Klaus Iohannis si-a prezentat bilantul primului mandat! „Cel mai mare castig al mandatului meu este mentinerea cursului democratic si pro-european al Romaniei”

11

Presedintele Klaus Iohannis a prezentat joi, intr-o declaratie la Palatul Cotroceni, bilantul primului mandat. Presedintele a precizat ca este o sinteza, pentru ca documentul are peste 800 de pagini. „Cel mai mare castig al mandatului meu este mentinerea cursului democratic si pro-european al Romaniei”, a declarat Iohannis.

Loading...

Discursul presedintelui

„Va multumesc pentru prezenta dumneavoastra in cadrul acestui eveniment de prezentare publica a bilantului primului meu mandat de Presedinte al Romaniei.

Au fost cinci ani cu provocari majore, dintre care cea mai grava a fost pericolul ca tara noastra sa iasa de pe traiectoria sa occidentala. Tocmai de aceea, cel mai mare castig al mandatului meu este mentinerea cursului democratic si pro-european al Romaniei.

in ciuda multiplelor adversitati politice, am urmarit consecvent si fara compromisuri obiectivele strategice ale tarii noastre si am consolidat, astfel, temelia pe care sa ridicam, in anii care vin, Romania normala.

Mandatul de Presedinte l-am primit din partea cetatenilor si, de aceea, este necesar un exercitiu de transparenta, cu bilantul tuturor acestor directii si actiuni, un bilant pe care mi-l asum.

Am dorit sa fac aceasta prezentare acum, dupa alegerile prezidentiale, pentru ca un astfel de demers este unul institutional si nu trebuie supus unei inerente politizari specifice unei campanii electorale.

inca de la debutul mandatului meu, am initiat, in ianuarie 2015, consultari cu partidele politice parlamentare care s-au concretizat prin incheierea Acordului privind cresterea bugetului alocat Apararii la 2% din PIB. Este o decizie majora, care face din Romania un partener credibil si puternic in NATO si asigura, in acelasi timp, finantarea atat de necesara modernizarii si dotarii Armatei Romaniei.

in privinta politicii noastre externe, m-am axat pe cele trei coordonate care au constituit filonul de continuitate al mandatului meu si ma refer, desigur, la cresterea rolului Romaniei in NATO si in Uniunea Europeana, si extinderea si intarirea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii.

Vizita pe care am facut-o la Casa Alba, in iunie 2017, a fost prima a unui sef de stat din Europa Centrala si de Est in mandatul Presedintelui Donald Trump si a fost urmata, doi ani mai tarziu, de o noua intalnire extrem de consistenta, care a marcat decisiv aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre statele noastre.

Fiind un pro-european convins, mi-am propus si am reusit ca, pe parcursul mandatului meu, Romania sa devina un membru respectat al marii familii europene si activ in dezbaterile deloc usoare care au marcat parcursul Uniunii in aceasta perioada.

in cadrul Summitului din 9 mai a.c. de la Sibiu, prima reuniune a Consiliului European gazduita de tara noastra, sub deviza „Spiritului de la Sibiu”, toti liderii europeni si-au luat raspunderea sa continue, impreuna, proiectul european si sa actioneze pentru a le asigura tuturor cetatenilor europeni o viata din ce in ce mai buna.

in plan intern, buna functionare a autoritatilor publice s-a aflat in centrul preocuparilor mele ca Presedinte. in ultimii trei ani, s-a incercat acapararea intregului stat roman si subrezirea lui prin slabirea justitiei si prin plasarea in functii de conducere a unor incompetenti cu un anumit carnet de partid.

Pentru a contracara aceste forte profund nedemocratice, care au incercat oprirea luptei anticoruptie, am uzat de toate mecanismele constitutionale.

Bilantul tuturor acestor actiuni intreprinse de mine vorbeste de la sine: Ordonanta de urgenta 13 nu a intrat in vigoare. Amnistia si gratierea, aceste prioritati zero pentru PSD, nu au fost obtinute. Codurile penale favorabile infractorilor nu au intrat nici ele in vigoare.

Chiar si schimbarile legislative din domeniul justitiei, sustinute de majoritatea toxica din ultimii trei ani, nu au intrat in vigoare in forma lor initiala, datorita sesizarilor repetate la Curtea Constitutionala si a retrimiterilor succesive inapoi in Parlament.

Totodata, am convocat, pe 26 mai a.c., referendumul privind justitia, prin care peste 6 milioane de romani au raspuns clar ca statul de drept trebuie consolidat.

in toata aceasta lupta, i-am avut alaturi pe romani, atat pe cei din tara, cat si pe cei din diaspora, acestia din urma supusi unor umilinte revoltatoare pentru dorinta lor de a-si exercita dreptul fundamental de a vota.

Aceasta situatie de netolerat a incetat in momentul in care am cerut introducerea votului prin corespondenta si votului pe durata a trei zile in strainatate, masuri care au permis desfasurarea ultimului scrutin in conditii civilizate.

inca de la inceputul mandatului, mi-am propus o agenda extinsa in ceea ce priveste modernizarea si recredibilizarea institutiilor publice, precum si construirea unui parteneriat solid si functional intre institutia prezidentiala si organizatiile societatii civile.

Un parteneriat care sa nu se rezume doar la chestiuni punctuale, ci unul pe termen lung, care sa poata fi extins in numeroase domenii ale vietii publice. Mi-am dorit ca aceasta colaborare sa fie una constanta, onesta si directa, pentru ca doar printr-o abordare deschisa institutiile publice din Romania si organizatiile neguvernamentale pot contribui in mod esential la consolidarea parcursului democratic si european al tarii noastre.

in ceea ce priveste politica interna, am utilizat toate instrumentele constitutionale avute la dispozitie pentru schimbarea modului de functionare a institutiilor statului, pentru reforma mecanismelor electorale, a partidelor si a clasei politice in ansamblu.

Principiul in care cred cu tarie este acela ca integritatea si profesionalismul oamenilor politici reprezinta cheia de bolta a unei schimbari majore de paradigma in modul in care institutiile se raporteaza la cetatean.

Este unul dintre motivele pentru care m-am implicat activ, inca de la preluarea mandatului prezidential, in schimbarea legislatiei electorale si a legii partidelor.

De asemenea, am sustinut in mod constant, in cadrul tuturor intalnirilor pe care le-am avut cu reprezentantii autoritatilor publice centrale sau locale, cat de importanta este buna guvernare pentru dezvoltarea Romaniei.

Educatia si cercetarea au reprezentant pentru mine o prioritate. Abordarea mea in aceste domenii a fost una constructiva, menita sa asigure stabilitate, predictibilitate si credibilitate, recunoscand atat performantele sistemului, cat si problemele acestuia, promovand exemplele pozitive si identificand solutii acolo unde se impun.

Proiectul meu de suflet ramane insa „Romania Educata”, cea mai ampla consultare de pana acum in domeniul educatiei, deschisa intregii societati.

Demarat in februarie 2016, „Romania Educata” s-a nascut din dorinta de a conferi sistemului de invatamant stabilitatea si predictibilitatea de care are nevoie pentru a se dezvolta, fara presiuni de timp si fara presiuni electorale. Au fost puse astfel bazele unei viziuni si a unei strategii pentru educatia din Romania.

in plan economic, am cerut permanent politici economice responsabile, investitii consistente si constante, echilibre sanatoase si prudenta fiscal-bugetara, iar atunci cand aceste patru directii au fost amenintate de decizii gresite am actionat, in limita prerogativelor constitutionale, pentru stoparea derapajelor.

Totodata, am avut un intens dialog constructiv cu mediul de afaceri, am incurajat competitivitatea si am promovat sectoare relevante pentru economia Romaniei.

in domeniul sanatatii, am avut in vedere obiectivele asumate in Programul Prezidential, promovand in mod special educatia pentru sanatate si preventia, precum si plasarea pacientului cu adevarat in centrul sistemului, valorizarea personalului medical si, nu in ultimul rand, implementarea inovatiei in medicina, prin sustinerea conceptului de medicina personalizata.

Ca mediator intre factorii de decizie din sfera sanatatii publice si societate, mi-am propus si cred ca am reusit sa cream, la Palatul Cotroceni, cadrul de dialog si dezbatere asupra situatiei sistemului sanitar si asupra posibilelor solutii pentru a-l face mai corect si mai eficient pentru cetateni.

Din perspectiva patrimoniului cultural si a promovarii culturii, am urmarit de-a lungul mandatului meu respectarea, de catre autoritatile si institutiile publice, a dreptului la identitate, a accesului garantat la cultura si la dezvoltare spirituala neingradita a tuturor cetatenilor.

Am acordat o atentie deosebita ocrotirii valorilor culturale ale minoritatilor, ca expresie a contributiei valoroase a acestora la patrimoniul cultural national, a libertatii de creatie si, de exemplu, al dialogului intre culturi. De cate ori am avut prilejul, am promovat creatorii si am sustinut dezvoltarea creativitatii contemporane.

Centenarul Marii Uniri mi-a oferit ocazia de a sublinia, prin participarea la numeroase manifestari, in toate regiunile istorice ale tarii, importanta realizarii unitatii nationale, ca proiect de succes al natiunii, replicabil astazi in angajamentul Romaniei pentru o Uniune Europeana solidara, a pacii si prosperitatii pentru toti cetatenii ei.

Acestea sunt in linii mari principalele directii care au ghidat intreaga mea activitate pe parcursul primului mandat de Presedinte al Romaniei. Bilantul detaliat, fiindca aceasta este doar o introducere, pe fiecare domeniu in parte va putea fi consultat pe site-ul Presedintiei intr-un document exhaustiv, de peste 800 de pagini.

Data fiind intinderea sa semnificativa, am ales sa punem la dispozitia opiniei publice acest document in format digital, si nu tiparit, pentru a promova o conduita responsabila fata de mediul inconjurator.

Dumneavoastra, jurnalistii prezenti aici, veti primi un material sintetic, pe care vi-l vor inmana colegii mei dupa terminarea acestei declaratii.

Va multumesc si va doresc o seara buna!”

Bilantul presedintelui integral