Ludovic Orban: Cele mai multe persoane s-au infectat de COVID-19 la petreceri private. Au fost nunti cu 500 de invitati

16

Nuntile, botezurile, petrecerile in grupuri mari sunt principala sursa de transmitere a virusului SARS-CoV-2, a anuntat premierul Ludovic Orban la sedinta de guvern de miercuri, facand trimitere la o analiza facuta de Ministerul Sanatatii. Acesta este motivul pentru au fost interzise astfel de evenimente in urmatoarele 30 de zile, a mai mentionat premierul.

„Pe analizele facute de Ministerul Sanatatii, cele mai multe persoane s-au infectat de la evenimentele private şi din cauza asta Comitetul National pentru Situatii de Urgenta propune Guvernului, pe o perioada de 30 de zile, prelungirea starii de alerta, sa nu se mai permita organizarea de evenimente private. Din controalele efectuate, raportarile facute de Ministerul de Interne a rezultat clar: noi am permis organizarea unor astfel de evenimente cu 50 de persoane maximum in spatiul inchis, 100 de persoane in spatiul deschis – nu s-au respectat aceste reguli. Cele mai multe controale care s-au efectuat au aratat ca a fost incalcata flagrant. Ca sa nu mai spun de normele de protectie a sanatatii care ar fi trebuit respectate. Au fost identificate nunti de 200, 250, 300 de persoane, 500 de persoane, botezuri şi alte petreceri in grup care au incalcat drastic şi lucrul asta s-a şi vazut, pentru ca in analiza surselor de transmitere a virusului, aceste evenimente private sunt pe primul loc”, a declarat Ludovic Orban in cadrul şedintei de guvern, potrivit Agerpres.

Loading...

Şeful Executivului a punctat ca Romania se afla „intr-un moment de cumpana, de inflexiune” in privinta cazurilor de COVID-19 şi a solicitat mobilizare maxima din partea institutiilor implicate in prevenirea şi combaterea pandemiei cu noul coronvirus.

„Suntem intr-un moment de cumpana, de inflexiune. Putem opri creşterea numarului de cazuri, dar ca sa reuşim atingerea acestui obiectiv, va trebui ca toate institutiile implicate in prevenirea, in asigurarea respectarii masurilor de protectie, in informarea constanta şi corecta a cetatenilor despre evolutia pandemiei sa fie mobilizate la maxim şi, mai ales, sa directionam toate resursele umane pe care le avem şi toate actiunile pe care le intreprindem, inclusiv controalele catre acele zone in care rata de raspandire este mai mare şi unde exista risc mai mare de raspandire”, a mai declarat Orban.

Evenimentele private, precum nunti, botezuri sau mese festive, atat in spatiile deschise, cat si la interior, vor fi interzise pe plan national, pana la scaderea numarului de cazuri de coronavirus, a anuntat marti seara seful DSU, Raed Arafat.

„Este foatre greu sa se respecte regulile. Nu se poarta masca, pentru ca asta e natura evenimentului, oamenii mai danseaza. Solutia cea mai buna de protectie si necesara este oprirea evenimentelor pentru ca sunt sursa de transmitere”, a spus Arafat.