Obraznicie fara limite a Guvernului de la Budapesta: Au cerut ca judecatorii din Romania sa nu mai dea sentinte impotriva primarilor maghiari!

7

Un comunicat emis de Ministerul roman de Externe despre recentele discutii intre ministrii de externe roman si ungar, Teodor Melescanu si Peter Szijjarto, privind chestiunile bilaterale nesolutionate va face mai dificila imbunatatirea relatiilor dintre cele doua tari, a declarat miercuri seful diplomatiei ungare, potrivit agentiei de presa MTI.

Loading...

Melescanu si Szijjarto s-au intalnit marti in marja reuniunii informale a ministrilor Afacerilor Externe din statele OSCE, care a avut loc la Strbske Pleso, in Slovacia.

Potrivit MAE roman, in timpul acestei intrevederi, desfasurata ”la solicitarea expresa a partii romane, in conditiile mentinerii de catre partea ungara a unei atitudini neconstructive si pentru a descuraja provocarile constante ale partii ungare”, ministrul ungar de externe ”a solicitat ignorarea deciziilor instantelor judecatoresti si interventia statului roman in Justitie”.

Teodor Melescanu i-a reamintit omologului sau ungar ca „intr-un stat democratic, cu stat de drept functional si care respecta valorile europene si, implicit, principiul separatiei puterilor in stat, nu este acceptabila o interventie a Guvernului in Justitie”.

Potrivit agentiei ungare de presa, Peter Szijjarto a discutat cu omologul sau roman despre Codul Administrativ recent adoptat in Romania si despre situatia cimitirului de la Valea Uzului. in legatura cu Codul Administrativ, Szijjarto i-a cerut lui Melescanu sa ia masuri pentru a garanta ca va fi introdusa in lege o prevedere privind drepturile minoritatilor, se arata intr-un comunicat al Ministerului de Externe de la Budapesta, dupa cum precizeaza MTI. Prevederea le-ar garanta minoritatilor ca isi vor putea folosi limba materna chiar si in situatia in care comunitatea lor reprezinta mai putin de 20% din populatia regiunii, a precizat Ministerul de Externe ungar.

Szijjarto i-a cerut, de asemenea, lui Melescanu sa ajute la facilitarea consultarilor intre expertii din cele doua tari asupra chestiunii cimitirului de la Valea Uzului si sa sustina o vizita comuna la fata locului in cat mai scurt timp posibil.

”intr-o tara guvernata de statul de drept care respecta valorile europene, nu sunt sanctionati cei care iau parte la o demonstratie pasnica la un cimitir, ci mai degraba cei care ii ataca”, a mai spus seful diplomatiei ungare in declaratia transmisa miercuri.

De asemenea, el le-a cerut parlamentului si guvernului roman sa faca tot ce le sta in putere sa creeze conditiile legale pentru ca minoritatile din Romania sa-si exercite drepturile, noteaza agentia MTI. Mai mult, a adaugat Szijjarto, nimanui nu trebuie sa i se permita sa aplice ”amenzi exorbitante” membrilor minoritatilor nationale doar pentru ca si-au folosit simbolurile.

MAE: Ministrul de externe al Ungariei a cerut ca judecatorii din Romania sa nu mai dea sentinte impotriva primarilor maghiari

Ministerul de Externe vine miercuri cu noi precizari despre intalnirea dintre Teodor Melescanu si omologul sau ungar, Péter Szijjártó, pe tema tensiunilor de la cimitirul eroilor din Valea Uzului si a Codului Administrativ. intrevederea a avut loc la solicitarea expresa a partii romane ”pentru a descuraja provocarile constante ale partii ungare”, spune MAE, care mai transmite ca Péter Szijjártó a solicitat ignorarea deciziilor instantelor judecatoresti si interventia statului roman in justitie.

”intrevederea a avut loc la solicitarea expresa partii romane, in conditiile mentinerii de catre partea ungara a unei atitudini neconstructive si pentru a descuraja provocarile constante ale partii ungare. in timpul intrevederii, ministrul ungar al afacerilor externe, Péter Szijjártó, a solicitat ignorarea deciziilor instantelor judecatoresti si interventia statului roman in justitie. Ministrul Teodor Melescanu a reamintit omologului sau ungar ca intr-un stat democratic, cu stat de drept functional si care respecta valorile europene si, implicit, principiul separatiei puterilor in stat, nu este acceptabila o interventie a Guvernului in Justitie”, a transmis MAE miercuri, intr-un comunicat.

Conform aceleiasi surse, Teodor Melescanu i-a reamintit omologului sau ungar ca „intr-un stat democratic, cu stat de drept functional si care respecta valorile europene si, implicit, principiul separatiei puterilor in stat, nu este acceptabila o interventie a Guvernului in Justitie”. De asemenea, ministrul roman a solicitat ca oficialii ungari sa evite pe viitor orice provocari la adresa Romaniei.

Ministrul afacerilor externe, Teodor Melescanu, a avut, marti, o intrevedere cu ministrul afacerilor externe si comertului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó, in marja reuniunii informale a ministrilor afacerilor externe din statele participante OSCE care a avut loc la Štrbské Pleso, in Slovacia.

„Cu ocazia acestei intrevederi, ministrul Teodor Melescanu i-a transmis omologului sau ungar un apel la moderatie si retinere in declaratiile publice ale oficialilor de la Budapesta, aratand ca, in ultima perioada, aceste declaratii au inflamat in mod artificial dialogul romano-ungar”, se arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, „ministrul Teodor Melescanu a evidentiat faptul ca numai comunicarea bilaterala deschisa si pragmatica, in consonanta cu valorile europene si euroatlantice si cu Parteneriatul Strategic dintre Romania si Ungaria, poate duce la rezolvarea, prin dialog, a situatiilor de orice natura”.