Este oficial. Romanii, chemati pe 10 noiembrie si 24 noiembrie la urne pentru alegerea presedintelui

4

Alegerile pentru cea mai inalta functie in stat vor avea loc pe 10 noiembrie (primul tur) si pe 24 noiembrie (al doilea tur), potrivit presedintelui Autoritatii Electorale Permanente, Florin Mituletu-Buica.

Loading...

Presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Florin Mituletu-Buica, a informat, marti, ca procedura privind prelungirea timpului de vot pana la maximum ora 23,59 se aplica si in sectiile de vot din tara.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dat marti raport de adoptare proiectului pentru modificarea unor acte normative privind votul in strainatate la alegerile prezidentiale, iar acesta prevede ca, la ora 21,00, cand se inchid sectiile, alegatorii care se afla la sediul acestora, precum si cei care stau la rand in afara lor pot sa isi exercite in continuare dreptul de vot pana la ora 23,59.

Intrebat daca aceasta procedura este valabila in diaspora si in tara, Mituletu-Buica a spus ca „procedura este identica” in ambele cazuri.

„Procedura este identica, pentru ca si in tara daca oamenii se afla in sectia de votare pot sa exercite dreptul de vot dupa incheierea procesului, la ora 21,00”, a declarat seful AEP, la Palatul Parlamentului.

El a precizat ca exit poll-urile pentru alegerile prezidentiale vor putea fi difuzate doar dupa ora 23,59 si nu dupa ora 21,00, asa cum s-a procedat la precedentele alegeri.

„Am avut o discutie cu doamna prim-ministru, am avut doua propuneri: 3 (noiembrie – n.r.) – primul tur si 17 (noiembrie – n.r.) – turul al doilea. in discutiile avute, avand in vedere ca initiativa legislativa abia acum este aproape de finalizare si e posibil saptamana viitoare sa fie promulgata, am dus termenul pe 10 noiembrie – primul tur de scrutin, 24 – turul al doilea al alegerilor prezidentiale”, a declarat Mituletu-Buica, la Palatul Parlamentului.

Potrivit unui sondaj comandat de Europa FM, daca duminica viitoare ar fi organizate alegeri prezidentiale, Klaus Iohannis ar castiga detasat fata de restul candidatilor.