Ion Cristoiu dezvaluie de ce s-a intors Elena Udrea in Romania! Ce spune despre candidatura la prezidentiale

8

Ion Cristoiu afirma ca Elena Udrea este principala beneficiara a deciziei CCR privind completurile de 3, iar acesta este unul dintre motivele pentru care fostul ministru al Turismului a revenit in Romania din Costa Rica, tara in care a plecat dupa condamnarea sa in dosarul Gala Bute.

Loading...

Ion Cristoiu, care este si depozitarul celebrului jurnal al Elenei Udrea, a dezvaluit pentru Mediafax ca un alt motiv al revenirii fostului ministru este o carte despre viata sa in Costa Rica, pe care o descrie drept un cosmar.

“Sunt doua motive pentru care Elena Udrea cred eu ca a revenit in tara, intelegand ca a plecat din Costa Rica. Primul, pe care il stiu numai eu sau il banuiesc numai eu, tine de cartea anuntata de Elena Udrea, ca a lucrat, lucreaza la ea sau a terminat-o, o carte pe care mi-a semnalat-o mie si m-am angajat public ca o vom tipari la Editura Mediafax sub supravegherea mea. Din cate am inteles, din corespondenta minima cu Elena Udrea, pe aceasta tema, ea era in Costa Rica, probabil ca se va relua discutia odata ajunsa in Romania, aceasta carte se refera la cosmarul prin care a trecut in Costa Rica. E clar ca, plecand de la subiectul cartii ca Elena Udrea nu se simte deloc bine in Costa Rica, nu numai in inchisoare, ci si in realitatile din Costa Rica, si doi, ca daca la un moment dat si intentioneaza sa publice o asemenea carte, chiar fragmente din ea, ar deranja enorm autoritatile din Costa Rica. De asta cred ca a plecat”, a declarat Ion Cristoiu.

Jurnalistul a explicat ca un alt motiv pentru care Elena Udrea s-a intors in tara este decizia CCR privind completurile de 3, care este in avantajul ei.

“Al doilea motiv al venirii surprinzatoare si pentru mine, trimite la decizia CCR privind completurile de 3. La emisiunea „Gandurile lui Cristoiu” m-am intrebat, dupa asta am reluat aceasta intrebare si in comentariile de pe cristoiublog.ro, cine sunt cei care beneficiaza de aceasta decizie deoarece e limpede ca nu Liviu Dragnea pe care din start trebuie sa-l scoatem dintre beneficiari. S-a publicat o lista la vremea respectiva, pe primul loc era Valcov. Era la un moment si Elena Udrea. Din start am declarat ca Valcov nu e un personaj important ca sa se dea o asemenea decizie, controversata in continuare, dupa parerea mea, si cand a venit vorba despe Elena Udrea, nestiind ca va veni, am zis, da, poate sa fie o posibila beneficiara. Acum, cand avem stirea ca a venit, va spun ca Elena Udrea este principala beneficiara”, a adaugat analistul.

Ion Cristoiu a explicat ca in urma deciziei CCR, procesul Elenei Udrea se va relua de la zero.

“Elena Udrea este in urmatoarea situatie: dupa ce a fost eliberata din Costa Rica, si va reamintesc, cu un efort planetar de a fi eliberata, chiar in ajunul Craciunului, daca tineti aminte am avut mirari fata de aceasta iuteala a autoritatilor romanesti, dar si a celor din Costa Rica, decizia de admitere a recursului in anulare trebuia luata de un judecator de la inalta Curte pe 25 ianuarie 2019. S-a amanat, in timp ce la ceilalti beneficiari, cum ar fi Alina Bica, a avut loc sedinta de judecata si s-a admis recursul in anusare, in cazul Elenei Udrea s-a amanat pana pe 22 aprilie. Atunci s-a decis sa se suspende judecata de admitere a recursului in anulare pe fond pentru a se trimite la CJUE in legatuira cu fondurile europene. Elena Udrea a protestat atunci. Insa eu am scris imediat ca e in favoarea ei deoarece, cita vreme se amana o decizie daca se reia sau nu procesul, ea e libera. E limpede ca atunci cand va veni decizia de la CJUE ea nu poate fi decat beneficiara unui recurs in anulare deoarece e pe aceeasi speta ca si Bica, si ceilalti. Dar, daca nu ar fi fost decizia CCR pe completurile de 3, procesul ei s-ar fi reluat numai la apel. In urma acestei decizii, judecatorul va decide reluarea la apel, la completul de 5, si, automat, reluarea intregului proces, de la zero, deci de la complet de 3, cu alti judecatori”, a explicat Ion Cristoiu.

In opinia sa, reluarea procesului se face in alte conditii decat inainte de condamnare: iese din ecuatie Codruta Kovesi, are loc in contextul discutiilor despre protocoale secrete si a dezvaluirii unor documente secrete de fostul presedinte Traian Basescu, ceea ce ar duce 99,9% la o achitare a fostului ministru.

“Deci, avem pe de o parte, o reluare a procesului de la zero si in acel moment Elena Udrea este nevinovata, nu mai are nicio problema, deoarece e cel mult acuzata de DNA, completul este altul, obligatoriu, si nu in ultimul rand acest complet va tine seama de dezvaluirile din ultima vreme in legatura cu protocoalele. Din cate stiti, Traian Basescu a aratat pe la televiziuni un document care arata ca acuzarea ei de catre DNA a fost urmarea unei echipe comune SRI-DNA. La vremea respectiva, acest document a fost scos la apel, nu la fond. Dupa parerea mea, fondul va tine cont de acest document. Si sa mai luam in considerare ca procesul, cand se va relua de la zero, se va relua intr-o alta atmosafera decat cea care a dus la condamnarea ei. Adica o atmosfera in care batalia nu mai e atat de importanta, Codruta Kovesi poate ca va fi procuror european, deci nu va mai fi acea presiune mediatica asupra judecatorilor. Dupa parerea mea, ea venit si pentru ca isi da seama, daca nu cumva chiar stie, ca ea va castiga acest proces. Oricum, el va dura, luat de la zero inca vreo 2-3 ani. Deci, din punctul aceasta de vedere, ea a venit fiind sigura ca nu i se va mai intampla nimic. Oricum, in materie de arestare, nu se mai pune problema. Elena Udrea este principala beneficiara acum, sunt 99, 9% sanse de achitare deoarece va fi un alt complet. Procesul in faza initiala a fost un proces Udrea-Kovesi. Poate fi si Bica principala beneficiara”, a sustinut analistul politic.

Ion Cristoiu a mai spus ca, daca Elena Udrea va relua batalia cu sistemul, pe fondul condamnarii lui Liviu Dragnea si retragerii PSD din aceasta zona de dezbatere, nu este exclus ca fostul ministru sa se relanseze pe scena politica.

“Udrea vine intr-un climat foarte avantajos. Ea continua batalia cu sistemul, scoaterea din joc a lui Dragnea si iesirea PSD din campania impotriva sistemului, a abuzurilor o aduce si pe ea in prim-plan alaturi de Plesoianu si alti cativa care mai sustin aceasta teza din punct de vedere public. Deci poate sa se relanseze daca va sustine in continuare aceasta batalie impotriva abuzurilor sistemului, repet intr-un climat in care PSD si comunicatorii PSD s-au retras din batalie. Elena Udrea are avantajul in aceasta batile deoarece nu e inregimentata in niciun partid. Nu cred ca a venit sa candideze la prezidentiale. E foarte bine ca a venit, ea trebuie sa se apere acum la proces pentru ca era aberant. Se relua procesul si ea era in Costa Rica. Este foarte bine din punct de vedere al opiniei publice, e in Romania, nu mai e fugara, probabil ar putea sa vina si Alina Bica. Si ea va fi beneficiara deciziei CCR privind completurile de 3”, a conchis Ion Cristoiu.

Elena Udrea a ajuns in Romania. Elena Udrea a fost arestata, in octombrie anul trecut, odata cu Alina Bica in Costa Rica, in baza unor mandate Interpol emise la cererea Romaniei dupa condamnarea in dosarul Gala Bute, insa cele doua au fost eliberate in preajma Craciunului, dupa decizia Curtii Constitutionale privind completurile de 5 judecatori.

CCR a admis, miercuri, si sesizarea privind conflictul dintre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) pe tema constituirii completurilor specializate in cazurile de coruptie, obiectie facuta de Florin Iordache. Prin urmare, magistratii CCR au constatat ca a existat conflict juridic de natura intre Parlament si ICCJ generat de neconstituirea completelor specializate Astfel, cauzele care nu au sentinte definitive pana la 1 ianuarie 2019 vor fi rejudecate pe completurile de 5, au precizat sursele citate.