Mesajul lui Iohannis de Ziua Independentei SUA: Romanii au dat un vot covarsitor in sprijinul statului de drept

7

Prioritatea strategica a Romaniei este si va ramane o relatie transatlantica puternica, a declarat, joi, presedintele Klaus Iohannis, la receptia oferita de Ambasada Statelor Unite ale Americii cu ocazia aniversarii Zilei Independentei. Presedintele a subliniat ca romanii s-au pronuntat, la referendumul din 26 mai, in favoarea statutului de drept si au respins „populismul si discursul antieuropean si antijustitie”.

Loading...

Mesajul integral al presedintelui

„Principiile incluse in Declaratia de Independenta fundamenteaza si astazi cultura noastra de valori. Aceste idei – democratie liberala, libertate politica si economica, stat de drept, separatia puterilor – continua sa ne alimenteze increderea intr-un viitor comun tot mai bun.

Aceleasi valori fundamentale au stat la baza marilor constructii politice rezultate din confruntarea dintre libertate si totalitarism in secolul XX: Alianta Nord-Atlantica si Uniunea Europeana – organizatii pentru succesul carora rolul Statelor Unite a fost si ramane de importanta singulara si care, la randul lor, au un aport nemijlocit la securitatea si prosperitatea Statelor Unite ale Americii.

Salut faptul ca aniversarea de astazi este plasata si sub semnul misiunii Apollo 11, care la 20 iulie 1969 infaptuia un vis al intregii omeniri si depasea orice bariere cunoscute pana atunci. Dupa o jumatate de secol, trebuie remarcata o data in plus aceasta reusita istorica a natiunii americane si a umanitatii, care continua sa fascineze si sa inspire.

Doamnelor si domnilor,

Acum 30 de ani, dupa inlaturarea totalitarismului comunist, Romania s-a reconectat politic si economic la familia occidentala ca apoi sa devina membru al Aliantei Nord-Atlantice, al Uniunii Europene, precum si partener strategic puternic al Statelor Unite.

Sprijinul Statelor Unite pentru eliberarea natiunilor captive ale Europei, izolate in spatele Cortinei de Fier, si asistenta oferita in vederea reintegrarii in comunitatea transatlantica a fost crucial. Domnule Ambasador Klemm, Romania nu va uita niciodata acest sprijin!

Alaturi de prietenii si partenerii nostri americani si europeni, natiunea romana contribuie acum concret si relevant la consolidarea securitatii si prosperitatii comunitatii transatlantice.

Recent, cu ocazia alegerilor europene si a referendumului privind justitia pe care l-am convocat pe 26 mai, romanii au dat un vot covarsitor pro-european si in sprijinul consolidarii statului de drept, respingand fara echivoc populismul si discursul anti-european si anti-justitie. Cetatenii Romaniei au aratat, o data in plus, ca avem o societate matura si ca isi doresc o tara puternica si sanatoasa, cu un sistem de justitie curat si independent, in deplina consonanta cu statutul de partener strategic al Statelor Unite si de stat membru al Uniunii Europene si al NATO.

Prioritatea strategica a Romaniei este si va ramane o relatie transatlantica puternica. O cooperare transatlantica solida este cea mai sigura garantie ca vom putea gestiona cu succes provocarile viitorului si influenta pozitiv dezvoltarile pe plan global. Presedintia Consiliului Uniunii Europene, incheiata recent cu succes de tara noastra, a reprezentat inclusiv o contributie la consolidarea unei relatii transatlantice bazate pe respect reciproc, promovarea valorilor comune si avansarea intereselor care conecteaza indisolubil Uniunea Europeana de partenerul sau global, Statele Unite ale Americii.

Veti gasi mereu in Romania un aliat si un prieten de incredere, o voce puternica in favoarea cooperarii stranse dintre America si Europa! Va asigur ca tara mea si eu personal pastram aceeasi determinare pentru aprofundarea si dezvoltarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite!”