Ludovic Orban, despre decizia CCR privind modificarea Constitutiei: „Poate fi interpretata de cei care sunt obisnuiti sa comita fapte de coruptie drept un cadou nesperat”

11

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a comentat decizia CCR privind respingerea initiativei legislative de revizuire a Constitutiei depusa de opozitie, spunand ca ”poate fi interpretata drept un cadou nesperat”.

Loading...

Orban sustine ca decizia CCR privind respingerea initiativei legislative de revizuire a Constitutiei depusa de partidele din opozitie ”este surprinzatoare”, in conditiile in care milioane de romani s-au exprimat in favoarea interzicerii amnistiei si gratierii pentru fapte de coruptie la referendumul de pe 26 mai, iar Curtea a validat referendumul.

Ludovic Orban crede ca decizia judecatorilor constitutionali ”poate fi interpretata de cei care sunt obisnuiti sa comita fapte de coruptie drept un cadou nesperat”.

”Decizia de astazi este cu atat mai surprinzatoare cu cat in urma cu nici o luna, Curtea Constitutionala a validat referendumul pe justitie. Pe cale de consecinta, este inexplicabil ca judecatorii Curtii au decis sa respinga proiectul de revizuire a Constitutiei initiat de PNL alaturi de partenerii din opozitie, in conditiile in care acesta a transpus intocmai intrebarile formulate la referendum. La ora actuala, Constitutia Romaniei nu prevede dreptul fundamental de a fi gratiat si amnistiat. Mai mult, decizia CCR poate fi interpretata de cei care sunt obisnuiti sa comita fapte de coruptie drept un cadou nesperat”, a transmis, joi, Ludovic Orban, printr-un comunicat de presa.

Orban a transmis PSD-ALDE ”sa nu incerce sa profite in mod politicianist de decizia Curtii si sa inceteze sa actioneze impotriva vointei cetatenilor”. ”in caz contrar, romanii ii vor sanctiona aspru la alegerile de peste cateva luni, iar actuala majoritate va fi nostalgica dupa scorul de la alegerile europarlamentare. Reamintesc si faptul ca in urma Deciziei CCR nr. 682/2012 nu pot fi adoptate prevederi legale care sa fie contrare vointei cetatenilor”, a mai scris Orban.

Acesta sustine ca votul covarsitor de la referendumul pe justitie nu poate fi ignorat. ”Romanii s-au exprimat foarte clar pe 26 mai in favoarea interzicerii amnistiei si gratierii pentru fapte de coruptie si in favoarea interzicerii ordonantelor de urgenta in domeniul justitiei si a extinderii dreptului de a ataca ordonantele direct la CCR. Prin urmare, Partidul National Liberal se va asigura ca vointa cetatenilor exprimata la referendumul de pe 26 mai va fi transpusa in lege astfel incat hotii nu vor mai ajunge in fruntea statului si cei care vor fura vor fi pedepsiti”, se mai arata in comunicat.

CCR a respins propunerile legislative de revizuire a Constitutiei initiate de PNL si USR, pe de-o parte, si de PSD-ALDE, pe de alta parte. Unul dintre motive tine de faptul ca interzicerea amnistiei si gratierii pentru fapte de coruptie este neconstitutionala.