AmCham trage un semnal de alarma: Peste 90% din investitori, nemultumiti de lipsa infrastructurii de transport

7

Un sondaj realizat de Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) arata ca peste 94% din investitorii din Romania considera ca lipsa infrastructurii de transport reprezinta un impediment major in dezvoltarea economica a tarii.

Loading...

Conform datelor centralizate, in privinta planurilor investitionale ale mediului de business, raspunsurile celor 120 de companii membre AmCham Romania au aratat ca acestea denota prudenta pentru anul 2019. Astfel, cele mai multe organizatii preconizeaza, in acest an, investitii de pana la un milion de euro, deciziile in acest sens fiind puternic conditionate de stabilitatea politica, de investitiile in infrastructura si de cresterea performantei din administratia publica.

„Anul 2018 din punct de vedere al performantelor a fost un an bun si foarte bun pentru majoritate companiilor care activeaza in Romania. Doar 4% dintre companiilor chestionate au spus ca anul 2018 nu a fost un an bun. 79% dintre ei spun ca veniturile au crescut. Este un rezultat imbucurator care ne da motive de optimism, dar exista si o serie de cauze care, prin prisma mediului politic, au fost puse in evidenta. Pentru anul 2019, mediul de afaceri se declara optimist, si in continuare se mentine trendul de crestere a veniturilor si a numarului de angajati. Pe de alta parte, la nivel investitional, companiile se declara mai prudente si preconizeaza sa aloce sume mai mici, de pana la un milion de euro”, a declarat Simion.

Cercetarea AmCham arata, totodata, ca printre cele mai apreciate conditii de piata care au contribuit la performanta raportata de companii sunt calitatea infrastructurii digitale (52%), a capitalului uman (50%) si nivelul de impozitare a companiilor (41%). La polul opus, sunt considerate precare: calitatea infrastructurii de transport (94%), lipsa politicilor si programelor de investitii publice (66%) si stabilitatea macroeconomica (59%).

Potrivit sondajului, principalele trei masuri pe care respondentii le vad necesare pentru imbunatatirea semnificativa a cadrului investitional si a competitivitatii economice a Romaniei sunt: revizuirea calitatii cheltuielilor publice si canalizarea acestora catre investitii (64%), cresterea absorbtiei fondurilor Europene (55%) si investitiile in infrastructura (51%).

De asemenea, in topul celor mai apreciate avantaje se afla potentialul de crestere, cu 87% dintre companiile intervievate, urmat de calitatea Romaniei de membru al Uniunii Europene (UE) – cu 78%, respectiv calitatea capitalului uman (53%).

in acelasi timp, la intrebarea „Cum apreciati nivelul investitional din Romania?”, 33% dintre oficialii companiilor chestionate au afirmat ca este bun, alti 33% ca este precar, iar 30% s-au declarat neutri.

Principalele trei masuri care trebuie adoptate pentru a imbunatati mediul de afaceri din Romania sunt, conform analizei AmCham, accesarea fondurilor europene (in viziune a 55% dintre respondenti) si investitiile in infrastructura (53%).

„Revizuirea cheltuielilor publice si canalizarea acestora catre investitii. Pana in anul 2016, nivelul cheltuielilor publice de investitii depasea 5% din PIB. Dupa acel an, investitiile au scazut sub sub 5% din PIB, apropiindu-se periculos de 4%, ceea ce va duce si la decelerare a cresterii economice”, a mentionat presedintele AmCham.

AmCham Romania va continua sa aduca in atentia decidentilor prioritatile si recomandarile comunitatii de afaceri pe care o reprezinta in scopul imbunatatirii climatului investitional si a politicilor publice cu impact in economie.

Sondajul a fost realizat in perioada 17 mai – 17 iunie 2019 si a acoperit un esantion de 120 de companii din totalul celor 430 de companii membre ale AmCham Romania. Din totalul companiilor chestionate, 68% au o cifra de afaceri anuala de peste 5 milioane de dolari, iar aproape o treime (32%) au afaceri de sub 5 milioane de dolari. De asemenea, 57% dintre companii sunt din industrie – IT, Sanatate, Automotive, FMGC, Banking si Servicii Financiare, in timp ce 34% reprezinta sectorul serviciilor – consultanta, servicii profesionale, avocatura.

Camera de Comert Americana in Romania este, de 25 de ani, printre cele mai reprezentative asociatii ale comunitatii de afaceri din tara, fiind recunoscuta drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea Romaniei sau dinamica relatiilor comerciale intre SUA si Romania.