Klaus Iohannis: Eforturile guvernului se concentreaza pe infrastructura

Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti, la finalul sedintei de la Cotroceni cu premierul si cu mai multi ministri ca Guvernul lucreaza pentru a identifica proiectele care urmeaza sa fie finantate din fonduri europene. Presedintele a precizat ca autostrazile raman principala prioritatea a executivului, insa fonduri substantiale vor fi alocate pentru mediu si agricultura.

Principalele declaratii ale presedintelui Klaus Iohannis:

Loading...

„Am avut astazi o intalnire cu Prim-ministrul Orban si cativa ministri implicati in elaborarea Planului National de Redresare si Rezilienta. Este planul pe care il pregatim pentru a atrage fondurile europene negociate acum cateva saptamani, necesare pentru redresarea economiei.

Guvernul lucreaza in prezent la identificarea proiectelor care vor fi incluse in acest program si, foarte important, este in dialog permanent cu Comisia Europeana pentru ca toate proiectele propuse in final sa fie eligibile, adica sa poata fi finantate din aceste fonduri.

De partea noastra, este nevoie de o serie destul de lunga de acte normative, care sunt necesare – si aici pregatirile sunt foarte avansate si Guvernul urmeaza sa le adopte – pentru a fi in situatia sa aplicam efectiv pentru acesti bani.

Eforturile Guvernului, in acest moment, se concentreaza pe infrastructura. Romania are foarte multa nevoie de infrastructura si acum vorbesc aici in special despre autostrazi si cai ferate. Deci, autostrazile sunt foarte, foarte importante in aceasta faza si in acest domeniu pot sa spun ca suntem foarte avansati. Avem mai multe tronsoane importante de autostrada pregatite pentru a fi incluse in proiecte cu care se solicita acesti bani europeni.

O alta preocupare pe care am insistat foarte mult astazi este partea de agricultura si protectia mediului. Este foarte clar si stim cu totii: fermierii romani au mare nevoie sa fie sustinuti.

stim foarte bine ca, pe langa problemele cauzate de pandemie, fermierii se confrunta cu dificultati generate inca de seceta prelungita din primavara.

Pentru a veni in sprijinul lor, lucram pe doua directii importante.

Prima, pentru a veni in sprijinul fermierilor, Guvernul a prevazut la rectificarea bugetara fonduri substantiale destinate fermierilor afectati de seceta. stiu ca aici au circulat tot felul de asa-numite fake news in spatiul public. Deci, inca o data: Guvernul a prevazut la rectificare fonduri substantiale pentru despagubirile fermierilor afectati de seceta.

A doua linie, la fel de importanta, este pregatirea unor proiecte europene care vin sa previna astfel de situatii si, in acest fel, este important de stiut ca lucram foarte intens la elaborarea unor proiecte care vizeaza irigatii, combaterea secetelor, combaterea desertificarilor – in general, proiecte care vin sa imbunatateasca intreg cadrul, sa inlesneasca munca fermierilor si, in acelasi timp, sa avem grija ca ele sa aiba o componenta foarte importanta de protectie a mediului.”, a declarat presedintele Klaus Iohannis.