Ludovic Orban anunta somaj tehnic pentru o anumita parte a sectorului bugetar

Premierul Ludovic Orban a anuntat miercuri seara ca Guvernul ia in calcul un mecanism referitor la luarea unor masuri pentru anumite sectoare din sistemul public, menite sa evite raspandirea coronavirusului, fiind totodata si o forma de somaj tehnic, acesta urmand sa fie finalizat sub forma unei ordonante de urgenta, informeaza Agerpres.

„Pregatim o reglementare in domeniu (domeniul public – n.r.). Sunt zone publice care nu pot fi afectate, in care avem nevoie de fiecare efectiv, ba chiar avem nevoie de resurse umane suplimentare. Nu putem afecta zona de sanatate, care inseamna spitale, directii de sanatate publica, ambulante, unitati primiri urgente. De asemenea, nu putem afecta zona Ministerului Afacerilor Interne, cu toate efectivele de jandarmi, de pompieri, de politisti, nu putem afecta zona militara. De asemenea sunt mai greu de afectat zone ca, de exemplu, zona Ministerului Muncii si Protectiei Sociale. (…) Deci, sunt sectoare publice care sunt extrem de incarcate si unde nu putem sa luam astfel masuri oarecum similare cu somajul tehnic”, a declarat Orban la B1 TV.

Loading...

El a precizat apoi cum va functiona acest mecanism care urmeaza sa fie implementat.

„In alte sectoare publice ne-am gandit la un mecanism pe care il vom introduce intr-o reglementare, care tine oarecum si de o evitare a riscului de raspandire a virusului, un mecanism relativ simplu, in care impartim angajatii, sa spun, in doua. Angajatii sunt ganditi in cele doua parti egale, fiecare parte sa poata sa mentina functionalitatea institutiei publice, si jumatate din angajati lucreaza 15 zile, restul de 15 zile urmand sa fie intr-o forma de somaj tehnic, platiti la fel cum se plateste somajul tehnic, cu 75%. Restul de 15 zile vin la munca ceilalti care au stat in somaj tehnic perioada respectiva. asta este mecanismul pe care l-am gandit. (…) Facem o analiza pe fiecare domeniu de activitate, vedem exact cum urmeaza sa fie implementata o astfel de masura, dar deja masura este gandita si urmeaza sa fie implementata, restul sunt chestiuni de detalii si de modul in care va fi structurata ordonanta de urgenta prin care vom stabili aceasta masura. Aceasta masura va fi valabila nu numai pentru administratia centrala, ci si pentru administratia locala si pentru toate entitatile publice, inclusiv entitatile publice care nu sunt in subordinea Guvernului de la nivel national, entitati publice care sunt in subordinea Parlamentului sau unitati autonome”, a explicat premierul.

Orban a mentionat ca, in perioada de 15 zile, daca va exista o persoana infectata, functionalitatea institutiilor poate fi asigurata de ceilalti angajati.

Transparenta face diferenta