Este oficial! Romania intra in stare de urgenta de la inceputul saptamanii viitoare

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, sambata, ca a decis sa decreteze starea de urgenta in Romania incepand de saptamana viitoare, pentru a permite o lupta mai eficienta cu epidemia de coronavirus.

Anuntul a fost facut la depunerea juramantului noului guvern condus de Ludovic Orban, care a avut loc in conditii speciale. Guvernul a fost investit sambata de Parlament, printr-o procedura urgentata.

Loading...

Declaratia de presa a presedintelui Klaus Iohannis

„Buna seara!

Dragi romani,

Domnule Prim-ministru Ludovic Orban,

Onorati membru ai Guvernului Romaniei,

Astazi Guvernul a fost votat, investit, si a depus juramantul in conditii foarte speciale din cauza epidemiei de coronavirus.

In primul rand, felicitari noului guvern si le doresc mult succes. Apreciez in mod deosebit votul care s-a dat astazi in Parlamentul Romaniei. Astazi din Parlamentul Romaniei s-a transmis un mesaj de unitate. Sunt foarte bucuros sa constat ca majoritatea parlamentarilor si partidelor parlamentare au inteles importanţa acestui moment, greutatea acestui moment si nevoia unei actiuni unitare pentru Romania si pentru romani. Prima prioritate pentru noul guvern este, evident, continuarea luptei impotriva epidemiei de coronavirus, continuarea luptei pentru a gestiona eficient intreaga criza care s-a generat. Guvernul care isi preia acum mandatul este guvernul care si pana acum a lucrat cu motoarele turate, a lucrat bine pentru a gestiona aceasta criza. Acum, cu toate fortele, vom continua aceasta lupta. Noul guvern si impreuna cu mine ne vom dedica toate energiile suta la suta, pentru a gestiona eficient aceasta criza si, evident, dupa ce se termina aceasta criza pentru a guverna foarte bine pentru romani si pentru Romania.

Este foarte important ca masurile care vor fi luate sa fie luate la timp, sa fie luate in asa fel incat sa prinda.

Iar pentru a face posibila aceasta lupta cu toate instrumentele prevazute de lege, am decis sa decretez stare de urgenta la inceputul saptamanii viitoare.

Aceasta stare de urgenta va face posibila alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei. in acest fel, Guvernul va avea posibilitatea sa aloce mai multi bani domeniului sanatatii, mai multi bani pentru medicamente, mai multi bani pentru aparatura medicala absolut necesara.

in acelasi fel, aceasta situatie va permite sa se realizeze achizitii intr-un timp foarte scurt, cu proceduri simplificate, punand astfel la dispozitia Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona in modul cel mai eficient criza generata de coronavirus.

Dar – dragi romani, autoritatile isi fac treaba, Guvernul si-a facut treaba si pana acum foarte bine – dar singuri nu vom reusi sa facem decat o parte din treaba care trebuie facuta.

Avem nevoie de voi, dragi romani!

Avem nevoie de voi sa respectati indrumarile, indicatiile autoritatilor.

Avem nevoie sa respectati regulile de igiena care sunt transmise pe canalele publice.

si, da, avem nevoie sa evitati contactele care nu sunt absolut necesare. stiu ca acest lucru este putin mai greu.

si, da, avem nevoie sa va informati corect, sa va informati corect din surse publice, direct de la autoritati.

Pentru a veni in sprijinul parintilor care au copii de varsta scolara, am promulgat tot astazi legea care permite parintilor, in conditii speciale, cand scoala este suspendata, sa stea acasa, ca sa ingrijeasca copiii.

Dragi romani,

impreuna, si numai impreuna, vom reusi sa trecem cu bine si peste aceasta criza!

Va doresc tuturor multa sanatate!

Multumesc!”

Transparenta face diferenta