O initiativa controversata a lui Nicusor Dan scoate la iveala o afacere imobiliara de cateva miliarde de euro!

29

Adevarul despre retrocedarea spatiilor verzi ale Bucurestiului. O initiativa controversata ce-l are in prim plan pe Nicusor Dan scoate la iveala o afacere imobiliara de proportii. Ce se afla in spatele initiativei lui Nicusor Dan, Mihai Gotiu et co de a retroceda spatiile verzi ale Capitalei?

Loading...

Mai nou deputatul USR si fostul activist de mediu, Nicusor Dan impreuna cu alti trei parlamentari USR, Mihai Gotiu, Allen Coliban, Cosma Lavinia, cu Adrian Dohotaru, plus alti trei parlamentari PSD, Florin Manole, Victor Cocos si Andrei Pop, au initiat o serie de modificari la Legea spatiilor verzi.

Initial Nicusor Dan a sustinut public ca ar fi circa 200-300 hectare de spatii verzi retrocedate doar in Bucuresti, iar factura s-ar ridica la cel putin 2-3 miliarde de euro. Modificarile la Legea spatiilor verzi sustinute de USR ca partid si de Nicusor Dan se afla acum in comisiile de specialitate din Camera Deputatilor cu sanse sa fie adoptate in aceasta sesiune parlamentara dupa ce au trecut prin Senat la sfarsitul anului trecut.

La prima vedere, pare o initiativa menita sa faca din Bucuresti un oras mai respirabil, iar trecutul (oficial) de activisti ecologisti al unor nume din lista de initiatori precum Nicusor Dan sau Mihai Gotiu crediteaza si mai onorabil demersul. Doar ca intre timp, cei doi au devenit politicieni si joaca dupa regulile politicii dambovitene. Dovada ca Nicusor Dan se contrazice cu seninatate, ca un politician, in declaratii – de pilda, nu se decide daca e vorba de pana la 300 de hectare de spatii verzi ce urmeaza a fi retrocedate sau doar de 100 si atunci nota de plata pentru primarie ar fi de doar 100 de milioane de euro. Apoi, intr-o discutie cu discoverproject.ro, spune ca de fapt proiectul de lege nu va fi adoptat prea curand, ca ar avea probleme de neconstitutionalitate, ba chiar ca megaescrocheria de la Parcul Verdi se va repeta la Parcul Brancusi: “Da, este o sansa in acest sens, sa dam banii mafiei imobiliare din retrocedari. si la parcul Brancusi vom ajunge exact in situatia de la Parcul Verdi“, o spune el cu subiect si predicat. Atunci de ce o sustine?

Cel mai mare beneficiar al modificarilor legislative initiate de Nicusor Dan este Maria Cocoru, (85 de ani) care a beneficiat in timp de zeci de retrocedari in Bucuresti. Doua dintre ele sunt de notorietate – 112.399 metri patrati in Parcul IOR prin dispozitia 4333/18.05.2005 emisa de PMB condusa de Adriean Videanu si 14.310 metri patrati in Parcul Brancusi prin Dispozitia 13.660 din 03.04.2011 emisa de Primaria Bucurestiului condusa de Sorin Oprescu.

Recent, Nicusor Dan il indemna public pe primarul sectorului 3, Robert Negoita, sa ii cumpere terenul proprietarului, dar nu a pomenit numele acestuia – Maria Cocoru. Neasteptat pentru un activist de mediu de peste 15 ani, Dan sustine ca nu stie cine este sau cine s-ar afla in spatele doamnei de 85 de ani. “Noi nu ne-am specializat pe ce inseamna retrocedari si care sunt ilegalitatile din retrocedari, ne-am concetrat pe momentul de certificate de urbanism si autorizatie de constructie incolo. Pe zona de retrocedari n-am avut resurse sa investim. Despre Maria Cocoru am citit in urma cu 7-8 ani ca era apropiata de Videanu, nu am alte informatii“, a declarat Dan pentru discoverproject.ro.

Greu de crezut, in conditiile in care despre Maria Cocoru s-au scris zeci de articole in presa vremii – ar fi una din interpusele unei retele celebre ale mafiei imobiliare apropiate fostului primar PD-L al sectorului 3, Liviu Negoita, fie o interpusa a lui Marius Mihaita, de peste 20 de ani secretar al Primariei Sectorului 3 si fin al omului de afaceri controversat si foarte discret, Dragos Dobrescu. Cand mizele sunt de miliarde de euro, este greu de crezut ca Nicusor Dan, un matematician riguros medaliat international nu isi face temele si se arunca intr-o lupta care nu este a lui.