Consilier prezidential, apel la calm: Avem de-a face cu o viroza respiratorie. Nu trebuie sa ne speriem de epidemie. Sa evitam stirile false!

7

„Nu e niciun motiv la ora actuala sa ne panicam si cel mai important e ca populatia sa inteleaga ce ar trebui sa faca in cazul unei suspiciuni de expunere la virus”, a declarat la Digi24 consilierul prezidential pe Sanatate Diana Paun.

„Ce gandim noi uneori despre o boala e mai rau decat ce se intampla in realitate. Ce trebuie sa stim despre aceasta noua infectie e faptul ca se intinde cu repeziciune, numai ca gravitatea ei nu e atat de mare. Mortalitatea e mai mica decat in cazul altor infectii, decat in cazul gripei, dar trebuie sa impiedicam raspandirea ei, prin reguli simple.

Loading...

Sa evitam aglomeratiile, contactul cu oameni care sufera de infectii respiratorii, sa ne spalam pe maini des, sa nu ne atingem fata, ochii, nasul, gura, mai ales daca nu avem mainile curate, sa ne acoperim fata, gura cand tusim, cu batista de hartie”, a declarat la Digi24 consilierul prezidential Diana Paun.

Ea a subliniat ca oamenii trebuie sa inteleaga ca avem de-a face cu o viroza respiratorie: „Adica cu o raceala”.

„Multi au virusul, dar nu au nicio manifestare de boala. Infectia produce, de cele mai multe ori, simptome usoare: scurgeri nazale, febra, tuse, ca orice raceala. Cati nu ducem pe picioare o raceala in sezonul rece?

Dar boala se poate manifesta si mai sever, in cazul persoanelor sensibile, a varstnicilor, a persoanelor cu boli cronice, la care pot aparea simptome severe, pneumonia. Acestea trebuie sa acorde o atentie si mai mare masurilor de protectie”, a spus Paun.

Intrebata in legatura cu masurile de precautie de la Cotroceni, consilierul prezidential a raspuns ca se iau masuri de precautie in fiecare sezon rece, cu ocazia declararii epidemiei de gripa: „Avem inclusiv aparate de dezinfectare a mainilor la accesul in punctele cheie. Se recomanda persoanelor bolnave sa stea acasa, lucru esential pentru prevenirea raspandirii bolii. Masurile sunt urmate cu strictete de toti angajatii. E vorba de intelegerea riscurilor la care se supun in momentul in care nu respecta aceste minime masuri.”

„Majoritatea persoanelor infectate cu coronavirus se vindeca. De aceea, mesajul e unul de calm si intelepciune. Nu trebuie sa ne speriem de epidemie, frica intuneca ratiunea. Trebuie sa fim mai atenti cu noi insine si cu cei din jur. Sa evitam stirile false si sa luam informatii de la surse avizate. Aveti incredere in medicii dumneavoastra!”, a conchis Diana Paun.