Anuntul care provoaca fiori. Raed Arafat: „Intram in logica medicinei de dezastre. Vor fi zile in care vor intra si 100 de pacienti in Terapie Intensiva”

22

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, marti, ca presiunea pe sistemul medical in contextul numarului mare de cazuri de infectii cu noul coronavirus continua sa creasca si incet, incet se intra in „logica medicinei de dezastre”.

„Situatia de astazi este una pe care noi am anticipat-o, din pacate. Presiunea asupra sistemului sanitar este evidenta. Vedem o presiune care continua sa creasca si acest lucru iarasi este un lucru care a fost anticipat, având in vedere cifra cazurilor care apare in fiecare zi. Clar ca un procent din aceste cazuri va ajunge in spitale, are nevoie de ingrijiri medicale avansate si unii dintre ei chiar de terapie intensiva. (…) Acum, incet, incet, intram in logica medicinei de dezastre, in care trebuie un management diferit fata de masurile de preventie, masuri de preventie care trebuie sa continue pe linie epidemiologica, masurile care sa opreasca raspândirea. Acestea sunt cele mai importante. Dar, in acelasi timp, acum, ne confruntam cu o situatie care necesita aplicarea unor masuri foarte bine calculate pentru a putea trata si a putea asista numarul cel mai mare de pacienti posibil”, a afirmat Arafat.

Loading...

Potrivit acestuia, se va ajunge la zile in care se vor inregistra si 100 de pacienti ce vor intra in Terapie Intensiva, ceea ce inseamna adaptarea sistemului si introducerea mecanismelor de lucru dupa conceptele de medicina de dezastre.

„Rolul lor este tratarea celui mai mare numar posibil, pentru a face binele pentru cel mai mare numar posibil”, a explicat Raed Arafat, in cadrul videoconferintei „Fenomenul SARS-CoV2. Gripa Sezoniera. Vaccinarea”, organizata de Profit.ro, potrivit Agerpres.

El a adaugat ca se incearca cresterea numarului de locuri in sectiile de Terapie Intensiva, dar si sporirea resursei umane.

„Cu domnul ministru Tataru am avut discutii cu mai multe spitale recent pentru cresterea capacitatii de Terapie Intensiva la Bucuresti, dar singurul lucru pe care nu putem sa il crestem brusc este numarul medicilor si al personalului care se ocupa de cazurile de terapie intensiva. (…) Avem un plan pentru a corecta un pic partea de resurse umane, de a recupera acum toti medicii care au terminat examenul de specialitate pe ATI, pe urgenta, pe pneumologie, pe infectioase, pe radiologie si epidemiologie, de a-i angaja imediat fara concurs, pentru a crea o forta de lucru pe care putem sa o trimitem acolo unde este nevoie prin detasare. (…) Speram in prima faza vreo 200 de persoane sa reusim sa le angajam, medici vorbim aici, la sfârsit ei sa poata sa aleaga unde vor sa se transfere si sa aiba postul lor pe posturile vacante existente, tot fara concurs. Ordonanta de urgenta a fost citita, urmeaza sa fie aprobata chiar in cursul acestei saptamâni”, a precizat Arafat.

Secretarul de stat a mentionat ca sunt aproximativ 70 de anestezisti care au terminat specialitatea, dar si medici de urgenta, care nu au niciun post.

„Partea de resurse umane ramâne partea cea mai serioasa care trebuie sa vedem cu o manageriem corect, astfel incât colegii nostri sa poata sa isi faca treaba. Trebuie sa recunoastem ca este imposibil sa ne facem treaba dupa prevederile Codului muncii, suntem chiar intr-o situatie care nu mai permite acest lucru si atunci trebuie sa ne adaptam programul, sa ne adaptam modul de lucru, in care sa existe si timpul de odihna, dar, in acelasi timp, sa existe personal suficient in spitale si in unitatile sanitare si in serviciile de urgenta care sa se ocupe de numarul mai mare de pacienti. Poate ca acest aflux de pacienti va dura cel putin vreo patru-cinci-sase saptamâni”, a indicat Raed Arafat.

El a spus ca se incearca sa se ia masuri fara a afecta economia. „incercam sa nu afectam economia, dar, in acelasi timp, trebuie ca masurile compensatorii sa fie respectate cu strictete daca vrem sa pastram un numar limitat de cazuri in fiecare zi si sa incepem chiar sa avem o scadere a numarului de cazuri”, a aratat Arafat.