Klaus Iohannis o pune la punct pe Dancila: „Nu are nicio legitimitate sa propuna candidat pentru functia de comisar european. O avertizez! Sa inceteze!”

4

Presedintele Klaus Iohannis ii transmite un avertisment Vioricai Dancila, in care ii cere sa inceteze cu propunerea unui candidat din partea Romaniei pentru pozitia de comisar european.

Loading...

Iohannis spune ca Guvernul demis nu are nicio legitimitate pentru a face o astfel de propunere. El spune ca desemnarea de catre Guvernul condus de Dancila a unei propuneri de comisar european este un gest de sfidare si iresponsabil.

„Premierul demis, Viorica Dancila, nu are nicio legitimitate de a propune un candidat din partea Romaniei pentru pozitia de comisar european.

Premierul demis, doamna Viorica Dancila, refuza sa inteleaga ca odata cu pierderea calitatii de prim-ministru a pierdut si orice legitimitate de a mai face vreo propunere pentru pozitia de comisar european, care ii revine Romaniei.

O avertizez din nou pe doamna Dancila sa inceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat pentru aceasta pozitie si sa nu transmita nicio propunere catre presedinta aleasa a Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen.

Desemnarea unui comisar european din partea tarii noastre de catre un guvern care nu mai are niciun fel de atributii constitutionale si legale in acest sens este un gest iresponsabil, de sfidare atat a cetatenilor romani, cat si a partenerilor europeni.

Doar un nou guvern investit de Parlament are intreaga legitimitate, dar si obligatia de a transmite urgent la Bruxelles o propunere de comisar european. Este esential ca un nou Cabinet sa obtina cat mai repede votul Legislativului pentru a rezolva toate problemele stringente generate de guvernarea dezastruoasa a PSD, inclusiv desemnarea unui candidat credibil si profesionist din partea Romaniei in Comisia Europeana. Tergiversarea in Parlament de catre PSD a procedurilor care sa duca la votarea noului Executiv nu face altceva decat sa dauneze si mai mult credibilitatii tarii noastre, deja afectate de Guvernul Dancila”, este mesajul presedintelui.

Viorica Dancila a confirmat ca Victor Negrescu este propunerea Guvernului Dancila pentru functia de comisar european, scrisoarea catre Bruxelles urmand sa fie trimisa marti.

Reactia Vioricai Dancila

Premierul demis Viorica Dancila si-a aparat, marti dupa-amiaza, decizia de a-l nominaliza pe Victor Negrescu pentru functia de comisar european din partea Romaniei, dupa criticile presedintelui Klaus Iohannis.

„Am vazut iesirea furibunda a Presedintelui Iohannis cu privire la desemnarea comisarului european din partea Romaniei, inca o incercare de sabotare a intereselor tarii. il informez pe Klaus Iohannis ca decizia de a ne desemna urgent comisarul este o obligatie a Guvernului Romaniei si este ferm si explicit solicitata in scrisoarea presedintelui ales al Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen. Se poate vedea ca acest document se afla si in atentia dumnealui, dar alege sa dezinformeze o tara intreaga in scop electoral. Este rusinos si este riscant pentru interesul si imaginea Romaniei”, se arata intr-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a Vioricai Dancila.

Premierul demis mai spune ca „fie ca domnului Iohannis ii convine sau nu, acesta este procesul firesc si corect pe care tara noastra trebuie sa il urmeze”.

„Domnul Victor Negrescu, chiar daca nu se califica drept “comisarul lui Iohannis”, este fost ministru al Afacerilor Europene si fost membru al Parlamentului European, un profesionist desavarsit, cu o vasta experienta de lucru in institutiile europene, in care am deplina incredere ca va putea gestiona cu succes acest mandat din partea Romaniei”, adauga ea.

Dancila a prezentat impreuna cu aceste declaratii si o scrisoare primita luni, pe 28 octombrie, de la Ursula von der Leyen, in care presedintele ales al Comisiei Europene ii cere premierului Romaniei sa prezinte noua propunere „fara nicio amanare”, sa fie o persoana de sex feminin si sa nu fi fost implicata in procesul de selectie de pana acum sau sa fi fost respinsa de Parlament.