Klaus Iohannis da o veste buna parintilor: Este foarte important ca Guvernul sa gaseasca resurse pentru majorarea alocatiilor!

15

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la Palatul Cotroceni, ca e foarte important ca alocatiile pentru copii sa fie majorate, iar Guvernul sa gaseasca resursele necesare.

Loading...

„Este foarte important ca Guvernul sa gaseasca resurse pentru majorarea alocatiilor”, a spus Klaus Iohannis.

in ceea ce priveste majorarea punctului de pensie, seful statului a spus ca exista „dorinta comuna” in acest sens.

„E dorinta noastra comuna sa crestem pensiile si asta a fost in repetate randuri subliniat.

Nu am discutat in aceasta perioada aceasta chestiune”, a afirmat seful statului.

Premierul Ludovic Orban a declarat duminica, intr-un interviu la HotNews.ro, ca majorarea alocatiilor si a pensiilor depinde de evolutia economiei. El a spus ca isi doreste cresterile prevazute pentru pensii si salarii, insa nu va fi luata nicio decizie „care sa afecteze evolutia economiei pe termen lung”.

Declaratiile integrale ale presedintelui Iohannis

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Buna ziua! Tocmai am trimis la Parlament scrisorile prin care solicit convocarea celor doua Camere in sesiune extraordinara. Solicit aceasta sesiune extraordinara pentru a discuta angajarea raspunderii Guvernului pentru alegerea primarilor in doua tururi. Sesiunea extraordinara urmeaza sa aiba loc saptamana viitoare, intre 27 si 31 ianuarie. Daca aveti intrebari legate de aceasta tema, poftiti!

Sesiune de intrebari si raspunsuri:

Jurnalist: PSD a anuntat inca de ieri ca au strans numarul necesar de semnaturi pentru ca aceasta motiune sa fie depusa. in conditiile in care aceasta motiune trece, asta inseamna ca pica automat proiectul pentru asumarea raspunderii pentru alegerea primarilor in doua tururi. Considerati ca Guvernul ar trebui ca pana in momentul in care are loc votul pentru motiune sa vina cu o posibila ordonanta de urgenta astfel incat sa existe o varianta si sa poata exista alegerea primarilor in doua tururi?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Deocamdata discutam situatii ipotetice. Fapt este ca Guvernul doreste sa isi angajeze raspunderea, drept pentru care am convocat Parlamentul in sesiune. Daca va trece motiunea sau nu, si eu mi-am exprimat deja scepticismul in aceasta chestiune, vom vedea si la momentul acela, sigur, Guvernul va analiza situatia si va veni, probabil, cu o alternativa. Nu are rost sa discutam acum doar una dintre variante, iar cea principala, care consta in angajarea si trecerea prin Parlament, sa ramana nediscutata.

Jurnalist: Premierul Ludovic Orban declara saptamana trecuta ca nu s-a discutat despre scenariul demisiei sale, inclusiv cu dumneavoastra. Daca nu se ajunge la alegeri anticipate prin motiune de cenzura, excludeti din start ca premierul sa demisioneze pentru a avea alegeri anticipate?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Eu nu exclud acum din start absolut niciun scenariu dar, intr-adevar, chestiunea demisiei nu a fost discutata.

Jurnalist: Voiam sa va intreb, pentru ca premierul a facut ieri o afirmatie referitoare la cresterea pensiilor si anume ca nu este 100% sigur, as vrea sa citez exact din ce a spus „ca pensiile vor creste cu 40%, respectiv punctul de pensie, din septembrie”. Ati discutat cumva despre aceasta chestiune? V-a informat premierul?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Este o chestiune care va fi analizata si discutata de Guvern, dar este dorinta noastra comuna sa crestem pensiile si acest lucru a fost in repetate randuri subliniat.

Jurnalist: I-ati solicitat cumva premierului ca aceasta majorare sa aiba cu siguranta loc?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Nu am discutat in aceasta perioada acea chestiune, ci am discutat acum despre angajarea raspunderii.

Jurnalist: si inca o intrebare cu privire la dublarea alocatiilor. De asemenea, nu este sigur daca acestea vor fi dublate la data de 1 august. Credeti ca Guvernul va trebui sa gaseasca neaparat resursele financiare necesare pentru ca alocatiile sa fie dublate?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Eu cred ca este foarte important ca Guvernul sa gaseasca resursele pentru cresterea alocatiilor, da.

Jurnalist: Ieri premierul Ludovic Orban spunea ca sub nicio forma, in cazul in care Guvernul sau va fi demis prin motiune de cenzura, liberalii nu vor investirea altui Guvern, tocmai in ideea de a se declansa alegerile anticipate. Veti fi totusi cel care va trebui sa numeasca doua Guverne succesive. Veti pune liberalii in situatia de nu-si vota propriul Guvern?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Deocamdata nu suntem in acea situatie, dar stiti bine, eu m-am exprimat pentru alegeri anticipate, iar PNL s-a exprimat, de asemenea, pentru alegeri anticipate. Care vor pasii foarte concreti la momentul respectiv, veti afla atunci.

Jurnalist: Premierul, tot ieri, declara ca nu se pune problema de a demisiona. inteleg ca nu ati discutat aceasta varianta. Totusi, daca va ramane singura varianta, credeti ca va recurge la aceasta modalitate, pentru acest scop, pe care il aveti comun, de declansare a alegerilor anticipate?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: La momentul cand se va discuta aceasta chestiune, cu siguranta se va face si un anunt public.

Jurnalist: Credeti ca Ludovic Orban ar trebui totusi sa fie masurat in calitate de potential candidat al PNL la Primaria Bucuresti?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Asta nu cred. stiu ca exista o discutie, nu stiu de unde a venit, ca ar fi bine sa candideze domnul Ludovic Orban pentru Primaria Capitalei. Eu nu cred acest lucru. Domnul Ludovic Orban este foarte potrivit pentru pozitia de Prim-ministru si eu personal imi doresc sa ramana pe pozitia de Prim-ministru. Deci, nu, nu mi s-ar parea util absolut deloc sa se mearga pe un scenariu cu candidatura Orban pentru municipiul Bucuresti.

Jurnalist: PSD vorbea astazi, in cazul in care o motiune de cenzura va trece, despre un guvern de uniune nationala. Veti fi de acord cu aceasta solutie, in cazul in care motiunea de cenzura va trece?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Nu mi se pare oportuna discutia despre un guvern de uniune nationala. Eu imi doresc un guvern liberal. si variantele sunt fie anticipate, fie guvern liberal. Orice alta varianta, cel putin pentru mine, nu intra in discutie.

Jurnalist: V-as intreba cam care credeti ca sunt sansele, in acest moment, sa se ajunga la alegeri anticipate. in procente, daca ne puteti da un procent in care credeti ca s-ar ajunge la alegeri anticipate?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Asa cum v-am spus: 50-50.

Jurnalist: As reveni putin la subiectul candidaturilor pentru Primaria Capitalei. A fost lansat acest sondaj de opinie, pe care l-a anuntat si premierul Ludovic Orban. intelegem ca sunt patru potentiali candidati, printre ei si Rares Bogdan, care a cerut sa fie scos din sondajul respectiv, cu toate ca spunea ca, daca dumneavoastra i-ati cere sa candideze la Primarie, s-ar gandi de doua ori. ii veti cere lui Rares Bogdan acest lucru?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Eu nu intentionez sa ma implic in discutia pentru candidatii pentru primarii.

Jurnalist: Dar cum vi se par candidatii pe care ii sondeaza Partidul National Liberal, printre ei si ministrul muncii, Violeta Alexandru? Au sanse reale?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Din moment ce nu sunt dispus sa ma implic in discutie, nu cred ca doriti o explicatie mai clara. Este o tema care trebuie transata in partid si numai in partid.

Jurnalist: in legatura cu numirile pe functii de conducere in cadrul Parchetelor – ministrul justitiei spune ca maine vor fi facute aceste propuneri. Ati discutat cu domnia sa? Ati urmarit audierile si concursul care s-a desfasurat la Ministerul Justitiei?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Astept cu mare interes rezultatul acelor interviuri.

Jurnalist: Domnule Presedinte, stiu ca sustineti alegerea presedintelui de Consiliu Judetean din randul consilierilor judeteni. Vreau sa va intreb daca nu intra in contradictie aceasta pledare cu ideea alegerii primarilor in doua tururi, din punct de vedere al reprezentativitatii. Nu exista o contradictie intre cele doua?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Nu exista niciun fel de contradictie, fiindca o comunitate isi alege un primar.

O comunitate, o localitate, are o identitate de comunitate locala. Aceasta identitate, la nivel judetean, fie nu exista, fie este extrem de diluata, si nu putem sa facem comparatie intre reprezentativitatea unui primar si reprezentativitatea unui presedinte al Consiliului Judetean.

Deci, pentru primari sunt de parere ca este foarte bine sa fie ales din doua tururi, iar pentru presedintele Consiliului Judetean parerea mea este ca trebuie sa fie ales de consilierii judeteni, din randul Consiliului Judetean.

Jurnalist: Vreau sa va intreb daca sunteti de parere ca in Partidul National Liberal, in momentul de fata, in afara domnului Ludovic Orban, exista si alti membri care ar putea face fata cu brio functiei de premier. Ipotetic va intreb, daca exista si alte persoane.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Partidul National Liberal este un partid mare, momentan este partidul care este preferat de majoritatea romanilor, si Partidul National Liberal intotdeauna a avut personalitati pentru toate pozitiile din statul roman.

Jurnalist: Deci, pentru functia de premier nu doar una, spuneti ca sunt mai multe care ar exista, pasibile de a putea face fata, asta va intreb.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Partidul National Liberal intotdeauna a avut oameni pregatiti pentru toate functiile din stat.

Jurnalist: in continuarea intrebarii colegului meu – sa zicem, in afara de premier, ministri, considerati ca in momentul de fata exista posibilitatea de a schimba anumiti ministri din guvern sau exista posibilitatea in care anumite persoane din PNL ar putea sa faca fata mult mai bine decat au facut acesti ministri pana in acest moment, sa zicem trei luni?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Din informatiile mele, nu au existat si nu exista discutii pe remaniere si nici eu nu simt nevoia unor astfel de discutii.

Jurnalist: tinand cont de aceste demersuri legislative, aceste demersuri privind schimbarea legislatiei privind alegerea primarilor, din punctul dumneavoastra de vedere, nu se creeaza un precedent, in sensul in care daca cineva peste doua luni sau peste un an considera ca trebuie sa se faca alegeri anticipate, din nou, si in acelasi timp doreste sa schimbe legislatia – sa zicem ca nu vine de la dumneavoastra, vine de la un alt partid – nu s-ar crea un precedent?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Toate demersurile care sunt conforme cu Constitutia Romaniei sunt legitime. Restul, este decizie politica. Evident, un politician, un partid politic, vine cu acele propuneri pe care le considera oportune. Important este sa fie constitutionale si legale.

Jurnalist: si sa tina cont de anumite recomandari ale Uniunii Europene privind schimbarile, intr-o perioada in care e mai mica de sase luni inainte de alegeri?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Exista anumite recomandari pe care le consideram extrem de importante, dar exista anumite discutii care nu s-au concretizat in recomandari si sunt vehiculate de unii politicieni drept recomandari.

Da, este bine sa tinem cont de ceea ce se intampla si in restul Uniunii Europene, fiindca nu vrem sa facem nota discordanta, vrem sa fim parte din Uniunea Europeana si in acest domeniu.

Jurnalist: Premierul Ludovic Orban a declarat ieri intr-un interviu – intrebat daca are garantia de la dumneavoastra ca il veti nominaliza si dupa alegerile anticipare sau daca vom avea alegeri la termen, si a raspuns ca da. V-as intreba daca i-ati oferit aceasta garantie.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Da, eu imi doresc ca Ludovic Orban sa ramana Prim-ministru.