Chisinaul sta pe un butoi de pulbere, iar tensiunile escaladeaza de la o zi la alta. MAE informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau intentioneaza sa calatoreasca pe teritoriul Republicii Moldova ca exista posibilitatea aparitiei unor manifestatii publice de protest, in principal in municipiul Chisinau.
Potrivit MAE, la Chisinau pot aparea in perioada urmatoare manifestatii de protest.
Pentru cei care calatoresc in Republica Moldova, MAE recomanda:
- evitarea multimilor publice, in special a demonstratiilor si actiunilor de protest;
- respectarea instructiunilor primite din partea institutiilor de asigurare a ordinii publice;
- urmarirea mass-mediei locale pentru a afla care sunt zonele in care se desfasoara actiuni de protest, pentru a le putea evita
Cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu caracter de urgenta, au la dispozitie telefoanele de permanenta ale: Ambasadei Romaniei la Chisinau +373 68 33 63 63, Consulatului General al Romaniei la Cahul +373 60 20 09 25 si Consulatului General al Romaniei la Balti +373 68 19 50 06.
Comunicatul MAE privind pozitia Romaniei privind situatia politica din Republica Moldova:
„Avand in vedere evolutiile recente de pe scena politica a Republicii Moldova, inclusiv formarea unei noi coalitii guvernamentale si a unui nou guvern de catre Parlamentul Republicii Moldova, democratic ales la scrutinul din 24 februarie 2019,
Romania, ca partener strategic al Republicii Moldova, considera ca, intr-un stat democratic, vointa cetatenilor, exprimata prin vot si reflectata in configuratia politica a Parlamentului, este singura care asigura un proces politic legitim, bazat pe dialog.
Romania isi exprima deplina disponibilitate de continuare a Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeana a Republicii Moldova, care este baza esentiala a relatiei bilaterale, in conditiile in care Republica Moldova va aplica strict acest Parteneriat Strategic si va continua ferm si consecvent parcursul sau european, inclusiv implementarea Acordului de Asociere si a Acordului de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator cu Uniunea Europeana si a reformelor necesare pentru apropierea de UE.
De asemenea, in acelasi context, Romania considera foarte important angajamentul clar al Republicii Moldova pentru continuarea implementarii proiectelor de cooperare derulate cu Romania, inclusiv si mai ales a proiectelor strategice de interconectare Romania-Republica Moldova.
Totodata, Romania apreciaza de relevanta majora continuarea pozitiei Republicii Moldova in privinta reglementarii dosarului transnistrean, cu respectarea integritatii teritoriale a Republicii Moldova in granitele sale international recunoscute si cu neafectarea vectorului sau pro-european.
Romania subliniaza importanta consolidarii comunitatii de limba, cultura si istorie care sta la baza relatiei speciale cu Republica Moldova.
Romania reitereaza apelul la calm si retinere si evidentiaza necesitatea respectarii principiilor statului de drept si a asigurarii unei tranzitii pasnice si inclusive, pentru iesirea din criza.”
Vineri, Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a emis o decizie conform careia presedintele Igor Dodon era obligat sa dizolve Parlamentul in data de 8 iunie, deoarece a depasit termenul de 90 de zile de la alegeri pentru formarea unui Guvern.
Sambata, Igor Dodon a decis sa nu dizolve Parlamentul. A fost aleasa sefa Parlamentului, Zinaida Greceanii, Maia Sandu a fost numita in functia de prim-ministru si noii membrii ai Guvernului au depus juramantul de investire.
Ulterior, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala toata activitatea Parlamentara efectuata sambata. Duminica, CCM a decis suspendarea din functie a presedintelui Igor Dodon si numirea prim-ministrului Pavel Filip in functia de presedinte interimar al Republicii Moldova, acesta dizolvand ulterior Parlamentul.
De asemenea, Pavel Filip a semnat decretul de organizare a alegerilor anticipate in data de 6 septembrie.
Membrii Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova s-au reunit marti intr-o sedinta organizata de catre presedintele Igor Dodon, dupa ce Dodon a semnat luni decretul privind constituirea Consiliului Suprem de Securitate al tarii din care fac parte Maia Sandu si Zinaida Greceanii.