Rovana Plumb, somata de Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European sa lamureasca misterele din declaratia de avere! Din ce venituri plateste ratele la creditul de 800.000 de euro!

24

Rovana Plumb, nominalizata pentru postul de comisar european pentru Transporturi, va fi audiata de Comisia ENVI a Parlamentului European pe 2 octombrie, insa sansele de a fi validata pentru a deveni comisar european scad pe zi ce trece. Exista suspiciuni la Bruxelles chiar si asupra declaratiei de avere pe care a depus-o la Parlamentul European, din cauza unor imprumuturi pe care nu le-ar fi declarat.

Loading...

Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European a somat-o joi pe Rovana Plumb sa clarifice diferentele dintre declaratiile de avere depuse in Romania si cele depuse la Bruxelles. De asemenea, i-a cerut Rovanei Plumb sa traduca declaratia depusa in tara si sa dea informatii suplimentare in legatura cu un imprumut pe care nu l-a prezentat in detaliu.

In declaratiile de avere pe care le-a facut publice in Romania, figureaza trei imprumuturi, unul urias la o banca si doua facute la persoane fizice. Cine sunt aceste persoane fizice si cum au ajuns sa construiasca o dinastie politica si de afaceri datorita relatiei cu Rovana Plumb?

In declaratia de avere depusa de Rovana Plumb anul acesta figureaza un imprumut de 800 000 de euro la o banca, scadent in 2030, si despre care presa a scris ca ar necesita o rata lunara de aproximativ 3500 de euro, si un imprumut de 800 000 de lei de la o persoana fizica, Elena Loghin. Acelasi document arata ca liderul PSD a donat partidului 800 000 de lei, suma ceruta candidatilor la europarlamentare drept contributie de campanie, deci se poate presupune ca a avut nevoie de acel imprumut de la Elena Loghin pentru a face donatia la PSD.

Contactata de Digi24.ro, Rovana Plumb a refuzat sa spuna cine este Elena Loghin care i-a pus la dispozitie 800 000 de lei. Pe acelasi model, in declaratia de avere din 2017 figureaza un imprumut de 63 000 de lei (bani pe care i-a donat la PSD) de la Ion Neculaescu, om de afaceri din Targoviste.

Acesta este patronul unui hotel din capitala judetului Dambovita, judet in care Rovana Plumb este presedinte al organizatiei PSD si fost parlamentar. La hotelul lui Ion Neculaescu locuieste Rovana Plumb cand merge in filiala, au declarat pentru Digi24.ro surse din PSD Dambovita.

Ion Neculaescu este tatal lui Sergiu Neculaescu, consilier personal al Rovanei Plumb la ministerul Mediului si la ministerul Muncii, actualmente manager de investitii la Compania de apa Targoviste. Contactat de Digi24.ro, Sergiu Neculaescu nu a dorit sa comenteze impactul fericit pe care l-a avut relatia cu Rovana Plumb asupra carierei sale.

Acelasi Ion Neculaescu are inca un fiu, Laurentiu. in 6 februarie 2017, Laurentiu Neculaescu a fost numit secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii Regionale, in 3 aprilie 2017, secretar de stat la ministerul Mediului, iar in 2 august 2019 a fost numit consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului Viorica Dancila.

Laurentiu Neculaescu era varianta luata in calcul de Rovana Plumb pentru a-l lasa mostenitor la sefia PSD Dambovita, dupa ce ea ar deveni comisar european. Alegerile la Dambovita erau programate pentru sambata, 21 septembrie, si familia Plumb, reprezentata local si de fiul Andrei Plumb, in calitate de vicepresedinte al filialei, a incercat sa ramana la putere, pe fondul unor protestelor generate in partid exact din cauza numirii lui Andrei Plumb in functia de vicepresedinte.

insa, alegerile au fost amanate, fara nicio explicatie si fara precizarea unei date ulterioare. Este posibil ca Rovana Plumb insasi sa fi decis amanarea alegerilor pentru functia pe care o detine in prezent pentru orice eventualitate. Adica pentru eventualitatea in care Comisia ENVI din Parlamentul European sa ii respinga candidatura si sa nu poata fi numita comisar. in PSD se vorbeste de altfel in continuare cu insistenta despre faptul ca cea care tinteste postul de comisar este de fapt Viorica Dancila.

La Bruxelles, semnele sunt proaste pentru Rovana Plumb. Presa europeana scrie despre faptul ca pe masura ce se apropie termenul audierilor in comisii, cresc si criticile aduse candidatului roman.

Conform informatiilor Süddeutsche Zeitung, Rovana Plumb ar fi depus la Bruxelles un document cu 6 pagini, conform Codului de conduita al Comisiei UE, cu detalii despre venituri, cheltuieli, banii din conturi si proprietati. Din document, scriu jurnalistii germani, lipsesc informatii despre imprumuturile pe care liderul PSD le raportase anterior Parlamentului Romaniei.

”Din aceste documente disponibile pe internet, se pare ca Plumb a incasat un credit de 800.000 de euro in 2007 de la o filiala Société Générale (SG), care se incheie in 2030. in anexa 1 – „Declaratia de interese” – Codul de conduita pentru potentiali comisari, imprumutul lipseste: numeste doar patru loturi si trei case din provincie si doua apartamente in Bucuresti.

Cu toate acestea, exista si mai multe particularitati: venitul din documentele romanesti este pensia sotului ei de 4000 de euro. Ca deputat Plumb a castigat aproximativ 14 000 de euro pe an, a declarat ca a donat aproape intreaga suma PSD (asa cum s-a intamplat in 2016). in 2019, ea a declarat ca a donat chiar 170.000 de euro partidului pentru alegerile europene, in care a fost candidata de varf”, scrie publicatia germana in editia de joi. Jurnalistii subliniaza ca i-au cerut Rovanei Plumb lamuriri, insa nu au primit niciun raspuns.

„Aceste neconcordante trebuie clarificate inainte de a putea continua procesul de numire”, a declarat europarlamentarul Daniel Freund. Partidul Verde considera ca este prea scurt timpul pentru a analiza conflictele de interese: „Avem nevoie de o autoritate independenta de investigare care sa impiedice ocuparea locurilor de munca europene de top cu politicieni dubiosi”.