Klaus Iohannis: Referendumul pe tema justitiei l-am castigat impreuna cu romanii! „Romanii au spus ferm ca isi doresc un parcurs european”

4

Klaus Iohannis a declarat, marti, la Forumul International al Societatii Civile de la Bucuresti, ca lucrurile in Romania se pot schimba in mine, in timp, dar ca este nevoie de implicarea la scara larga a romanilor. in acest sens, presedintele tarii a mentionat ca are asteptari ca intreaga societate sa se implice activ. „Concluzia, dupa scrutinul din 26 mai, este una foarte simpla: romanii au spus ferm ca isi doresc un parcurs european”, a subliniat seful statului.

Loading...

„Aceasta intalnire a fost programata cum nu se putea mai bine, avand in vedere ca Romania isi exercita in prezent primul mandat la Presedintia Consiliului Uniunii Europene si ca, in aceasta calitate, am organizat recent Summitul de la Sibiu, in care s-a discutat despre viitorul Uniunii Europene. Totodata, am avut alegerile pentru Parlamentul European si referendumul pe tema justitiei pe care l-am convocat in Romania si, daca pot sa spun asa, pe care l-am castigat impreuna cu romanii. Concluzia, dupa scrutinul din 26 mai, este una foarte simpla si doresc sa o impartasesc si cu dumneavoastra: romanii au spus ferm ca isi doresc un parcurs european pentru Romania, in ciuda incercarilor esuate de a slabi increderea cetatenilor in proiectul european”, a spus Iohannis, marti, la Forumul International al Societatii Civile.

Seful statului a adaugat ca „romanii au dovedit, prin vot, ca orice schimbare incepe de la o aspiratie si de la intelegerea modului in care functioneaza lumea de astazi”.

„Romanii au transmis un mesaj clar, un mesaj proeuropean, au hotarat ca locul Romaniei este, fara indoiala, in Uniunea Europeana, in randul statelor care sustin si cred in proiectul european, si, pe scurt, au demonstrat ca isi doresc sa se implice activ in apararea statului de drept. Este un semn clar ca spiritul civic a devenit si mai prezent, lucru care nu poate fi decat in beneficiul societatii romanesti si care demonstreaza forta ei de regenerare. in Romania, ca si in alte state ale Uniunii Europene, cetatenii au respins discursul antieuropean. Prin aceste alegeri, majoritatea cetatenilor statelor membre au dovedit ca inteleg pericolele pe care le presupun curentele eurofobe, extremiste, nationaliste si populiste”, a mai spus Iohannis.

„Este un moment potrivit sa continuam sa gasim solutii pentru apararea democratiei, a statului de drept, a valorilor europene, iar aceste lucruri consider ca sunt posibile prin educatie”, a subliniat el.

Klaus Iohannis a adaugat ca „avem datoria de a lasa generatiilor viitoare o traditie in implicarea civica la toate nivelurile societatii. in acest sens, educatia este cel mai sigur si cel mai la indemana instrument pe care il are societatea.”

„Cetatenii europeni trebuie sa fie si pe mai departe atenti si pregatiti sa sanctioneze imediat derapajele, abuzurile si actiunile care nu sunt in concordanta cu valorile si regulile europene. Rezultatele din 26 mai au confirmat ca lucrurile se pot schimba in timp, in mai bine, insa doar cu o implicare larga din partea cetatenilor. si ma astept ca cetatenii sa se implice si in continuare! ii indemn sa aiba asteptari de la cei pe care i-au ales sa ii reprezinte in Parlamentul European, sa ii urmareasca si sa reactioneze imediat la orice actiune care contravine valorilor asumate si angajamentelor luate. in acelasi timp, ma astept ca intreaga societate romaneasca sa se implice, astfel incat politicienii sa nu poata ignora rezultatul de la referendum, iar acesta sa fie pus in practica imediat”, a declarat Iohannis.

seful statului a atras atentia ca „rezultatele acestor alegeri obliga Guvernul sa nu mai ignore ori sa puna la indoiala recomandarile Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare in domeniul justitiei si luptei impotriva coruptiei, ale Comisiei de la Venetia, ale institutiilor si organismelor europene si internationale de profil.”

Klaus Iohannis a amintit ca in 2019 se implinesc 30 de ani de la caderea regimurilor comuniste din Romania si din Europa de Est si ca „in tot acest timp, organizatiile societatii civile au jucat un rol activ in promovarea bunei guvernari si a democratizarii in societatea romaneasca.”

„Societatea civila a dat semnale puternice in ultimii ani ca atasamentul pentru valorile democratice autentice este fundamental, iar campania pentru alegerile europarlamentare si pentru referendum a dovedit exact aceasta evolutie. Segmente importante din societatea civila se implica acum pentru a proteja un drept fundamental, dreptul la vot. Asadar, vreau sa imi exprim inca o data aprecierea pentru contributia extrem de importanta pe care societatea civila a avut-o in aceste alegeri, si nu numai”, a reiterat presedintele.

El a subliniat ca „momentul special prin care trece Uniunea Europeana indeamna la o intarire a relatiei dintre statele membre, institutiile europene si societatea civila. Acestea trebuie sa gandeasca, sa lucreze si sa actioneze in unitate si solidaritate acum mai mult ca oricand.”

„Orice proces de consolidare a proiectului european, printr-o integrare mai profunda si o adaptare la provocarile si crizele prin care trece Uniunea, nu poate fi complet si credibil fara implicarea societatii civile. Societatea civila poate furniza expertiza de foarte buna calitate, de care autoritatile trebuie sa inteleaga ca au nevoie. Cred ca este absolut necesar sa reconstituim legaturile solidaritatii umane, sa gasim solutii pentru recastigarea sensului cetateniei, inteleasa ca angajare activa si responsabila pentru modernizarea societatii”, a mai spus seful statului.

„Asadar, avem nevoie de solidaritate, unitate, implicare si decizii care sa redea increderea in viitor si pentru generatiile care vor veni. Mai simplu, se numeste viziune. Sunt convins ca acest Forum va contribui la elaborarea unei viziuni coerente pentru o Uniune Europeana in care statele membre, institutiile europene si societatea civila lucreaza impreuna, pentru interesul tuturor cetatenilor. in final, as vrea sa va incurajez sa continuati sa actionati energic si ferm in spiritul consolidarii valorilor fundamentale ale Uniunii Europene. Va asigur de intreaga mea deschidere si dorinta de colaborare”, a conchis presedintele.