Ministrul Sanatatii: Ne asteapta o luna grea, de incercare. De la mijlocul lui octombrie ne putem gandi la o panta descendenta

Urmeaza „o luna grea, de incercare” in lupta cu pandemia de coronavirus, mai ales din cauza campaniei electorale si a reinceperii scolii, a afirmat ministrul Sanatatii Nelu Tataru. Ministrul Sanatatii a precizat ca, daca regulile si precautiile pentru prevenirea raspandirii sunt respectate, Romania ar putea intra pe o panta descendenta a cazurilor de Covid-19 de la mijlocul lunii octombrie, relateaza Agerpres.

„Este o luna de incercare, este o luna grea şi daca noi, toti, vom fi parteneri pentru a respecta regulile, atunci cred ca la jumatatea lunii octombrie ne putem gandi la o panta descendenta. Pana atunci nu ne ramane decat sa gestionam creşterea care noi credem ca va fi mai mica in aceasta perioada. O creştere asumata odata cu deschiderea anului şcolar şi campania electorala”, a declarat ministrul Sanatatii la TVR.

Loading...

„Consiliile de Administratie ale şcolilor propun Comitetelor Judetene pentru Situatii de Urgenta scenariul pe care il va urma acea clasa. Daca vor opta pentru scenariul 1, fata in fata, atunci trebuie sa existe acea distantare de un metru, trebuie sa existe masca şi dezinfectant, trebuie sa existe acele circuite care se pot regasi şi la intrarea in şcoala, şi pe holuri in pauze şi in curtea interioara a şcolii. Daca nu se poate asigura acea distantare de un metru, exista acele separatoare care trebuie puse intre cei doi copii”, a precizat ministrul Sanatatii.

Ministrul a explicat ce se intampla daca vor exista cazuri de copii care se infecteaza cu noul coronavirus: „in momentul in care avem intr-o clasa un copil cu infectie cu SARS-CoV-2, atunci acel copil merge catre unitatea spitaliceasca iar ceilalti sunt in carantina la domiciliu şi clasa se inchide 14 zile. in conditiile in care avem trei copii in trei clase diferite, aceştia merg catre unitatile medicale iar ceilalti merg in carantina la domiciliu pentru 14 zile şi şcoala se inchide”, a adaugat Nelu Tataru.

in ceea ce priveşte vaccinul impotriva gripei sezoniere, ministrul Sanatatii a spus ca au fost comandate trei milioane de doze, care vor incepe sa vina de la mijlocul lunii septembrie.

„Anul trecut am avut 1,5 milioane doze de vaccin iar in farmacii s-au vandut circa 500.000 doze de vaccin. Anul acesta avem trei milioane de doze şi, in functie de necesitate, o sa mai achizitionam. Sper ca cei care pana acum erau reticenti sa apeleze la vaccinul antigripal. Suntem intr-o pandemie cu coronavirus, toti ne plangem ca nu avem un vaccin. Haideti atunci pentru ce avem vaccin sa il facem”, a afirmat Tataru.