Noul bilant negru al exploziilor de la Kabul: 170 de morti si cel putin 200 de raniti

16

Bilantul atacului de pe aeroportul din Kabul a crescut la 170 de morti si cel putin 200 de raniti, au anuntat oficiali locali din domeniul sanatatii, citati de New York Times. Pana acun, bilantul oficial era de 72 de morti, la care se adaugau inca 13 militari SUA ucisi.

Purtatorul de cuvant al Pentagonului, John Kirby, a anuntat vineri, intr-o conferinta de presa, ca fortele SUA nu vor „permite” ca America sa fie atacata acasa din nou de pe teritoriul Afganistanului. Intrebat despre gruparea jihadista care a declarat ca se afla in spatele atacurilor de la Kabul, John Kirby a declarat ca SUA iau aceasta grupare „foarte in serios”.

Loading...

„In mod evident, ei reprezinta o amenintare terorista serioasa”, a spus el, adaugand: „Cred ca amenintarea este reala si nimeni nu vrea sa vada aceasta amenintare crescand”.

„Nu vom permite ca atacurile asupra teritoriului nosrtru sa emane din nou din Afganistan, asa cum s-a intamplat acum 20 de ani”, a mai spus Kirby.

Leon Panetta, fost sef al CIA si fost secretar al Apararii in administratia Obama, a declarat joi ca armata Statelor Unite va trebui sa se intoarca in Afganistan pentru a face fata amenintarilor teroriste reprezentate de talibani si ISIS-K, dupa ce un atac sinucigas a ucis 13 soldati americani si cel putin 90 de afgani.

Paneta a declarat intr-un interviu acordat CNN ca retragerea trupelor americane a lasat Statele Unite intr-o ‘situatie foarte periculoasa si dificila’.

El a fost intrebat daca este de parere ca a fost corect ca administratia Biden sa mentina termenul limita de 31 august pentru retragerea trupelor americane din Afganistan. ‘Concluzia este ca munca noastra nu s-a incheiat. Va trebui sa mergem dupa ISIS. Ma bucur ca presedintele a spus ca ii vom vana si vor plati un pret pentru ceea ce au facut prin uciderea militarilor nostri. Si ar trebui sa o facem’, a spus Paneta. ‘Va trebui sa ne intoarcem pentru a prinde ISIS. Probabil ca va trebui sa ne intoarcem atunci cand Al Qaeda va reinvia, asa cum o vor face, cu acesti talibani. Ei au mai dat adapost Al Qaeda si inainte, probabil ca o vor face din nou’.

„Inteleg ca incercam sa ne scoatem trupele de acolo, dar concluzia este ca putem parasi un camp de lupta, dar nu putem parasi Razboiul impotriva terorismului, care reprezinta inca o amenintare la adresa securitatii noastre”, a adaugat Paneta.

Jurnalistul CNN a remarcat ca spusele lui Paneta par sa indice ca America va trebui sa trimita mai multe trupe inapoi in Afganistan pentru a preveni amenintarile din partea Al Qaeda si ISIS – opusul a ceea ce vrea sa faca presedintele Joe Biden. ‘Ei bine, ceea ce vom face sunt operatiuni de contraterorism. Va trebui sa-i urmarim pe cei care sunt responsabili’, a raspuns Paneta. ‘Cred ca avem informatii destul de bune despre conducerea ISIS. Cred ca exista sanse destul de mari sa identificam cine este implicat in acest atac. Si odata ce vom reusi sa-i localizam, va trebui sa mergem dupa ei. Asta a promis presedintele astazi si banuiesc ca o vom face’.

El a continuat: „Asadar, operatiunile de combatere a terorismului vor fi ceva ce va trebui sa continuam sa facem impotriva ISIS, impotriva Al Qaeda, impotriva Boko Haram. Acestea sunt grupuri teroriste aflate in razboi cu Statele Unite. Trebuie sa mergem dupa ele’.

In timpul interviului, Paneta a mai spus ca ‘nu exista nicio indoiala ca este probabil cel mai mare cosmar al lui Joe Biden sa piarda 13 puscasi marini ca urmare a ceea ce s-a intamplat aici. Aceasta trebuie sa fie cea mai proasta zi din administratia sa’.

Trupele americane care ajuta la evacuarea afganilor disperati sa fuga de regimul taliban s-au pregatit pentru noi atacuri vineri, dupa ce Statul Islamic a lovit joi portile aglomerate ale aeroportului din Kabul, ucigand zeci de civili si cel putin 13 soldati americani.

O inregistrare video realizata de jurnalistii afgani a aratat zeci de cadavre imprastiate in jurul unui canal de la marginea aeroportului. Cel putin doua explozii si focuri de arma au zguduit zona, au declarat martorii.

ISIS a declarat ca unul dintre atentatorii sai sinucigasi a vizat „traducatorii si colaboratorii armatei americane”.

Generalul Frank McKenzie, seful Comandamentului Central al SUA, a declarat ca liderii militari sunt in alerta pentru mai multe atacuri ale ISIS – posibil inclusiv rachete sau masini capcana care sa vizeze aeroportul. ‘Facem tot ce putem pentru a fi pregatiti’, a spus el.

Biden a declarat joi ca a ordonat Pentagonului sa planifice cum sa loveasca ISIS-K, filiala Statului Islamic care a revendicat atacul.

‘Nu vom ierta. Nu vom uita. Va vom vana si va vom face sa platiti’, a spus Biden in timpul unui discurs de la Casa Alba.