Starea de alerta se prelungeste cu 30 de zile. Cum vor sarbatori romanii Craciunul si Revelionul in anul pandemiei

66

Secretarul de stat Raed Arafat a anuntat joi seara, in urma sedintei Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, ca starea de alerta va fi prelungita pentru inca 30 de zile, incepand din 14 decembrie. Asta inseamna ca sarbatorile de iarna vor fi celebrate de romani cu restrictii, fiind in vigoare aceleasi reguli ca pana acum – cea mai importanta in acest sens fiind circulatia dupa ora 23:00 doar cu motiv intemeiat.

Raed Arafat a precizat ca a fost adaugata o masura noua: „In vederea limitarii raspandirii infectiilor cu SARS-CoV-2, organizarea si desfasurarea activitatii operatorilor de transport pe cablu care deservesc partiile de schi, se realizeaza in conditiile stabilite prin ordin comun al Ministrului Sanatatii si al Ministrului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri.”

Loading...

Astfel, el a vorbit despre ce urmeaza in perioada sarbatorilor: „E foarte important fiecare persoana ce va face in familie. inca nu suntem pe descrestere consistenta.”

Arafat a spus ca si de Craciun si Revelion vor fi in vigoare aceleasi masuri ca pana acum. Asta inseamna ca nu vor fi organizate petreceri in strada in noaptea dintre ani.

„De sarbatori, ganditi-va la sanatatea dumneavoastra, a familiei dumneavoastra si a celor in varsta. incercati cat de mult posibil sa limitati numarul celor cu care va intalniti”, a spus Arafat.

Intrebat ce se va intampla totusi de revelion, daca romanii vor putea iesi macar in fata casei sau a blocului, secretarul de stat a raspuns: „Toate limitarile care au fost pana acum raman mai departe. Petreceri in strada, nu. Partiile sunt deschise dar respectand toate regulile care se aplica in jurul lor, la restaurante, hoteluri, distantarea fizica”.

Totodata, Arafat a anuntat ca statiunile de schi vor fi deschise, inclusiv telecabina dar cu numar redus de persoane, iar rezervarile pentru vacante fiind permise, insa „cu respectarea regulilor” din starea de alerta.

In privinta colindatului de Craciun, Raed Arafat a spus: „Sfatul este evitati acest lucru, chiar daca e o traditie, mersul din casa in casa, mai intri in casa, mai stai un pic, riscul de infectie creste mult”.

Despre taiatul porcului, el a afirmat ca nu este „scris nicaieri” ca aceasta activitate este interzisa.

Intrebat in continuare daca romanii vor sta in case de Revelion, secretarul de stat a intervenit: „Nu vor fi festivitati. Putem sa punem multe ipoteze. Regulile sunt clare. Cei care vor intra in contact cu mai multe persoane se pun pe ei in pericol, recomandarea este sa se evite aceste actiuni”, facand referire la posibilitatea ca oamenii sa poata iesi la miezul noptii pe strada.