Sase romani de la bordul navei „Diamond Princess” au fost repatriati! Vor fi in carantina intr-un loc secret

10

Sase romani care au fost pe vasul de croaziera Diamond Princess, blocat de la inceputul lunii in portul japonez Yokohama, din cauza epidemiei de coronavirus, au ajuns sambata dimineata in tara, fiind repatriati la cerere. Cetatenii romani au fost adusi cu un avion militar, in conditii speciale. In urmatoarele doua saptamani, ei vor fi izolati, tinuti in carantina intr-un loc pe care autoritatile nu l-au dezvaluit.

La bordul vasului de croaziera Diamond Princess au fost depistati peste 600 de pasageri infectati cu noul coronavirus aparut in China. Doi dintre ei au murit.

Loading...

Romanii au fost testati medical la plecarea din Tokyo, pe aeroport, iar rezultatele la coronavirus sunt negative. Ei au ajuns mai intai la Berlin, in cursul noptii, de unde au fost preluati de o aeronava C-27J Spartan trimisa de Ministerul Apararii. Aeronava a aterizat la Baza aeriana 90 din Bucuresti, sambata, in jurul orei 7:15.

„Aeronava, configurata pentru misiuni de evacuare medicala si avand instalata o camera speciala de izolare, a fost operata de un echipaj condus de locotenent-comandorul Romeo Garz si a avut la bord o echipa medicala apartinand SMURD Bucuresti. Transportul a fost realizat cu respectarea intocmai a masurilor pentru protectia personalului si a tehnicii, obligatorii in astfel de situatii”, transmite Ministerul Apararii Nationale.

„Toti cei sase cetateni romani care si-au exprimat dorinta de a reveni in tara au fost imbarcati la bordul aeronavei puse la dispozitie, in cadrul mecanismului european de protectie civila, de catre guvernul italian. Anterior imbarcarii acestia au fost testati de catre echipa medicala mobila, rezultatele testarilor fiind negative pentru infectia cu COVID-19 (Coronavirus)”, au transmis reprezentantii MAE.

Pe de alta parte, cei doi cetateni romani de la bordul Diamond Princess care sunt infectati cu coronavirus au ramas in continuare spitalizati in Japonia, iar starea acestora de sanatate este buna, potrivit MAE. „Ambasada Romaniei la Tokyo este in legatura cu cei doi cetateni romani spitalizati, cat si cu ceilalti noua cetateni romani, membri ai echipajului, care au decis sa ramana pe vasul de croaziera”, a mai anuntat MAE.

in total, la bordul pachebotului s-au aflat 17 cetateni romani: doi pasageri si 15 membri ai echipajului.

Cei sase romanii repatriati sambata vor ramane 14 zile in carantina. „Fiecare va avea incaperea lui, cu grupul sanitar propriu cu tot. in momentul in care apare vreo problema gen febra, simptomatologie care sa atraga atentia ca poate devine pozitiv pentru coronavirus, atunci se repeta analizele si este trimis la spital daca acest lucru se confirma. Daca in 14 zile nu apare nimic, inainte de plecare sunt testati si pleaca acasa daca la 14 zile nu se pozitivizeaza analizele”, a explicat la Digi24 secretarul de stat pentru situatii de urgenta, Raed Arafat.