Consilierul lui Iohannis: Romanii nu mai sunt dispusi sa voteze politicieni care le arunca niste sute de lei!

6

Teoria „wageledgrowth” invocata de unii economisti PSD nu a reprezentat decat „ambalajul stiintific” al unor politici pur populiste, a afirmat, intr-un interviu acordat hotnews.ro, consilierul prezidential pe probleme de politici economice si sociale, Cosmin Marinescu.

Loading...

In opinia consilierului prezidential, faptul ca dupa trei ani de guvernare cu aceste politici populiste PSD a pierdut ambele runde de alegeri din 2019, europarlamentare si prezidentiale, arata ca „societatea romaneasca s-a maturizat din punct de vedere politic, pentru ca romanii nu mai sunt dispusi sa voteze pe acei politicieni care doar le arunca niste sute de lei in buzunar pentru a le cumpara votul”.

In actuala situatie bugetara, in care PSD a indatorat Romania cu aproape „2,4 miliarde lei pentru fiecare luna de guvernare, fara a construi vreo autostrada sau vreun spital”, este esential sa se inteleaga ca deficitele bugetare inseamna cresterea datoriei publice si, mai devreme sau mai tarziu, noi taxe si impozite, daca politicile economice nu sunt reorientate dinspre sustinerea consumului catre investitii, arata Cosmin Marinescu, care se intreaba „in baza caror virtuti generatia actuala transfera nota de plata catre generatiile viitoare”.

Marinescu a atras atentia ca, desi cresterea economica pare inca puternica, „prin dinamica prognozata pentru 2019 la 4% sau sub 4% din PIB, pierderea de viteza este semnificativa, daca ne raportam la cresterea record de aproape 7% de acum 2 ani”, ceea ce arata ca „petrecerea” politicilor nesustenabile „nu a durat prea mult”.

In aceste conditii, „este evident ca economia trebuie sa se pregateasca pentru etapa ajustarilor calitative, situatie in care competitivitatea va cantari tot mai puternic”, arata consilierul prezidential, in opinia caruia „este esentiala reorientarea politicilor economice dinspre sustinerea consumului catre investitii”.

Totodata, Cosmin Marinescu subliniaza ca „deficitul bugetar trebuie bine tinut in frau in anul 2020, pentru ca 2021 si 2022 sa nu fie ani ratati, ca potential de investitii si dezvoltare pentru Romania”. in acest sens, consilierul avertizeaza ca impactul asupra deficitului bugetar din partea masurilor suplimentare, „care nu au putut fi cuprinse in buget”, „impune eforturi considerabile in planul colectarii fiscale, peste prevederile actuale din buget”.