Ministrul Educatiei: Elevii se vor intoarce la scoala incepand cu 5 mai

86

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a anuntat ca scoala va reincepe din data de 5 mai. „Va incepe scoala din 5 mai, cu exceptia claselor terminale. Am reusit sa reducem scenariile la doua.

Scolile aflate in localitati unde rata de infectare este sub 1 la mie. Aici, vor merge cu prezenta fizica, indiferent de clasa, toti elevii.

Loading...

Toti elevii si toti prescolarii vor participa fizic la cursuri in cele 1.731 de localitati care astazi sunt in scenariu verde, cu rata de infectare sub 1 la mie.

Cel de-al doilea scenariu, cu rata de infectare peste 1 la mie, cuprinde 1.450 de localitati. In aceste scoli vor participa, fizic, la ore, din data de 5 mai, toti elevii din gradinite, elevii din clasele I – IV plus clasa pregatitoare si, de asemenea, toti elevii din scolile speciale.

Este vorba despre elevii cu cerinte educationale speciale, in numar de 27.750, in 185 de scoli. Acestia participa fizic, chiar daca rata de infectare este mai mare de 1 la mie”, a precizat Sorin Cimpeanu la Antena 3.

Ministerele Educatiei si Sanatatii au emis ordinul care modifica si completeaza prevederile anterioare privind organizarea activitatii in cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant in conditii de siguranta epidemiologica pentru prevenirea imbolnavirilor cu virusul SARS-CoV-2.

Potrivit noului ordin, este permisa organizarea orelor remediale, cu prezenta fizica, in unitatile de invatamant, daca la nivelul localitatii nu este declarata starea de carantina, „sub conditia asigurarii stricte” a normelor de prevenire a imbolnavirilor cu SARS-CoV-2, respectiv distantare corecta, aerisirea frecventa a spatiilor, respectarea normelor de igiena si purtarea obligatorie a mastii de protectie.

„Este permisa participarea prescolarilor/elevilor din invatamantul special, cu prezenta fizica, la nivelul tuturor grupelor/claselor, in toate unitatile de invatamant care functioneaza in localitati in care nu este declarata starea de carantina, sub conditia asigurarii stricte a normelor de prevenire a imbolnavirilor cu virusul SARS-CoV-2, respectiv distantare adecvata, respectarea normelor de igiena si asigurarea ventilarii regulate a spatiilor”, stipuleaza ordinul semnat de ministrii Sorin Cimpeanu si Ioana Mihaila.

Personalul didactic/nedidactic si personalul didactic auxiliar implicat in procesul de invatamant are obligatia sa poarte masca in permanenta in cancelarie, in timpul deplasarii in incinta unitatii de invatamant si in timpul pauzelor atat in interior, cat si in exterior, precum si in salile de clasa, cu exceptia situatiilor in care procesul specific de predare/invatare/recuperare impune un contact vizual complet, caz in care vor folosi viziere si vor evita in permanenta contactul fata in fata cu copiii la o distanta mai mica de 2 m, conform noilor reglementari.

Potrivit ordinului, Consiliul de administratie al unitatii de invatamant propune ISJ/ISMB aplicarea scenariului de organizare si desfasurare a cursurilor in unitatea de invatamant, pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidentei cumulate la nivelul localitatii, respectiv numarul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori, dupa cum urmeaza:

  • scenariul 1 – participarea zilnica a tuturor prescolarilor si elevilor in unitatile de invatamant, cu respectarea si aplicarea tuturor normelor de protectie, daca incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mica sau egala cu 1/1.000 de locuitori;
  • scenariul 2 – participarea zilnica, cu prezenta fizica in unitatile de invatamant a tuturor prescolarilor si elevilor din invatamantul primar, a elevilor din clasele a VIII-a si a XII-a, a XIII-a si a celor din anii terminali din invatamantul profesional si postliceal, precum si a elevilor din invatamantul special, indiferent de clasa, cu respectarea si aplicarea tuturor normelor de protectie sanitara si participarea zilnica, in sistem online a elevilor din celelalte clase/ani de studiu, daca incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1.000, daca la nivelul localitatii nu este declarata starea de carantina.