Efectele guvernarii PSD! Raportul MCV pentru Romania este cel mai dur din ultimii 10 ani!

4

Raportul MCV pentru Romania este cel mai dur din ultimii 10 ani. Expertii Comisiei Europene noteaza ca lupta anticoruptie a scazut dramatic, iar activitatea DNA este intr-un declin semnificativ, arata un prim draft.

Loading...

Nota critica a raportului privind starea Justitiei din Romania era cumva previzibila, in contextul in care conflictele din interiorul sistemului judiciar s-au intetit atat in cadrul CSM, cat si intre conducerea institutiei, asigurata de Lia Savonea, si cea a Ministerului Justitiei, in persoana ministrului demis Ana Birchall.

Astfel, CSM primeste critici pentru ca nu exista colaborare in interiorul institutiei, transmite Digi24.

A fost remarcata si descresterea activitatii DNA, iar in acest context lupta impotriva coruptiei a cunoscut o scadere dramatica.

In raport se face referire si la celebra Sectie de investigare a infractiunilor din justitie. Institutia a fost infiintata fara a exista o consultare cu actorii din sistem si nu s-a tinut cont de recomandarile Comisiei de la Venetia in privinta acesteia.

Cele 8 recomandari suplimentare pentru Romania formulate in ultimul raport MCV

Pentru Legile justitiei:

Suspendarea imediata a punerii in aplicare a legilor justitiei si a ordonantelor de urgenta ulterioare.
Revizuirea legilor justitiei tinand seama pe deplin atat de recomandarile formulate in cadrul MCV, cat si de cele formulate de Comisia de la Venetia si de Grupul de state impotriva coruptiei al Consiliului Europei (GRECO).

Pentru numirile/revocarile in cadrul sistemului judiciar:

Suspendarea imediata a tuturor procedurilor de numire si revocare aflate in curs care vizeaza procurori in functii-cheie.
Relansarea procesului de numire a unui procuror-sef al DNA care sa aiba experienta dovedita in domeniul urmaririi penale a infractiunilor de coruptie si un mandat clar pentru ca DNA sa continue efectuarea de anchete profesioniste, independente si impartiale in cazurile de coruptie.
Numirea imediata, de catre Consiliul Superior al Magistraturii, a unei echipe interimare de conducere a Inspectiei Judiciare si numirea, in termen de trei luni, prin concurs, a unei noi conduceri a acestei institutii.
Respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu functii de conducere pana la intrarea in vigoare a unui nou cadru legislativ, in conformitate cu recomandarea 1 din ianuarie 2017.

Pentru Codul penal si Codul de procedura penala:

inghetarea intrarii in vigoare a modificarilor propuse a fi aduse Codului penal si Codului de procedura penala.
Relansarea procesului de revizuire a Codului penal si a Codului de procedura penala tinand seama pe deplin de necesitatea de a se asigura compatibilitatea acestor coduri cu dreptul UE si cu instrumentele internationale in materie de combatere a coruptiei, precum si cu recomandarile formulate in cadrul MCV si cu avizul Comisiei de la Venetia.