Peste 80% dintre amenzile din timpul starii de urgenta ar putea fi contestate!

4

Peste 120 de milioane de euro este valoarea amenzilor date pana acum in perioada starii de urgenta celor care au incalcat restrictiile din ordonantele militare. Nu se stie insa cate dintre aceste amenzi vor fi platite. Sunt estimari ca 80% dintre ele vor fi contestate. Cei care vor demonstra ca nu au cu ce plati vor ajunge sa lucreze in folosul comunitatii.

Mare parte din cele peste 300.000 de sanctiuni va aglomera salile de judecata, prin contestare, iar cei care vor demonstra ca nu au cu ce plati amenda vor ajunge sa lucreze in folosul comunitatii. O asociatie profesionala a grefierilor estimeaza ca 80% din amenzi ar putea fi contestate, adica pana la 100.000 de noi procese ar urma sa fie inregistrate in cateva saptamani pe rolul instantelor, scrie Digi24.ro.

Loading...

Sunt deja cateva mii de procese demarate in tara, pentru care inca nu au fost stabilite termene de judecata, intrucat contestarea amenzilor nu intra in randul proceselor care se judeca in timpul starii de urgenta.

Guvernul a majorat, prin Ordonanţa de Urgenţa nr. 34/2020 pentru modificarea si completarea Ordonanţei de urgenţa a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenţa nivelul amenzilor aplicate pe perioada starii de urgenţa atat persoanelor fizice, cat si celor juridice.

Amenzile pentru persoanele fizice care nu respecta ordonanţele militare au crescut de pe 3 aprilie, acestea fiind cuprinse intre 2.000 de lei si 20.000 de lei, faţa de valorile iniţiale, cuprinse intre 100 si 5.000 de lei.

in acelasi timp, amenda minima pentru persoanele juridice care nu respecta ordonanţele militare a crescut de la 1.000 de lei, cat era pana la 3 aprilie, la 10.000 de lei, iar maximul amenzii pentru persoane juridice ramane stabilit la 70.000 de lei.

Actul normativ permit contravenientului sa achite, in termen de cel mult 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului-verbal, jumatate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator.

Cei care dovedesc ca nu au posibilitatea financiara de a achita amenzile si nu au bunuri care sa fie executate silit pentru ca statul sa recupereze banii ar putea ajunge sa lucreze in folosul comunitatii.

intr-o asemenea situatie, institutia care a emis amenda se va adresa instantei si va cere schimbarea sanctiunii intr-una privind un anumit numar de zile de munca in folosul comunitatii.