Judecatorii CCR au decis, miercuri, ca alegerea lui Teodor Melescanu in functia de presedinte al Senatului s-a facut in mod neconstitutional. Sesizarea a fost depusa de parlamentari ALDE, PNL, PMP, UDMR si a unor senatori neafiliati. Dupa publicarea motivarii, el urmeaza sa demisioneze din functie.
Judecatorii Curtii au luat aceasta decizie dupa ce au amanat-o de mai multe ori si iata ca astazi au transat chestiunea a alegerii lui Teodor Melescanu la sefia Senatului.
CCR a stabilit ca nu au fost respectate prevederile regulamentului Senatului.
Teodor Melescanu a fost ales pe 10 septembrie, la propunerea PSD, presedinte al Senatului desi nu facea parte in acel moment din grupul parlamentar al PSD.
ALDE, partidul din care facea parte Teodor Melescanu, avea propriul candidat pentru aceeasi functie.
Regulamentul prevede ca fiecare grup poate sa sustine un singur candidat.
Ca urmare a alegerii lui Teodor Melescanu la sefia Senatului, cu sustinerea PSD, fostul ministru de Externe a fost exclus din ALDE si s-a afiliat ulterior alegerii grupului parlamentar PSD, dar acest lucru nu a contat pentru judecatorii CCR.
Sesizarea de neconstitutionalitate a Hotararii Senatului nr. 36 din 10 septembrie 2019 pentru alegerea presedintelui Senatului a fost formulata de 33 de senatori, membrii ai grupului parlamentar al Partidului Aliantei Liberalilor si Democratilor, ai grupului parlamentar al Partidului National Liberal, ai Grupului parlamentar al Partidului Miscarea Populara, ai grupului parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din Romania, precum si de senatori neafiliati.
CCR a avut in discutie sesizarea de neconstitutionalitate privind alegerea lui Teodor Melescanu in functia de presedinte al Senatului si pe 27 noiembrie, insa dezbaterea pe acest subiect a fost amanata pentru 11 decembrie, fiind si de aceasta data amanata pentru 22 ianuarie.