CCR transeaza conflictul dintre MApN si presedinte. Prelungirea mandatului sefului sefului Statului Major al Aparari, neconstitutionala

4

Prelungirea mandatului sefului Statului Major al Apararii, Nicolae Ciuca de catre presedintele Romaniei, cu pana la un an, este neconstitutionala, au decis, judecatorii CCR.

Loading...

Decizia vine desi seful statului a castigat in instanta repunerea in functie a generalului Nicolae Ciuca ca sef al Marelui Stat Major.

La inceputul lunii mai, Curtea de Apel Bucuresti a dispus sesizarea Curtii Constitutionale cu o exceptie de neconstitutionalitate a unui articol din Legea de organizare si functionare a MApN. Este vorba de articolul care reglementeaza numirea sefului Statului Major General.

Sesizarea CCR a fost dispusa in cadrul procesului in care Ministerul Apararii Nationale solicita anularea decretului semnat de presedintele Klaus Iohannis de prelungire a mandatului sefului Statului Major al Apararii, Nicolae Ciuca, proces pe care l-a castigat seful statului.

Acest articol a fost declarat astazi neconstitutional.

Conform articolului, „seful Statului Major al Apararii este militarul cu rangul de conducere cel mai inalt din armata, numit de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului apararii nationale, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioada de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu pana la un an. in functia de sef al Statului Major al Apararii poate fi numit loctiitorul acestuia sau unul dintre sefii categoriilor de forte ale armatei”.

CCR a decis, cu unanimitate de voturi, ca sintagma „cu posibilitatea de prelungire cu pana la un an” este neconstitutionala. Judecatorii CCR spun ca aceasta sintagma „este lipsita de claritate si incalca astfel dispozitiile art.1 alin.(5) din Constitutie, intrucat nu prevede conditiile si procedura de urmat pentru prelungirea mandatului sefului Statului Major al Apararii”, potrivit unui comunicat de presa al institutiei.

CCR a mai aratat ca „revine legiuitorului obligatia de a stabili in mod clar aceste aspecte”, asa ca articolul va trebui modificat in Parlament.

Pe 28 decembrie 2018, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca a semnat decretul prin care ii prelungeste mandatul generalului Nicolae Ciuca la conducerea SMAp. Tot atunci, Iohannis preciza ca nu a fost aprobata propunerea facuta de ministrul Apararii, Gabriel Les, privind numirea generalului Dumitru Scarlat la sefia Statului Major al Apararii.

Decizia a fost contestata de Ministerul Apararii, dar institutia a pierdut in instanta.

Pe 10 aprilie, Administratia Prezidentiala a castigat in instanta repunerea in functie a generalului Nicolae Ciuca in functia de sef al Statului Major al Apararii, instanta suprema dispunand definitiv respingerea cererii de suspendare a decretului emis de seful statului.

Pe 29 martie 2019, si Curtea de Apel Bucuresti a respins actiunea Ministerului Apararii prin care a solicitat anularea decretului semnat de Klaus Iohannis, de prelungire a mandatului de sef al Statului Major al Apararii pentru Nicolae Ciuca, dar decizia nu este definitiva.