Incompetenta fara limite in Guvernul Dancila! Dialog ireal intre investitori si autoritati: Buna ziua, vorbiti engleza? Raspuns: Nu! Si li se inchide telefonul

14

Guvernul Dancila este cel mai elocvent cabinet al incompetentei. Romania are nevoie acuta de infrastructura, insa la Bucuresti nimeni nu pare sa-si bata capul cu aceasta problema. La Guvern li se inchide telefonul investitorilor atunci cand suna in legatura cu proiecte de infrastructura, relateaza Ziarul Financiar.

Loading...

Ionut Simion, presedintele Camerei de Comert Americane in Romania, spune ca PIB-ul per capita in Romania este de 61% din media europeana, pentru a ajunge la 80% fiind nevoie de investitii serioase. Multi dintre clientii sai spun ca Guvernul refuza dialogul pe proiecte de infrastructura alegand pur si simplu sa inchida telefonul dupa un dialog sumar.

„Sunt clienti care vin la noi si ne spun: Domnule, am sunat la agentia aia de 100 de ori. „Hello, do you speak english?” Raspuns: No! si ii inchide telefonul”, a spus Ionut Simion

Un studiu realizat de Camera de Comert Americana in Romania arata ca executivii companiilor membre cred ca e nevoia ca Romania sa-si revizuiasca calitatea cheltuielilor publice si sa le canalizeze spre investititii, sa creasca absorbtia de fonduri europene si sa investeasca in infrastructura daca vrea sa-si imbunatateasca profilul investitional.

„Pana in anul 2016 nivelul cheltuielilor publice de investitii depasea 5% din PIB. Dupa 2016 nivelul acestor investitii a cazut sub 5%, apropiindu-se periculos de cota de 4%, care ne spune ca efectul de angrenare in economie este scazut si va duce la o decelerare economica. Cresterea absorbtiei europene este una dintre cheile de stimulare a mediului investitional din Romania, iar 51% dintre respondentii studiului spun ca este nevoie de investitii in infrastructura, dar nu numai de transport, ci si in sanatate, educatie, tehnologie, etc.”, a mai spus Simion in cadrul evenimentului de prezentare al studiului.

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 120 de companii membre ale Camerei de Comert Americane in Romania, dintre care 68% cu o cifra de afaceri mai mare de 5 milioane de dolari. Studiul a vizat calitatea climatului investitional din Romania.

Executivii sondati mai considera ca principalul avantaj competitiv al Romaniei este potentialul de crestere (87%), urmat de calitatea de membru UE (78%).

„Capitalul uman joaca un rol important in continuare in evaluarea competitivitatii climatului investitional din Romania, insa este pe un trend descendent din cauza modificarilor demografice si sistemul educational din Romania, care este intr-o conitnua reforma. Principala ancora de stabilitate a Romaniei este Uniunea Europeana”, a concluzionat Simion.