Veste buna. Elevii din invatamantul general obligatoriu ar putea primi anual 350 de lei pentru uniforme

Plenul Senatului a adoptat, marti, propunerea legislativa prin care se acorda fiecarui elev din invatamantul general obligatoriu de stat 350 de lei anual pentru uniforma stabilita de scolile unde invata. Totusi, Camera Deputatilor are rol decizional in aceasta speta. Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca anul scolar incepe in 14 septembrie si a facut o serie de precizari despre revenirea copiilor in clase pe fondul epidemiei de coronavirus.

„In tara noastra nu au fost efectuate studii sociologice si pedagogice pe tema uniformelor scolare. De altfel, chestiunea nu a fost tratata stiintific in studii de specialitate pedagogica. Studiile si sondajele finantate si efectuate de-a lungul timpului in tarile vest-europene si in Statele Unite ale Americii au pus in evidenta cu predilectie avantajele purtarii uniformei scolare, cu deosebire pentru elevii din clasele mici. in acest sens, specialistii in pedagogie scolara considera ca aceasta ar diminua diferentele de statut economic si social si ar contribui la eliminarea situatiilor penibile in care copiii se simt frustrati de modul in care se imbraca”, se arata in expunerea de motive a propunerii legislative.

Loading...

Propunerea legislativa, care a fost aprobata cu 87 de voturi „pentru”, 41 „impotriva” si nicio abtinere, a fost initiata de senatorul PMP Catalin Iliescu si, in esenta, vizeaza modificarea art. 5 din Legea nr. 35 din 2007 privind cresterea sigurantei in unitatile de invatamant. Actul normativ prevede ca unitatile de invatamant pot stabili pentru elevii lor cel putin un element distinctiv, fie el un ecuson, o uniforma, o esarfa sau alte asemenea.

„Conform unui studiu american, 83% dintre profesorii chestionati considera ca o uniforma scolara bine aleasa poate preveni bullying-ul pe tema infatisarii sau a situatiei economice. Un alt avantaj economic pentru parinti il constituie faptul ca cheltuielile legate de procurarea uniformei scolare au loc, de regula, o data pe an, astfel ca parintii nu vor mai fi nevoiti sa reinnoiasca frecvent garderoba de scoala a copiilor. La aceasta se adauga faptul ca este eliminat astfel stresul copiilor (dar si al parintilor) de a decide zilnic cu ce sa se imbrace, precum si a tentatiei de a purta la scoala o vestimentatie excentrica, din tendinta specifica varstei de a epata in fata colegilor sau de a se impune in fata acestora”, potrivit expunerii de motive.

In forma adoptata de Senat, propunerea legislativa stipuleaza ca modelul uniformei scolare pentru elevii unitaţii de invaţamant respective din invaţamantul general obligatoriu de stat poate fi stabilit de catre consiliile profesorale, cu acordul consiliului reprezentativ al parinţilor şi cu consultarea reprezentaţilor elevilor.

„Pentru acoperirea costurilor uniformelor şcolare, se acorda o suma de 350 de lei/an şcolar pentru fiecare elev, suma care se atribuie in cote egale in fiecare semestru. Fondurile necesare pentru aplicarea prezentei legi se asigura din bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii”, se mai arata in aceeasi propunere legislativa.

Transparenta face diferenta