Oficialii europeni confirma suspendarea candidaturii Rovanei Plumb! Scrisoarea oficiala a Comisiei JURI

4

Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) explica intr-o scrisoare catre presedintele Parlamentului European David Sassoli ca este ingrijorata de faptul ca Rovana Plumb ar fi in potential conflict de interese si exista serioase indoieli ca ar putea fi comisar european pentru transporturi, transmite Mediafax.

Loading...

Scrisoarea transmisa de presedintele Comisiei JURI Lucy Nethsingha:

„Stimate presedinte,

Scriu in legatura cu examinarea declaratiei de interese si a evaluarea conflictului de interese real sau potential al comisarului desemnat pentru Transport, doamna Rovana Plumb. in conformitate cu articolul 125 din regulamentul de procedura si articolul 2 din anexa VII la acesta, la reuniunile sale din 19 septembrie, 25 septembrie si 26 septembrie 2019, Comisia pentru drept Afacerile evaluate, pe baza documentelor prezentate, adica declaratia de interese, raspuns la cererea de informatii suplimentare din 24 septembrie 2019 si o discutie detinut de doamna Rovana Plumb de catre Comisia pentru afaceri juridice la 26 septembrie 2019, problema potentialului sau a conflictului real de interese in legatura cu portofoliul Comisar pentru transporturi.

in cadrul reuniunii sale din 26 septembrie 2019, Comisia pentru afaceri juridice a decis ca este este necesar sa se adreseze presedintelui ales al Comisiei cu privire la ingrijorarea acestuia ca exista potential conflict de interese in legatura cu portofoliul de comisar pentru transport.

Acest lucru provine dintr-un imprumut primit de comisarul desemnat de la o persoana fizica care opereaza profesional in domeniul turismului, precum si din faptul ca pe baza de informatii pe care le-a primit Comitetul, nu este clar cum trebuie platit acest imprumut restant inapoi intr-un mod deschis si transparent. Prin urmare, Comisia pentru afaceri juridice are in vedere ca in aceasta etapa si pana la rezolvarea acestui conflict de interese, exista o indoiala serioasa cu privire la aceasta daca comisarul desemnat isi poate exercita rolul de comisar pentru transporturi. Comisia pentru afaceri juridice este, de asemenea, ingrijorata de problemele legate de restituirea imprumutul restant ar putea ramane astfel incat sa creeze in continuare un potential conflict de interese tot in raport cu alte portofolii.

As fi foarte recunoscatoare daca ati putea informa presedintele ales al Comisiei isi exprima ingrijorarea si informeaza Comisia pentru afaceri juridice cu privire la etapele pe care presedintele ales intentioneaza sa ia pentru ca acest conflict de interese sa fie rezolvat. Cu stima, Lucy Nethsingha”

in replica, David Sassoli transmite presedintelui Comisiei JURI, Lucy Nethsingha, ca este suspendat comisarul desemnat Rovana Plumb si cere forului legislativ european sa precizeze ce masuri exacte recomanda in aceasta etapa.

Presedintele PE adauga ca, in cazul in care concluzia Comisiei JURI este ca Rovana Plumb nu poate exercita functia, in conformitate cu tratele si Codul de Conduita, atunci va discuta cu presedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen „pentru a evalua ce masuri suplimentare pe care intentioneaza sa le faca”. El precizeaza ca ar fi bine sa aiba recomandarile sau concluziile Comisie JURI pana luni la pranz.

Redam integral raspunsul lui David Sassoli catre Comisia JURI a PE:

„Stimate presedinte,

Va multumim pentru scrisoarea dvs. privind examinarea declaratiei de interese financiare a comisarului desemnat pentru transporturi, doamna Rovana Plumb. inteleg din scrisoarea dumneavoastra ca Comitetul pentru afaceri juridice (JURI) in sedinta de astazi a decis ca exista legaturi cu privire la un potential conflict de interese in legatura cu portofoliul comisarului pentru transporturi. Drept urmare, in conformitate cu articolul 2 paragraful 2 din anexa VII la Regulamentul nostru de procedura, procedura de numire

Comisarul desemnat Rovana Plumb este suspendat. in conformitate cu articolul 2 alineatul (3c) din anexa VII la Regulamentul nostru de procedura, JURI ar trebui precizati ce masuri precise recomanda in aceasta etapa.

Prin urmare, as fi recunoscator daca m-ati putea anunta daca JURI va intocmi recomandari care vizeaza rezolvarea unui conflict de interese real sau potential sau, ca ultim resort, va concluziona ca Rovana Plumb, comisarul desemnat, nu este in masura sa o exercite functioneaza in conformitate cu tratatele si Codul de Conduita. in ultimul caz, m-as adresa apoi presedintelui ales al Comisiei pentru a evalua ce masuri suplimentare pe care intentioneaza sa le faca.

As aprecia daca JURI ar putea oferi recomandarile sau concluziile sale pana luni, 30 Septembrie 2019, pranz”, potrivit documentului obtinut de MEDIAFAX.