Klaus Iohannis, mesaj dur pentru primari: Nu trebuie sa mai vedem parcuri in camp in localitatile care nu au apa si canalizare

8

Presedintele Klaus Iohannis a participat la Adunarea Generala a Asociatiei Comunelor din Romania. Acesta le-a transmis primarilor ca actualul guvern are ca prioritati dezvoltarea rurala si sprijinirea comunitatilor locale prin programe finantate atat de la bugetul de stat, cat si din fonduri europene, insa primarii trebuie sa se asigure ca banii publici sunt cheltuiti eficient.

„Risipa banilor publici trebuie stopata definitiv, iar acest lucru se poate realiza printr-o abordare coerenta si responsabila. (…) Investitiile trebuie sa se realizeze tinand cont de nevoile din teritoriu.

Loading...

Nu trebuie sa mai vedem parcuri excesiv pavoazate si costisitoare, amenajate in mijlocul campului sau la marginea satului, in conditiile in care localitatile respective nu sunt racordate la reteaua de apa sau de canalizare. Cu alte cuvinte, nu ne mai permitem sa avem subdezvoltare si risipa”, sustine Klaus Iohannis.

Presedintele i-a asigurat pe primari ca actualul guvern va sprijini financiar autoritatile locale din mediul rural si a atacat guvernarile trecute.

„Bugete construite nerealist, ignorarea unor reguli elementare privind finantele publice, subfinantarea cronica a necesarului de investitii, fonduri alocate dupa bunul plac al puternicilor zilei, toate aceste practici au blocat pur si simplu dezvoltarea comunitatilor.

Acea perioada, marcata de incompetenta si diletantism, s-a incheiat, in sfarsit. Actualul Guvern nu doar ca a crescut alocarile pentru acest an, dar are, ca prioritati, dezvoltarea rurala, sprijinirea comunitatilor locale prin programe finantate atat de la bugetul de stat, cat si din fonduri europene, modernizarea si eficientizarea administratiei publice locale.

Eu sunt sigur ca procesul de reformare si modernizare va intra in linie dreapta imediat ce vom avea o majoritate parlamentara care sa reflecte vointa cetatenilor si imi doresc ca acest lucru sa se intample cat mai repede”, a declarat presedintele.

Klaus Iohannis sustine derularea, in continuare, a programului PNDL, insa este de parere ca acesta ar trebui regandit.

„Foarte multi dintre dumneavoastra ati implementat, in comunele pe care le reprezentati, proiecte finantate prin Programul National de Dezvoltare Locala. si au fost bani multi, uneori, si proiecte reusite in multe cazuri. Banii investiti eficient inseamna intotdeauna dezvoltare, insa nu trebuie sa trecem cu vederea neajunsurile acestui program. Tocmai de aceea, spun raspicat: acest program trebuie regandit, nicidecum desfiintat. Nu cred ca este nimeni in aceasta sala care doreste sa mai asistam la acordarea banilor pe criterii politice sau la decontarea unor lucrari fictive sau prost realizate”, le-a transmis presedintele, primarilor.

in discursul sau, presedintele a abordat si teme precum depopularea satelor, abandonul scolar din mediul rural sau lipsa unor sisteme de canalizare si apa curenta.

„Mediul rural nu poate fi condamnat, la infinit, la saracie si subdezvoltare. Aproape jumatate din populatia Romaniei nu este conectata la sistemul de canalizare si doar unul din trei romani care locuiesc in mediul rural este deservit de sistemul public de alimentare cu apa. (…) Depopularea satelor, abandonul scolar, accesul la educatia timpurie, lipsa spatiilor de invatamant sigure reprezinta mari ingrijorari. Pentru a gasi solutiile adecvate acestor probleme grave, unele chiar critice, este necesara o abordare integrata, pe termen lung, care sa implice atat autoritatile centrale, cat si pe cele de la nivel local. Cu alte cuvinte, sa nu mai „peticim”, ci sa cream programe concrete, gestionate riguros si, mai ales, predictibil, prin care scoala romaneasca de la sat sa ajunga si ea in secolul XXI”, a declarat Klaus Iohannis.