Romania, infrangere la scor la ONU. Din cauza lui Dragnea, Dancila si Melescanu am pierdut locul in Consiliul de Securitate al ONU

5

Romania a pierdut, vineri, la vot, postul de membru nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU, in fata Estoniei, care a castigat pentru prima data acest post.

Loading...

Presa estoniana anunta ca votul a avut loc vineri la sediul central al ONU din New York, toti cei 193 de membri fiind prezenti. Estonia a fost aleasa pentru locul de membru nepermanent in perioada 2020-2021 cu 132 de voturi.

Locurile de membru nepermanent sunt alocate pe baza de apartenenta regionala. Estonia face parte din Europa de Est si s-a luptat pentru acest post cu Romania. in primul tur de vot scorul a fost de 111 la 78, fiind necesare minimum 129 pentru a castiga. in al doilea tur, Romania a primit doar 58 de voturi, in timp ce Estonia a primit 132.

Fostul premier Victor Ponta a avut imediat o reactie pe Facebook, considerand ca politica externa a guvernului Dancila a dus la acest esec. „FALIMENT ISTORIC pentru politica externa si pentru prestigiul Romaniei in lume!

Romania a pierdut competitia pentru un loc de membru nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU ! Am pierdut in fata Estoniei – insa am pierdut in totalitate pe mana noastra! Votul final a fost rusinos : 132 de voturi pentru Estonia si 58 pentru Romania!

Cand Liviu Dragnea a anuntat ca mutam Ambasada Romaniei la Ierusalim am pierdut imediat 50 de voturi ! Cand Viorica Dancila a mers la Washington si a sustinut acesta idee a lui Liviu Dragnea am mai pierdut si sprijinul tarilor din Uniunea Europeana! Cand Teodor Melescanu a acceptat aceasta decizie politica ( desi stia ca este gresita) am pierdut definitiv!

Trebuie sa intelegem faptul ca greselile grave ale catorva politicieni aduc prejudicii colosale Romaniei si romanilor! Poate luam masuri ca asa ceva sa nu se mai repete niciodata! Sau ne multumim sa spunem ca “Dragnea a fost de vina” si cu asta basta?!?”, a scris fostul premier.

MAE: Romania va ramane profund angajata in sustinerea Organizatiei Natiunilor Unite

Romania va ramane „profund” angajata in sustinerea Organizatiei Natiunilor Unite, iar campania pentru obtinerea unui loc nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU a „consolidat profilul international” al tarii noastre, arata un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Romania nu a obtinut un loc de membru nepermanent in Consiliul de Securitate ONU in perioada 2020 – 2021, Estonia si arhipelagul caraibian Saint Vincent si Grenadine fiind alese vineri de Adunarea Generala a Natiunilor Unite pentru a deveni, din ianuarie, membre nepermanente ale acestui for.

Ministerul roman de Externe arata ca tara noastra s-a angajat „mai tarziu” in aceasta campanie pentru un loc de membru nepermanent al Consiliului de Securitate ONU, practic din 2017, „din dorinta de a contribui la intarirea rolului unic al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), de garant al pacii si securitatii mondiale, de promotor al dezvoltarii durabile si sustinator al drepturilor omului”.

„Indiferent de rezultatul final, actiunile diplomatice derulate pe parcursul acestei campanii au consolidat profilul international al Romaniei si au condus la dinamizarea si, in unele cazuri, relansarea relatiilor bilaterale cu state membre ONU din areale geografice indepartate si dificil accesibile, neacoperite de actuala retea diplomatica a tarii noastre”, precizeaza MAE.

Totodata, campania a generat „o revigorare a dialogului Romaniei cu organizatii regionale si subregionale din intreaga lume si o mai buna cunoastere a realitatilor si provocarilor pe care acestea le infrunta”.

„Romania va ramane profund angajata in sustinerea Organizatiei Natiunilor Unite, iar diplomatia romana va continua sa se implice in promovarea obiectivelor acesteia si sa lucreze pentru a consolida locul Romaniei intre natiunile implicate in efortul de a asigura progresul catre o lume mai sigura, mai libera si mai prospera”, evidentiaza MAE.