Financial Times: Franta o sustine pe Kovesi pentru sefia Parchetului European

5

Franta a cazut de acord pentru a o sustine pe Laura Codruta Kovesi la functia de procuror sef european, in ciuda faptului ca are un candidat propriu, relateaza marti seara Financial Times, citat de Digi24. Viorica Dancila afirma, intr-un interviu aparut marti in The Guardian, ca nu o sustine pe Kovesi pentru ca risca sa strice imaginea Romaniei. Dancila se afla marti chiar in Franta.

Loading...

Cotidianul Financial Times relateaza, citand surse franceze si romanesti, ca decizia Frantei de a o sustine pe Laura Codruta Kovesi vine dupa ce Emmanuel Macron a iesit triumfator dupa negocierile de luna trecuta privind pozitiile de conducere din Uniunea Europeana, inclusiv pentru conducerea Bancii Central Europene.

Postul va fi ocupat de Christine Lagarde, din Franta.

Un oficial francez de rang inalt a declarat sub protectia anonimatului ca schimbarea de atitudine in privinta Parchetului UE a venit din nevoia de balans geografic pentru pozitiile superioare ale UE, deoarece Estul Europei nu a primit niciuna.

De asemenea, schimbarea de pozitie a Parisului in privinta functiei de procuror sef european vine si ca un angajament al sprijinirii statului de drept si al eforturilor facute de Laura Codruta Kovesi in acest sens, in Romania.

Sprijinul Frantei pentru fosta sefa a DNA „va permite o infiintare rapida a biroului procurorului sef european, functie pe care a sprijinit-o in mod activ”, a adaugat oficialul francez.

Dacian Ciolos, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, a declarat pentru Financial Times ca anuntul sustinerii din partea Frantei va veni in mod formal in urmatoarele zile.

Premierul Viorica Dancila afirma intr-un interviu pentru The Guardian ca nu o sustine pe Laura Codruta Kovesi la sefia Parchetului European pentru ca are „probleme in justitie”.

”Doamna Kovesi trebuie sa-si rezolve problemele din justitie. Ce vom face daca acele acuzatii sunt reale? Eu nu stiu daca sunt reale sau nu, este o ipoteza, dar cred ca imaginea Romaniei ar fi afectata si eu imi doresc ca imaginea tarii mele sa fie foarte buna”, a declarat Dancila pentru The Guardian.

Viorica Dancila se afla marti la Strasbourg, in Franta.