General SUA: „Este o tradare uriasa plecarea din Afganistan. Mi-e rusine. Al Qaida se afla in 15 provincii din Afganistan”

13

Un fost adjunct al sefului de stat major al armatei americane a descris retragerea tarii din Afganistan ca fiind „una dintre cele mai grave greseli de securitate externa pe care SUA le-a facut in ultimii 30 sau 40 de ani”.

In cadrul emisiunii Today de la BBC Radio 4, generalul Jack Keane a declarat: „Realitatea este ca Al Qaida se afla in 15 provincii din Afganistan. Isis-K are aspiratii sa actioneze in afara Afganistanului. Abandonarea misiunii de catre SUA, desi exista amenintari la adresa cetatenilor americani, este una dintre cele mai grave greseli de securitate externa pe care SUA le-a facut in ultimii 30 sau 40 de ani”, transmite Aktual24.

Loading...

Keane a adaugat ca, in opinia sa, termenul de plecare ar fi trebuit amanat pentru a evacua mai multe persoane si ca ar fi putut fi mentinuta o prezenta „modesta a fortei”.

El a mai spus, conform The Guardian: „Inteleg ca nimeni nu se astepta ca regimul din Afganistan sa se prabuseasca atat de repede, dar de ce nu am schimba data la care vom pleca? Nu ma pot identifica cu ceea ce tocmai am facut. Mi-e rusine de asta. Este o tradare uriasa. Am avut legaturi cu poporul afgan si cu fortele de securitate. Acei ochi si urechi au disparut. Nu poti urmari acest tip de terorism cu ajutorul imaginilor din satelit”.

Ambasada Statelor Unite la Kabul si-a suspendat activitatea incepand de marti, potrivit unui anunt postat pe site-ul misiunii diplomatice americane din capitala afgana, informeaza Reuters.

”Desi guvernul Statelor Unite si-a retras personalul de la Kabul, noi vom continua sa ajutam de la Doha, Qatar, cetatenii americani si familiile lor din Afganistan”, indica anuntul citat. SUA si-au incheiat luni retragerea tuturor fortelor sale desfasurate in Afganistan, punand astfel capat unei prezente de 20 de ani pe teritoriul afgan.

La cateva ore dupa plecarea ultimilor soldati americani din Afganistan, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat ca SUA „vor lucra” cu talibanii daca acestia „isi vor respecta angajamentele”.

„Fiecare etapa pe care o vom urma nu se va baza pe ceea ce spune guvernul taliban, ci pe ceea ce face pentru a-si respecta angajamentele”, a spus Blinken, care a precizat ca noii lideri de la Kabul vor trebui sa demonstreze ca merita sa solicite legitimitate si sprijin din partea comunitatii internationale.