In noua formula de calcul a pensiilor, care se va aplica incepand din toamna anului 2021, se introduce punctul de referinta, cu o valoare de 75 de lei la data intrarii in vigoare a noilor reguli.
„Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea numarului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referinta”, precizeaza Legea pensiilor, semnata recent de presedintele Klaus Iohhanis si publicata in Monitorul Oficial.
Ce inseamna insa acest punct de referinta. Conform aceluiasi document, el va reprezenta raportul dintre valoarea punctului de pensie si nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevazute de legislatia anterioara (adica 25). Oricum, la 1 septembrie 2021, punctul de referinta va avea valoarea de 75 de lei, urmand ca, din 2022, sa fie indexat, anual, cu inflatia si 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat.
„Numarul total de puncte realizate de asigurat se obtine din insumarea punctajelor anuale ale acestuia. Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate intr-un an calendaristic. Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat din anul respectiv”, prevede noua Lege a pensiilor.
In legatura cu cei care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar al acestor asigurati se va corecta cu raportul dintre cota de contributie la asigurari sociale datorata la sistemul public de pensii din care se va deduce cota de contributie de la privat si cota de contributie prevazuta pentru persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care exista obligaţia plaţii contribuţiei de asigurari sociale. Aceeasi chestiune este prevazuta insa si in actuala lege a pensiilor.