Klaus Iohannis, prima reactie dupa finalizarea negocierilor de la Bruxelles! Ce a negociat presedintele pentru Romania

5

Presedintele Klaus Iohannis a participat, in perioada 30 iunie – 2 iulie, la reuniunea extraordinara a Consiliului European de la Bruxelles, Regatul Belgiei.

Loading...

”Presedintele Romaniei s-a pronuntat pentru ajungerea la un compromis acceptabil pentru toate statele membre, care sa asigure stabilitatea si eficienta institutiilor europene pentru urmatorul ciclu institutional. Presedintele Klaus Iohannis a afirmat ca Romania sprijina institutii europene solide si eficiente, capabile sa genereze rezultate in linie cu asteptarile cetatenilor europeni.

Presedintele Romaniei a subliniat ca viitorii lideri europeni vor trebui sa dea dovada de viziune, pragmatism si determinare in realizarea obiectivelor comune stabilite in Agenda Strategica a Uniunii pentru urmatorii cinci ani. Pentru aceasta este necesar ca institutiile europene sa lucreze in stransa coordonare cu statele membre, cu deschidere spre decizii consensuale, in baza principiului cooperarii sincere si loiale, spre interesul si beneficiul tuturor cetatenilor”, a transmis, marti seara, administratia Prezidentiala.

Potrivit sursei citate, presedintele Klaus Iohannis a precizat ca ramane un partener dedicat constructiei europene si, alaturi de viitorii lideri institutionali ai Uniunii Europene, ”va urmari in aceeasi maniera consecventa promovarea unei agende comune pro-europene, care sa conduca la consolidarea Uniunii si a proiectului european”.

Surse politice de la Bruxelles anunta ca Iohannis a sustinut-o de la inceput pe Ursula von der Leyen la sefia Comisiei Europene, in cadrul negocierilor el obtinand sprijin pentru ca Romania sa intre in Spatiul Schengen.

Sefii de stat si de guverne au ajuns marti la un acord, la Bruxelles, asupra nominalizarii in posturi-cheie la nivel european, Ursula von der Leyen la sefia Comisiei Europene (CE), iar franceza Christine Lagarde la BCE, au anuntat o serie de lideri europeni, relateaza AFP. ”Consiliul European s-a inteles asupra viitoarei conduceri a institutiilor europene”, a anuntat pe Twitter presedintele Consiliului European Donald Tusk. Tusk a postat fotografii cu noile fete – inclusiv cu succesorul sau, belgianul Charles Michel, si cu spaniolul Josep Borrell, noul sef al diplomatiei europene.