Este oficial. Parlamentul a aprobat proiectul prin care stampila este eliminata din administratia publica!

13

Camera Deputatilor a votat astazi, in calitate de Camera decizionala, proiectul de lege privind eliminarea stampilei din administratia publica.

Loading...

Proiectul adoptat prevede ca institutiile administratiei publice nu vor mai fi obligate sa utilizeze stampila in relatia cu cetatenii sau cu alte institutii. Asta inseamna ca documentele vor putea circula mai usor, in format digital, nu va mai fi necesar exemplarul „original” pe hartie cu stampila si totul va putea fi trimis si primit online, cu semnatura electronica. Vor ramane in uz doar parafele speciale, cele care sunt stabilite conform unor legi precise, cu instructiuni clare de utilizare.

„Marele merit al noii legi este ca ea creeaza premisele digitalizarii si simplificarii birocratiei. Practic, nicio primarie si niciun minister nu vor mai putea sa refuze trimiterea si primirea documentelor in format digital, cu semnatura electronica. Asta inseamna ca oamenii nu vor mai fi purtati pe drumuri ca sa plimbe hartii intre institutii. inseamna ca nu vor mai sta la coada la ghiseu, ci vor putea trimite si primi documente pe email, inseamna ca interactiunea cu administratia va fi mai simpla si mai eficienta. (…) Am eliminat practic ultima reminiscenta a birocratiei de tip medieval ce se practica inca in Romania”, a declarat senatorul USR Cristian Ghica, initiatorul legii.

Proiectul de lege modifica art. V din Ordonanta Guvernului nr.17/2015 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si alte acte normative, in scopul introducerii si a persoanelor juridice de drept public in sfera persoanelor care nu au obligatia de a aplica stampila pe declaratii, cereri, contracte sau orice alte documente ori inscrisuri depuse la institutiile sau autoritatile publice sau emise ori incheiate in relatia cu institutiile sau autoritatile publice.

„Persoanele juridice de drept public nu au obligatia de a aplica stampila pe declaratii, cereri, contracte sau orice alte documente sau inscrisuri depuse la institutiile sau autoritatile publice ori emise sau incheiate in relatia cu institutiile sau autoritatile publice. Persoanele juridice de drept public nu au obligatia de a aplica stampila pe documente sau orice alte inscrisuri emise in relatia dintre acestea si persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, entitatile fara personalitate juridica. Prevederile nu se aplica institutiilor sau autoritatilor publice carora prin acte normative de rangul legii, cu caracter special fata de prezenta ordonanta, li se impune expres folosirea stampilelor”, prevede proiectul adoptat.

Fapta de a solicita persoanelor fizice, persoanelor juridice de drept privat, entitatilor fara personalitate juridica, precum si persoanelor juridice de drept public aplicarea stampilei pe declaratii, cereri, contracte sau orice alte documente sau inscrisuri, savarsita de catre persoana din cadrul unei institutii sau autoritati publice, constituie abatere disciplinara si atrage raspunderea disciplinara a acesteia, conform prevederilor legale, se mai arata in proiectul adoptat.