Adevarul despre actiunea in forta a Jandarmeriei a iesit la iveala! Informatii de ultima ora din dosarul 10 august, desecretizat de Guvern!

5

Informarile primite de la serviciile secrete nu indicau riscuri la adresa securitatii nationale, se arata in raportul intocmit de Jandarmerie in care explica contextul interventiei in forta pentru reprimarea protestului din 10 august.

Loading...

Raportul, secret pana saptamana trecuta, se numeste „Informare privind manifestatia de protest din Municipiul Bucuresti, din data de 10 august 2018” si a fost desecretizat de noul ministru de Interne, Marcel Vela. Documentul are 20 de pagini de raport si trei anexe – legislatie si informarile primite de la serviciile secrete privind potentiale riscuri.

Din document reiese ca Jandarmeria a monitorizat inca din iunie 2018 pregatirea protestelor, pe retelele de socializare, si a anticipat ca manifestatia avea sa escaladeze, ceea ce a justificat amploarea pregatirilor fortelor de ordine. Cu toate acestea, informarile primite de la serviciile secrete nu indicau riscuri la adresa securitatii nationale.

Acest raport contine o derulare pe ore si minute a interventiei, o justificare a jandarmilor pentru modul in care au actionat si este mentionat in document ca au fost anumite „situatii punctuale” in care nu s-a justificat folosirea fortei de catre anumiti jandarmi asupra protestatarilor pasnici. Acestea sunt verificate atat la nivel intern, cat si de catre procurori.

Documentul cuprinde si o cronologie a evenimentelor din 10 august 2018, din perspectiva fortelor de ordine, potrivit Digi24.ro

Marcel Vela, ministrul de Interne, a declarat joi seara ca nu a existat vreo amenintare la adresa institutiilor statului la protestele din 10 august 2018.

Ministrul de Interne a spus ca desecretizarea raportului privind evenimentele din 10 august faciliteaza ancheta penala si faciliteaza accesul publicului la datele din raport.

„Exista o chestiune de ancheta penala in derulare, ancheta penala de la DIICOT poate folosi raportul, dar nu il poate face public in rechizitoriu, iar in cadrul procesului, la tribunal, daca ar fi fost secretizat, dumneavoastra, jurnalistii, si toti romanii, victimele din 10 august nu ar fi putut cunoaste detaliile acestui raport. Deci, desecretizarea in sine, ca proces, ca procedeu, faciliteaza ancheta penala, dar in mod esential faciliteaza accesul publicului la datele din acest raport”, a declarat ministrul Marcel Vela la B1TV.