând la 25%.

Anul 2006: Florin Bercea devine asociat în X-OIL, alături de COMAC LIMITED (23,8%) (offshore din Cipru prezent în mai toate afacerile tripletei Vântul – Luca – Bercea și evident Petromservice (76%), societatea ce avea să fie devalizată inclusiv cu ajutorul lui Bercea. X-OIL este în continuare administrată de Publipetrosport, adică de Bercea.

Un raport semnat de Zizi Anagnastopol (condamnat ulterior la 4 ani de închisoare, pentru delapidare), în calitate de Director economic al Petromservice, se înaintează Consiliului de Administrație al societății pentru achiziționarea totală a X-OIL GRUP cu o sumă de 7 milioane de euro. Din nou, reamintim faptul că X-OIL dezvolta business aproape în exclusivitate cu Petromservice.

Poza arăta așa: pe de o parte, Florin Bercea este sindicalist și prin urmare reprezentant al Asociației Salariaților Petrom, iar pe de altă parte participă, în calitate de administrator de firmă, la sifonarea a 7 milioane de euro din Petromservice către o companie care, practic, nu valora nimic. 80% din cifra de afaceri X-OIL a fost construită, fictiv, alături de Petromservice.

De altfel, presa a relatat rețeta sifonării a 328 milioane de euro din Petromservice în 2011. Ceea ce nu s-a spus este că Florin Bercea, actualul lider de sindicat FSLI Petrom Energie, „preocupat” de bunăstarea angajaților Petrom, este una dintre sforile care s-au tras pentru devalizarea Petromservice.

Petromservice intră în insolvență, la doar doi ani după încasări colosale de la OMV-Petrom de peste 300 de milioane de euro. 7 milioane de euro au fost scurși prin X-OIL GRUP administrat de Florin Bercea.

Petromservice este dată în judecată de mii de angajați ai Petrom, chiar după schimbarea numelui în PSV Company. Compania își declară falimentul. Ce s-a întâmplat cu banii rămâne un mister.

CÂTEVA ÎNTREBĂRI FIREȘTI PENTRU FLORIN BERCEA

  • Pe ce s-au dus cei 7 milioane de euro pe care i-a plătit Petromservice, companie construită de sindicaliști, angajați ai Petrom?
  • Câți bani a făcut acest Bercea de pe urma devalizării Petromservice?
  • Cât de apropiat este Bercea de PSD? După ce a ridicat public osanale acestui partid care lupta activ împotriva justiției române? În timp ce sute de mii de oameni protestau împotriva OUG 13, sindicalistul Bercea reînnoia protocolul cu PSD, ba chiar își certa colegii că și-au permis să trădeze partidul socialiștilor.
  • Ce s-a întâmplat cu dosarul de la DNA în care Florin Bercea era inculpat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor?
  • Cu cine votează Florin Bercea duminică, pe 6 decembrie?