Klaus Iohannis este categoric. Romania nu va lua vaccinul anti-COVID dezvoltat de rusi. Nu exista nicio validare externa pentru acel vaccin

130

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, miercuri, ca „nu exista nicio validare externa pentru vaccinul anti-COVID” anuntat de Rusia. „In acest moment nu exista un vaccin anti-COVID aprobat in Uniunea Europeana”.

„Romania este parte din UE si incheie precontracte cu entitati din UE. Nu exista nicio validare externa pentru acel vaccin mentionat”, a declarat seful statului.

Loading...

Anuntul sefului statului a fost facut in contextul in care Rusia a anuntat marti ca a inregistrat primul vaccin anti-COVID, veste care a ridicat multe semne de intrebare in randul comunitatii expertilor internationali din Sanatate.

„Este important pentru romani sa stie ca in UE nu exista un vaccin acceptat, aprobat insa UE sprijina mai multe proiecte de cercetare si speram ca intr-un viitor apropiat sa beneficiem de un vaccin COVID-19. Romania este parte din acest efort si s-a inscris in prima etapa pentru 10 milioane de doze, atunci cand primul vaccin va fi disponibil in UE. Dar la acest moment in care discutam nu exista un vaccine aprobat in UE”, a declarat Klaus Iohannis.

Marti, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anuntat ca tara sa a inregistrat primul vaccin anti-COVID, afirmand ca printre cei deja imunizati este si una dintre fiicele sale. Saptamana trecuta, presa la Moscova spunea ca autoritatile pregatesc vaccinarea in masa a populatiei, dupa ce testele clinice s-au incheiat. Medicii si profesorii vor fi primii imunizati, chiar din aceasta luna. Este vorba despre acelasi vaccin la care o stire recenta sustinea ca elita ruseasca – oameni de afaceri si politicieni – ar fi avut acces inca din luna aprilie, din faza experimentala.

Vestea a fost primita insa cu scepticism de comunitatea expertilor internationali in Sanatate, acestia subliniind ca „orice problema cu campania de vaccinare rusa ar fi dezastruoasa atat prin efectele sale negative asupra sanatatii, dar si pentru ca ar reinstala neincrederea oamenilor in astfel de tratamente”. In replica, ministrul rus al Sanatatii a declarat ca aceste critici sunt nefondate.