Un lac de peste 850 de hectare, aflat in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, a secat

Un lac de peste 850 de hectare din judetul Constanta, aflat in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, a secat, flora si fauna din zona fiind grav afectate. Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral (ABADL) este de parere ca secarea completa a lacului Nuntasi ar fi putut fi evitata. Reprezentantii ABADL dau vina pe faptul ca mai multe canale care asigura tranzitarea apei in alte doua lacuri si acesta nu au fost decolmatate la timp.

Reactia directorului ABADL, Bogdan Bola, nu a intârziat sa apara. Acesta a postat pe una dintre cele mai cunoscute retele de socializare mai multe date despre secarea acestui lac.

Loading...

“Asa arata acum lacul Nuntasi din Dobrogea, care avea o suprafata totala de 851 de hectare de luciu de apa. Astazi, in mai putin de doua luni, este secat in proportie de 95%…Lacul Nuntasi se afla in administrarea Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii (ARBDD), precum si lacurile adiacente – Sinoe si Histria. ARBDD se ocupa de ingrijirea si exploatarea in conditii normale a acestor lacuri. Conditiile climatice semiaride determina o evaporatie mai ridicata, care, asociate cu lipsa unui aport subteran de apa dulce, a dus la acumularea de saruri, cu calitati balneo-terapeutice”, a scris Bogdan Bola, pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, a precizat ca Primaria Istria a notificat Prefectura Constanta cu privire la secarea aproape in totalitate a lacului Nuntasi. Bola a mentionat ca specialistii ABADL monitorizeaza periodic lacul Nuntasi privind calitatea apei si potentialul ecologic pentru Comisia Europeana pentru a se cunoaste evolutia lui de la an la an, iar ultima monitorizare a avut loc in aprilie 2020.

“Mentionez faptul ca acest fenomen extrem a avut ca factor si diferenta de nivel dintre lacul Nuntasi si lacul Histria. Mergând pe teren, am observat ca au fost dezafectate stavilele pe canalul de legatura dintre cele doua lacuri care permiteau reglarea/controlarea nivelului dintre ele. (…) Fenomenul s-a mai manifestat partial in anii trecuti, insa este pentru prima data când lacul Nuntasi a secat complet. Astfel, fauna si flora din zona au fost afectate in mare parte, insa prin masurile pe care le-am putea intreprinde ne vor permite sa sprijinim refacerea ecosistemului”, a mai spus directorul Administratiei Bazinale de Apa Dobrogea Litoral, conform agentiei de presa News.ro.

in plus, oficialul a declarat ca miercuri va avea loc o intâlnire cu reprezentantii Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, administratorul lacului, si ai Primariei Istria. El a explicat ca ABADL va putea actiona doar in cazul in care cei de la Rezervatie vor solicita acest lucru.

“in cazul in care ni se va solicita si dupa discutiile cu colegii mei, ne vom putea organiza eficient si vom putea actiona pe lac chiar in decursul acestei saptamâni. Eforturile noastre vor fi conditionate insa de fenomenele meteo – seceta hidrologica. Speram doar ca in perioada de toamna si iarna, vremea din Dobrogea sa fie bogata in precipitatii. Planul nostru este simplu: ABADL va trebui sa intervina de urgenta pentru decolmatarea canalelor care asigura sectiunea de tranzitare a apei intre lacurile Sinoe, Histria si pâna la Nuntasi. Din pacate, o monitorizare constanta a acestor lacuri si intretinerea canalelor de legatura dintre ele ar fi putut evita aceasta secare completa”, a mai relatat Bogdan Bola.

Transparenta face diferenta