Educatie de top. Tot mai multi romani aleg sa-si trimita copiii la un liceu in Marea Britanie! Care sunt costurile!

Financial Intelligence publica recent un interviu amplu cu expertul britanic in educatie Martyn Birchall. Martyn s-a nascut, a crescut si a facut scoala in Marea Britanie, fiind implicat cu succes in consilierea familiilor non-britanice cu privire la sectorul educational din Marea Britanie, de peste zece ani. Atunci cand a infiintat Fredel Education, a recunoscut nevoia familiilor stabilite in afara Marii Britanii de a primi sfaturi si sprijin informat si eficient, pe masura ce parcurgeau procesul de admitere la unitatile de invatamant britanice, dar si de a avea parte de servicii complete, care continua si dupa ce elevul incepe scoala in Marea Britanie. Dupa foarte multi ani in care a lucrat cu scolile din Marea Britanie, Martyn cunoaste bine o gama foarte larga de scoli britanice si este foarte bine informat cu privire la varietatea de scoli si optiuni din care trebuie sa aleaga parintii. Avand in vedere experienta sa, Martyn poate conduce un proces prin care Fredel Education ajuta familiile sa hotarasca in primul rand daca educatia britanica este adecvata pentru copilul lor, iar apoi lucreaza impreuna cu familiile catre dezvoltarea unui plan, pentru a stabili cele mai bune scoli la care sa se inscrie copilul lor, si sa ii ajute pe parcursul intregului proces de inscriere si admitere la scoala aleasa. Martyn conduce echipa de la Fredel Education si, in aceasta calitate, calatoreste in mod regulat, pentru a se intalni cu membrii echipei Fredel din diverse tari, dar si pentru a vizita scolile de pe intreg teritoriul Marii Britanii.

La ce se refera consultanta in educatie pe care o ofera FREDEL EDUCATION?

Loading...

Martyn Birchall: FREDEL EDUCATION este o organizatie specializata in inscrierea copiilor in scolile britanice, precum si in toate aspectele sistemului educational din Marea Britanie. Noi reprezentam o companie de consultanta cu experienta cu sediul la Londra, activand si colaborand cu specialisti in scolarizare din diverse tari. Cunoastem foarte bine scolile din Marea Britanie si am ajutat multe familii din Romania sa gaseasca scoli potrivite pentru copiii lor, continuand sa le oferim consultanta si sprijin odata ce copiii si-au inceput studiile in Marea Britanie.
Noi nu suntem agenti ai scolilor, ci reprezentam familiile in a gasi cea mai potrivita scoala, intrucat fiecare copil este diferit, iar scolile sunt de mai multe tipuri. Abordarea FREDEL EDUCATION este una dezvoltata minutios, elaborata pe parcursul mai multor ani de experienta in prestarea serviciilor de consultanta unui numar mare de familii.

Sunt de 22 de ani in Romania, sunt casatorit cu o romanca si avem un fiu care studiaza in Marea Britanie. inteleg cultura si traditiile din Romania si pot indruma parintii si copiii cat mai eficace cu privire la multiple subiecte precum: Selectarea scolilor, Evaluarea Academica, Vizitarea scolilor, Procesul de Depunere a Dosarului, Sprijin Didactic si Mentorat, Tutela, Tabere de Vara, Copii cu necesitati speciale.

De ce sa aleaga o familie din Romania o scoala britanica?

Martyn Birchall: Conform Consiliului Britanic, 38% dintre castigatorii Premiului Nobel au studiat in Marea Britanie, un procent mai mare decat al oricarei alte tari al carei sistem educational a format mintile elitelor. La nivel global, unii dintre cei mai importanti si mai renumiti lideri sociali, comerciali si politici au studiat in Marea Britanie.

Aceste scoli au un numar mare de profesori angajati si nu se bazeaza pe unul sau doi profesori din strainatate, precum o fac multe scoli din Romania. Multi dintre acesti profesori lucreaza in scolile respective de foarte multi ani si nu sunt doar in trecere. Ei cunosc scoala, spiritul, stilul acesteia, precum si sistemul educational britanic. De aceea scolile din Marea Britanie se gasesc pe primul loc pe lista potentialelor scoli din care aleg parintii din lumea intreaga. scolile britanice pregatesc copiii in special pentru admiterea in sistemul universitar britanic, si acesta de talie mondiala.

Scolile britanice sunt foarte moderne in abordare, au facilitati la cele mai inalte standarde si au relatii puternice cu universitatile din SUA si UK.
Copiii care absolva o scoala britanica sunt mai bine echipati pentru a ajunge la o facultate de top din lume. Romanii sunt foarte bine vazuti.

Spre exemplu, Asociatia Studentilor Romani de la Oxford University este sponsorizata de Morgan Stanley. Noi lucram cu 200 de scoli britanice, de la scoli foarte academice, la scoli de vocationale – drama, canto, si la scoli speciale, pentru persoane cu dizabilitati, autism, dislexie.

Cum se deruleaza procesul de selectie a scolilor?

Martyn Birchall: in primul rand, facem o evaluare a copilului, inclusiv din punct de vedere psihologic, pentru a intelege ce scoala i s-ar potrivi. Apoi, facem un portofoliu cu 5-6 scoli si ajutam familiile in procesul de aplicatie. Spre deosebire de universitati, aceste scoli sunt mai mici, au 100-120 de locuri. De aceea, trebuie sa ne asiguram ca o anumita scoala este potrivita pentru copil. in Marea Britanie, sunt scoli de baieti, scoli de fete si mixte. De asemenea, sunt scoli cu internat, scoli de zi – unde copiii trebuie insotiti de un membru al familiei -, sau scoli de stat, unde pretentiile sunt mai reduse, iar facilitatile nu sunt asa de avansate. Majoritatea familiilor romanesti doresc scoli mixte.
in procesul de consultanta, putem organiza vizite la scoli, in cadrul carora parintii sa cunoasca direct si profesorii care se vor ocupa de copil.
De asemenea, ajutam familia sa inteleaga sistemul de educatie si sa se adapteze la acesta.

Ce alte servicii mai oferiti?

Martyn Birchall: Oferim servicii si familiilor care se gandesc la studiul in UK – Pregatim copiii pentru acel sistem, organizam meditatii, cu meditatori din Marea Britanie, prin Skype.

Cand trebuie sa va contacteze parintii?

Martyn Birchall: Pentru procesul de selectie a unei scoli, familiile trebuie sa ne contacteze cu un an inainte, iar pentru realizarea unui profil, cu trei ani inainte. Elevii romani sunt, in general, foarte buni la matematica, dar uneori engleza lor nu este la nivelul cerut de scoli.

Cati copii ati consiliat pentru a studia in UK?

Martyn Birchall: Am consiliat 70 de familii, in cei trei ani de activitate.

Care este comisionul dumneavoastra?

Martyn Birchall: Pentru selectarea scolilor, percepem un comision fix de 2500 de euro. Pentru profilarea copiilor, 2000 de euro.

Care sunt taxele de studii in UK?

Martyn Birchall: Taxele ajung la 40.000 de euro/ an la scolile cu internat, unde copilul are totul inclus – cazare, masa si scolarizare. Pentru scolile de zi, taxele sunt de 20-25.000 de euro numai pentru scolarizare. La scolile de stat, taxele sunt de 10.000 de euro/an, insa locurile sunt mult mai limitate.