Klaus Iohannis respinge ministrii propusi de Viorica Dancila si o trimite in Parlament pentru vot: „Aceasta remaniere ceruta de premierul Dancila este neavenita, nepotrivita si o refuz clar”

6

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca respinge cele sase propuneri de ministri facute, miercuri, de Viorica Dancila. Printre propuneri se numara si trei parlamentari ALDE, care vor sa intre, din nou, la guvernare. Presedintele o trimite pe Viorica Dancila in Parlament pentru vot si precizeaza ca iesirea ALDE de la guvernare presupune obligatoriu un vot de validare a Guvernului.

Loading...

„Am primit o corespondenta de la doamna Prim-ministru ieri dupa-amiaza. Doamna Prim-ministru imi cere o remaniere guvernamentala. imi solicita acolo doamna Prim-ministru eliberarea din functie a unor ministri, a unor interimari, si numirea a sase ministri.

Aceasta remaniere este una neavenita, nepotrivita si o refuz clar!

Dar, in acest context, dati-mi voie sa explic un pic cum am ajuns aici. Am primit o astfel de solicitare de remaniere la sfarsitul lui august, iar la cateva ore dupa ce primisem solicitarea de remaniere, partidul ALDE a anuntat public ca paraseste coalitia de guvernare.

in aceste conditii, Constitutia solicita explicit un vot din partea Parlamentului in situatia in care se inlocuiesc ministrii. Aceasta chestiune este foarte clara, drept pentru care, la momentul respectiv, am refuzat remanierea solicitata.

Dupa catva timp, doamna Prim-ministru a venit cu o solicitare de numire a unor ministri interimari. Din acelasi motiv, fiindca Guvernul acum, in noua configuratie politica, in conformitate cu Articolul 85 din Constitutie, trebuie sa se prezinte in fata Parlamentului, am refuzat si acea solicitare.

Acum, doamna Prim-ministru vine a treia oara cu o astfel de solicitare.

Doamna Prim-ministru, va spun acum direct si public: trebuie sa va prezentati in fata Parlamentului Romaniei cu o solicitare de validare a guvernului dumneavoastra!

Altfel, lucrurile nu se pot rezolva. Aceasta noua solicitare, pe care o refuz, vine cu o noutate. Este cras neconstitutionala, fiindca, intre timp, este foarte clar si s-a anuntat si public, si in scris, ca ALDE a parasit coalitia de guvernare.

Deci, nu incape nicio indoiala: Guvernul trebuie sa mearga in fata Parlamentului!

Se vede ca doamna Prim-ministru se teme de un vot in Parlament si incearca sa traga de timp. in acelasi fel, se vede ca, de fapt, PSD, intr-un mod jalnic, se agata de putere, tergiverseaza o procedura care este explicit si clar solicitata in Constitutie.

Repet: niciun ministru nu va fi numit nou in Guvern, decat dupa validarea din Parlamentul Romaniei!”, a declarat Klaus Iohannis.

Premierul Viorica Dancila a anuntat miercuri ca trimite presedintelui Klaus Iohannis propuneri pentru mai multe ministere, dupa discutiile pe care le-a avut cu disidentii din ALDE.

Propunerile respinse de Klaus Iohannis sunt: Gratiela Gravilescu (ALDE)- Ministerul Mediului, Ion Cupa (ALDE)- Ministerul Energiei, Alexandru Baisanu (ALDE) – Relatia cu Parlamentul, Camelia Gavrila – Ministerul Educatiei, Dan Chirila – Ministerul de Interne, Dan Matei (consilierul lui Dancila) – vicepremier pentru probleme economice.

Miercuri, presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu i-a transmis o scrisoare presedintelui Klaus Iohannis in care ii cerea sa refuze propunerile de ministri facute de Viorica Dancila. Tariceanu i-a cerut lui Iohannis „sa ia in considerare prevederile articolului 85, alineat 3, din Constitutie”. Este articolul care prevede ca Executivul trebuie sa ceara votul Parlamentului, in cazul in care structura politica a acestuia se schimba.